Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 20:08 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH i EU: Izgubljena godina za evropske integracije

  Evropski komesar Štefan File sa političkim liderima u BiH, novembar 2012.
  Evropski komesar Štefan File sa političkim liderima u BiH, novembar 2012.
  Niti jedan od uslova, čije su provođenje bh. lideri potpisali prije šest mjeseci u Briselu, nije ispunjen. Tako je Mapa puta za kandidacijski status BiH ostala mrtvo slovo na papiru, ali i ključni dokaz kako političarima, i pored zaklinjanja u evropske integracije, one u 2012. godini nisu bile prioritet.  

  Iako je 2012. od bh. i međunarodnih zvaničnika proglašena godinom evropskih integracija, ona je ipak bila godina promašenih nada i očekivanja.

  Nijedan rok iz Mape puta, koja je BiH trebala dovesti do kandidatskog statusa za članstvo u EU, nije ispoštovan, kaže Lejla Kablar, direktorica nevladine organizacije Vanjsko-politička inicijativa BiH.

  „Godina 2012. je, kao i prethodna nažalost, obilježena nedostatkom političke volje da se pređe sa deklarativno-političkog konsenzusa o procesu evropskih integracija i sa zvaničnih izjava na konkretan rad na konsenzusu o tom procesu. Višegodišnja politička i institucionalna blokada je još uvijek primjetna u BiH. Ono što je jako bitno istaknuti u ovom procesu jeste da je evropski put BiH potpuno zasjenjen nekim višim političkim ciljevima", naglašava Lejla Kablar.

  Sličnog mišljenja je i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo:

  „Godina 2012. jedna je izgubljena godina za BiH barem što se tiče procesa  evropskih integracija. Dok sve zemlje regiona napreduju koracima od sedam milja, mi smo nazadovali", podsjeća Praštalo.

  Ključna su dva zadatka koje BiH nije ispunila, podsjeća ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović:

  „Jasno je da su ta dva pitanja, provođenje odluke Sejdić-Finci i uspostavljanje mehanizma koordinacije, nužnost da bi se moglo kretati dalje ka Evropi. Prvo zato što ispunjavanje ove odluke predstavlja i ugovornu obavezu, ali i obavezu koja se nosi i kao jedna od postprijemnih obaveza prema Savjetu Evrope, ne samo kao obaveza koja je propisana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. I druga, koja je neophodna da bi uopšte Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao da stupi na snagu - jer on podrazumijeva da moramo da imamo iskoordinisano kretanje svih nivoa vlasti da bismo mogli da postižemo sve one efekte i, u krajnjem slučaju, da provodimo naše ugovorne obaveze s obzirom da je Ustav postavio stvari nadležnosti na taj način da svi moramo da odradimo svoj dio posla.“        

  Pisma evropskim zvaničnicima

  Šta je razlog da u BiH postoji deklarativna podrška evropskom putu BiH, ali izostaju djela? Analitičar Vedran Džihić problem vidi ovako:

  „Čovjek bi mogao postaviti tezu da je ovakva BiH kakva je dizajnirana u Dejtonu, i od strane EU djelimično, potpuno nekompatibilna sa osnovnom idejom evropskih integracija. Ideja evropskih integracija podrazumijeva prevazilaženje granica, funkcionalnost države, predanost reformama, i to ne zbog EU nego zbog te zemelje koja se nalazi u tom procesu. To se u BiH suštinski ne događa.“

  Ivica Čavar, iz organizacije Centri civilnih inicijativa, kaže da se BiH u procesu evropskih integracija kreće po principu jedan korak naprijed, dva koraka nazad:

  „Čini mi se da se to ovoga puta i pokazalo točnim jer smo početkom 2012. godine imali značajnije pomake kada je Parlamentarna skupština BiH usvojila dva važna europska zakona - Zakon o sustavu državne potpore u BiH i Zakon o popisu stanovništa. Međutim, nakon toga i nakon konstituiranja Vijeća ministara nije bilo značajanijih pomaka. Zemlje u okruženju ubrzanim koracima idu naprijed, a da mi nismo mogli ispuniti ovih nekoliko uvjeta kako bismo došli do jedne relevantne ili vjerodostojne aplikacije i kako bismo konačno dobili kandidacijski status", kaže Čavar.

  A građani BiH ulazak u Evropsku uniju uglavnom gledaju kao dar sa neba, ili izlaz za brojne probleme koje imaju, često idealizujući budući život u evropskoj porodici naroda. Stoga se obraćaju evropskim zvaničnicima, između ostalog i Tanji Fajon, poslaniku Evropskog parlamenta i dokazanom prijatelju BiH:

  „Ja mogu reći da mi je jako žao kad skoro svaki dan čitam mejlove građana BiH koji su vrlo zabrinuti zbog situacije u zemlji. Imam osjećaj da BiH gubi puno nekog potencijala. Svaka rekonstrukcija vlade koja se dešava u BiH znači neku političku krizu. Ja se bojim da svi politički lideri danas nemaju dovoljno snage ili odgovornosti prema građanima i da ne rade to zbog čega su ih građani birali", kaže Tanja Fajon.

