Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 06:58 CET

  Bosna i Hercegovina

  Nakon Inzkovog alarma: BiH na vještačkim plućima

  Zgrade Skupštine i Vijeća ministara BiH
  Zgrade Skupštine i Vijeća ministara BiH
  Kako praviti funkcionalniju Bosnu i Hercegovinu u situaciji u kojoj se trenutno nalazi, pitanje je na koje odgovor u ovom trenutku nisu kadri dati ni međunarodni ni domaći eksperti. A situacija je vrlo slična onoj kakva je bila u drugoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka. 

  Ilustrativan je primjer opcija o disoluciji koji je, dok je visoki predstavnik govorio u UN-u, iznio Emil Vlajki, prijeratni profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, nekadašnji član pravnog tima Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a danas osoba koju je SNSD-u imenovao da u ime Hrvata bude potpredsjednik Republike Srpske:

  „Promjena granica na Balkanu će biti. Uzeću primjer telefonskih brojeva: imate 381, to je Srbija, 382, to je Crna Gora, 383 nikome nije bio dodijeljen do sada, 384 također nije, 385 je Hrvatska, 386 je Slovenija, 387 je BiH, 388 nikome nije dodijeljen i 389 je Makedonija. Nedavno je 383 dodijeljen Republici Kosovo. Pitam se za koga su 384 i 388“, kaže Vlajki.  

  Slične, pa i radikalnije izjave nisu rijetkost na bh. političkoj sceni. Stoga ne čudi da je Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-u. U objašnjenju se navodi kako će oko 900 vojnika mirovnih snaga ostati narednih 12 mjeseci u BiH „usljed političke krize i prijetnji usmjerenih ka suverentitetu zemlje“.

  Malo ko je vjerovao da će Bosni i Hercegovini i 17 godina nakon rata trebati mirovnjaci. Upravo to misli i Patrick Moon, američki ambasador u BiH, koji kaže kako niko nije zadovoljan napretkom u ovoj zemlji:

  „Kada se potpisao Dejtonski sporazum, svi su očekivali da će Bosna i Hercegovina u 17 godina postići mnogo, kako u pogledu ekonomskog prosperiteta, tako i jačanja demokratije. Neki napredak je postignut, ali svi znaju da još mnogo toga treba da se uradi. SAD su apsolutno posvećene da daju podršku BiH na njenom integrisanju u Evropsku uniju i NATO“, navodi ambasador Moon.

  Iako niko ne spori kako Sjedinjene Američke Države žele pomoći Bosni i Hercegovini, činjenica je da se američka administracija distancirala od Dejtonskog sporazuma, koji je pod njenim okriljem nastao. Upravo tu tezu zastupa prvi ambasador SAD-a u BiH Viktor Jakovič, koji na pitanje na koji način spriječiti sadašnju retoriku koja poziva na disoluciju i kako napraviti funkcionalniju BiH, odgovara:

  „Ja bih rekao da najprije treba više angažovanje međunarodne zajednice i više angažovanje SAD-a. Mi smo bili u devedestim godinama itekako angažovani u BiH, ali poslije tih prvih akcija, mi smo maltene prepustili sve Evropljanima. Evropaljni su sada preokupirani svojim problemima, svojom krizom, tako da mislim da nisu u stanju da posvete više pažnje Bosni i Hercegovini.“

  Potkusurivanje velikih moćnika

  Postojeća retorika u kojoj se želi podijeliti Bosna i Hercegovina, prema riječima Zijada Bećirovića, jednog od direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, nije slučajna. On tvrdi da se radi o ozbiljnom državnom projektu kojeg treba spriječiti, a njegove nosioce sankcionisati. I Bećirović podržava veću ulogu američke administracije u BiH i iznosi za naš radio pojedinosti onogo što će uskoro uslijediti kada je o tome riječ:

  „Informacije koje dolaze do nas kažu da će doći do odlučnijeg angažmana, prije svega SAD-a, tako da jednostavno bez SAD-a nije moguće riješiti unutrašnje probleme u BiH.“

  I dok neki ocjenjuju kako je uloga međunarodne zajednice, prvenstveno SAD-a, presudna za dalje funkcionisanje BiH, pojedini univerzitetski profesori kažu kako je upravo pod njihovom palicom napravljena država sa “unikatnim” državnim uređenjem u svijetu. 

  „BiH je napravljena da ne može funkcionirati. I gospodin Holbrooke prije smrti je rekao da mu je najžalije što nije siguran kakva će biti konačnica onoga što je dobio, naravno, u zadatak da se zaustavi rat i da se uvijek preko nas potkusurivaju veliki moćnici“, ocjenjuje Besim Spahić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

  „Ne može međunarodna zajednica slati MMF u istom periodu u kojem tužaka domaće političare. Dakle, ona im šalje MMF da ih spasi, da popune proračuneske rupe, te ih tako održava u životu, a istovremeno ih kritizira bez ikakve mogućnosti da ih sankcionira. To naši političari također znaju i neće tu igru - jer im je u ovome brlogu, u ovoj kaljuži idealno. I nikad im više neće biti nego u ovoj situaciji u kojoj je nama drugima svima loše“, smatra Mile Lasić, profesor na mostarskom Sveučilištu.

