Dostupni linkovi

Dan nezavisnosti BiH obilježava samo Federacija


Polaganje cvijeća kod Vječne vatre
Polaganje cvijeća kod Vječne vatre

U Bosni i Hercegovini se danas obilježava Dan nezavisnosti. Predstavnici javnog i političkog života prijepodne su položili vijence i cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu, ali i drugim spomen obilježjima u bh gradovima.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima, te podsjetio da je odlukom građana BiH nastavila svoj put kao nezavisna i suverena zemlja, potvrdivši višestoljetni kontinuitet.

Izetbegović je ujedno izrazio nadu u bolja vremena za BiH.

Povodom Dana nezavisnosti, u Predsjedništvu BIH biće održan svečani prijem čiji će domaćini biti članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Dan nezavisnosti danas se ne obilježava u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, građani Bosne i Hercegovine su se prije 23 godine opredijelili za nezavisnu domovinu. Od tada se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH, 28. februara 1995.

Dan nezavisnosti svake godine obilježava se i u Srebrenici. Danas su predstavnici udruženja žrtava, članovi porodica ubijenih u genocidu i predstavnici opštinske vlasti položili cvijeće u Memorijalnom centru Potočari. To je jedino mjesto u Republici Srpskoj gdje se obillježava ovaj praznik.

XS
SM
MD
LG