  Brojne su političke teze o budućem ustavnom uređenju tokom posljednje dvije decenije bile prisutne u Bosni i Hercegovini. Od onih u kojima su jedni smatrali da treba ukinuti entitete, a drugi da treba provesti “duh Dejtona”, došlo se do toga da se prvi grčevito bore za opstanak Dejtonskog sporazuma, a drugi traže otcjepljenje jednog njenog dijela ili uvođenje trećeg entiteta.

  Sve u svemu, osim nekoliko inicijativa nevladinog sektora i međunarodne zajednice, ozbiljnih prijedloga za promjenu Ustava nije bilo. Ono sa čim se slažu ovi drugi je da podjele neće biti, no, kako napraviti efikasniju državu koja će se uhvatiti u koštac sa brojnim ekonomskim i drugim problemima, koja neće biti “tempirana bomba” na Balkanu i koja će se brže približavati Evropskoj uniji, još odgovora nemaju.

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: prognanik bosnjak Grad: sveden
  16.11.2012 00:22
  Moje je misljenje da UN ili EUFOR nikad vise nece otici sa tih prostora bilo da se radi o Bosni ili Kosovu, pa da su htjel ida naprave normalnu drzavu ne bi nametnuli entitet RS koji ne treba da postoji pod tim nazivom recimo,niko se ne bi bunio i stvari bi skroz drugacije bile da je to nazvano nekim drugim imenom regija ili kanton a ne Republika to je "smisljeno u kabinetu SANU i potureno americkoj administraciji pod motivom "oni se bore protiv Islamskog sirenja"i naravno tadasnja americka administracija je to primila zdravo za gotovo i stvari su takve kakve jesu SAMO zbog naziva ,nek se proba to promjeniti pa ce te vidjeti reakciju iz Srbije ..tako da ce se neko odcjepiti od nekoga nikad se nece desiti ali po meni gora je ova varijanta,ja da sam predstavnik Bosnjaka trazio bih reviziju Dejtona i zatrazio isto pravo svim Bosnjacima diljem exs Yug da osnuju Bosnjacku republiku,ali ne "onako" vec javno zatrazio i pismeno ,organiziranje referenduma na terenu srbije i crne gore ili ukidajte RS..ili ili..naravno da se to nece desiti jel nemamo kapacitet politicara tog kalibra nasi politicari nit znaju lagat kako treba nit znaju sta gdje treba pricat ,znaju samo nakrasti i natrpati svoje dzepove u tome su velemajstori svoga posla ...tesko duznome ..

  Ime: beli Grad: usa
  15.11.2012 20:48
  Moguce je da SAD vise nisu u mogucnosti da vode politiku razlicitih arsina u slucaji BiH i Srbija. Na jednu ruku kazu da je nemoguce da KiM ostane u sastavu Srbije zbog nedavnih dogadjaja a da Republika Srpska mora ostati u BiH iako su dogadjaji slicni.
  Odgovor

  Ime: Serdjo
  15.11.2012 22:25
  Beli -USA
  Slabo poznajete problematiku na terenu. Ista politika /dirigirana iz Beograda/ je napravila masovne zlocine u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Rezultat masovnih srpskih zlocina u Bosni je NAZALOST formiranje entiteta "republika sumska" dok rezultat masovnih zlocina na Kosovu - je stvaranje samostalne Republike Kosovo.
  Odgovor

  Ime: XY Grad: ex yu
  16.11.2012 13:07
  Serdjo kave veze imaju ratni zlocini sa stvaranjem drzava ili entiteta. Trebao bi Hag ali realno da sudi sve koje su pocinili zlocine i u tom slucaju zanemariti brojke na cijoj je strani bilo vise, zlocin je zlocin.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 21:36
  Ovi "događaji" jesu slični, ali ne na način na koji Vi implicirate.
  Ono što ih povezuje je genocid koji su beogradske vlasti i vrh JNA/VJ sporveli u BiH i na Kosovu, a razlikuje ih to što na Beograd na Kosovu nije imao svoj proxy kao što je u BiH imao "bosanske Srbe". Takođe, kako Kosovo nije dobilo međunarodno priznanje (mada je isto tako tačno da ni Srbiji nikada nije priznato pravo na aneksiju Kosova), genocid na Kosovu nije okarakterisan kao agresija.

  Što se tiče U.S. nema nikakvih dvostrukih aršina jer postoji starije pravno načelo koje glasi da rezultati genocida ne mogu da budu legalizovani.
  Zato zabopravite na tzv. "srpski entitet" u BiH, isto kao i na Kosovo.
  Odgovor

  Ime: Zis Grad: Beograd
  16.11.2012 14:46
  Gospodine,ko god da ste,bilo bi prilicnije da ne koristite srpsko ime,jer Srbin sigurno niste.Citao sam neke vase ranije komentare,jednostavno ih je nemoguce zaobici na RSE,i vas antisrpski stav je jasan,mada je vase demokratsko pravo da mrzite.Vidim da ste "alergicni" zbog postojanja Srpskog naroda i zarko podrzavate sve antisrpske stavove.Moram Vam reci da svaki Vas komentar utvrdjuje moju volju da se borim za pravo Srpskog naroda na svoje postojanje i svoju drzavu.U tom smislu vasi komentari su bili veoma korisni,jer osvescuju sve one u Srbiji koji su poslednjih godina zaludjeni EU idejama zaboravili na svoju "kucu".Vasa mrznja mi daje snagu da se borim,zato Vam iskreno zahvaljujem.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  20.11.2012 17:36
  Dragi Zis, pre svega, molim Vas da se okanete mog ličnog i porodičnog imena. Ono je "deo mog identiteta" neuporedivo više nego bilo kakvo "srpsko ime". Takođe, ne sećam se da sam pokrenuo quiz s pitanjem "kojem narodu/narodnosti pripadam", pa Vam skrećem pažnju da je nagađanje i komentarisanje nečije nacionalne i sl. pripadnosti krajnje nepristojno.

  Sada, što se tiče mojih stavova, mogu samo da kažem da su mi Srbi dragi, ali da mi je istina draža. Ja verujem da ne postoji "srpska istina", niti verujem u koncept po kojem nešto "nije istinito, ali je pravedno", a koji preovlađuje u srpskoj "javnosti".

  Drago mi je da Vas moji komentari inspirišu, jer bi to trebalo da znači da ćete ih i ubuduće pratiti.

  Svako dobro!
  Odgovor

  Ime: Bravo Zis, reci ti njima Grad: Tamo daleko
  19.11.2012 18:15
  Lepo je biti Srbin to niko ne spori.
  ALI
  Sta cemo sa pokoljem na Kosovu koji je jako dobro sproveden recimo u Drenici pa onda sta cemo da ste u jednom momentu Vi Srbi natjerali skoro sto posto Kosovara u bijeg. Ovo sve stoji na You Tube pa mislim da moze i ovde da se spomene. ONDA
  Sta cemo sa napadom na Vukowar i ubistvom oko dvije tisuce hijade ljudi i unistenjem skoro pa cijelg grada pa sta cemo sa pokoljem duz granice sa Drinom u Bosni pa konacno sa remek djelom zlocina kao sto je Srebrenica. Dakle divno je biti Srbin ali treba malo i oladiti Bre.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  19.11.2012 08:42
  Zis@Po tebi,svi Srbi trebaju da govore istim jezikom,makar govorili i lazi ! Sta bi bilo da smo svi istomisljenici?
  Dobro je to sto ti gsn.Milivoje otvori oci,prosvjetli te i pokaza ti put! Samo,jednu stvar si zaboravio navesti.Naime,nisi nam naveo,sta je to sto nije istina u gsn.Milivojevim komentarima?
  Ne mozes pausalno ocjenjivati necije komentare,a ne davati nikakva objasnjenja!
  Odgovor

  Ime: P. A.
  16.11.2012 09:43
  Ne slazem se.
  Povod za politicke promjene je uvijek aktuelno stanje na terenu. A iza svakog trenutnog stanja na terenima sirom svijeta, moze da se nadje neki genocid u skorijoj ili davnoj proslosti. Trenutno stanje na terenu i politicka volja za promjenama (recimo granica) su stvar politicke borbe, natezanja, strpljenja, prijetnje eskalacijom i sl. Ako svijet zeli da sacuva cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, morace naci nacina da se bosanskohercegovski gradjani uzdignu u smislu politickih subjekata i da smijene politicku elitu koja stvara podjele. Sad je samo pitanje za koje vrijeme ce se to uspjeti. Sutra? OK, osta Bosna cjelovita. Ni na vidiku za jos 20 godina? Cijepanje je sve blize.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  20.11.2012 17:21
  Dragi P.A., pa, naravno da se uzroci trenutnog stanja ne odmortavaju "do Kulina bana", ali ovde se radi o nečemu što je bilo koliko juče. A što se tiče toga želi li Svet da sačuva celovitu BiH, ja se "ne bih složio s pitanjem", jer onoliko koliko "Svet" želi, toliko i imamo BiH, a to je tek entitet sasvim zaglavljen u prostoru i vremenu, tek prekid vatre...
  Za nekakvu drugačiju BiH bi morali nešto da žele Bosanci i Hercegovci, jer "tuđa ruka svab ne češe", i nema baš nikoga u Svetu ko bi to mogao da učini umesto njih; a da li će, to je sasvim drugo pitanje.
  Odgovor

  Ime: SLOBODNA BiH
  18.11.2012 19:53
  @ P. A. Slažem se sa Milivojem Radakovićem.
  Međutim, moram Vam priznati da ste pomenuli esencijalno pitanje BH problema a to je nepostojanje građana kao aktivnih političkih subjekata i sve dok građani ne sazriju, napretka neće biti, dok će destruktivne snage neometano raditi na rušenju države. Ali, može to da potraje čak i više od 20 godina (što niko pametan ne želi), ipak nagrade za agresiju i genocid neće biti, ne samo zbog međunarodnih pravnih normi, nego prije svega zbog toga što to patrioti BiH neće dozvoliti.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.