  Šta kažu građani - kada će BiH u EU? Poslušajte:


  Gordana Sandić-Hadžihasanović

  sandicg+rferl.org

  Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: viza za pakao
  07.01.2013 10:05
  Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati treba vec jednom da skontaju da su samo Bosanski :-)

  Ime: realnost
  04.01.2013 22:35
  Meni je nevjerojatno da ovakve komentare urednistvo objavljuje. Postovi puni govora mrznje, uvreda i vrijedjanja ne samo sugovornika nego cijelog naroda. A na demagogiju i nevidjenje realnosti i bolje da ne odgovaram jer vidim da nema smisla. U jednoj recenici izgovore jedno... da ne postoji nikakva majorizacija i preglasavanje dok u drugoj direktno se poziva na gazenje prava jednog naroda, dakle preglasavanje da bi jedan narod dominirao nad drugim.

  Iz svega toga se vidi da se potvrdjuje moje vidjenje koje je iskazano u mom prvom postu. Dakle preglasavanje, majorizacija, hegemonija i ovladavanje sto vecim prostorom na ustrb drugog naroda. Ako se pazljivije sve iscita sve to potvrdjuju dvojica forumasa koji su reagirali na moj prvi post.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  05.01.2013 17:15
  Aman, realnosti, upoznaj se!
  Realno, svaki punoletni pojedinac državljanin BiH mora da bude jednak pred zakonom, ako ima ikakve države. Ako su jednaki pred zakonom, onda im i glas isto vredi.
  Sve drugo je stočno-pijačno šibicarenje u kojem bande kradljivaca stoke pokušavaju da postignu veću cenu za svoj plen. Poseban je problem s nežigosanom stokom koja je plen svim frakcijama, a ukoliko banditi postignu dogovor, jednostavno ih otpišu...

  Ako Vam je ovakva "realnost" prihvatljiva, nemate nikakav razlog za brigu - ništa Vam je neće pokvariti.

  Ime: Milivoje Radaković
  03.01.2013 19:10
  Koliko se u čvrstoj valuti "nađe" u džepu BiH političke elite u toku jedne "izgubljene" godine?

  Ime: realnost
  03.01.2013 17:41
  Politika iz Sarajeva je glavni krivac za ovakvo stanje. Stalno izazivaju krizu za krizom i nista konstruktivno se ne radi. Najvise brinu da se uhljebe, da kradu i da optuzuju druga dva naroda za ovo ili ono. Naravno imaju i svoje medije dok Hrvati nemaju nista pa mogu provoditi svoju politiku kako zele. Glavna preokupacija im je kako preglasavati Hrvate i uciniti ih marginalnim cimbeniko sto sada vec i jesu.

  Ovim tempom i ovom politikom koja se vodi iz Sarajeva BIH ce se raspasti za 20 godina. Srbi i Hrvati nece nestati i nece dopustiti da im muslimanska nacionalisticka politika koja vidi BIH kao iskljucivo drzavu Bosnjackog naroda radi stetu u nodeogled. Ako se nesto po tom pitanju ne poromijeni bosnjacka politika ce biti glavni krivac za prestanak postojanja BIH kao drzave. Dali je to pozitivno ili negativno ovisi kako tko na to gleda. Doci ce i medjunarodnoj zajednici do mozga daovo sto forsira nema smisla i preuredit ce BIH na nacin da su svi narodi ravnopravni ili da se BIH jednostavno raspadne jer iskreno gledajuci i sada je to drzava samo na papiru i drzava koja je po nacionalnoj osnovi podijeljena. Muslimani zele zagrabiti sto vise, zele cijelu BIH, Srbi zele ono sto imaju a Hrvati samo zele da budu ravnopravni i da ih se ne preglasava, gazi i ne pljuje po njima.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  03.01.2013 20:44
  suplja realnost@
  Imas li ti strucnjak za magle kakvu muzicku zelju ? Kako i na koji nacin to muslimani urusavaju drzavu ? Izrekao si tu konstataciju,a da pritom nisi nista konkretno rekao ! Muslimani nemaju nikakvog uticaja na 2/3 teritorije,a ti ih optuzi za majorizaciju !! Nikakav uticaj nemaju u rs-u,kao ni u Hercegovini
  a ipak ih optuzujes za danasnje stanje u drzavi ! Koga ti ovdje supljiras? Sta ste uradili sa Posavinom,gdje ste bili dominantna
  vecina prije rata?Dali ste je na poklon,a onda naselili Krajinu u Hrvatskoj !? Jesu li vam muslimani krivi i za to ?Sta vi katolici u Bosni zelite?Da imate jos jednu svoju etnicku jedinicu,a da muslimane(najbrojniji narod u Bosni)svedete na 23% teritorije!!
  Da bi postigli svoj cilj,ponovo ste se udruzili sa pravoslavcima,a
  protiv treceg naroda? Sa pravoslavcima ste kao"pas i macka,"ali
  kada je biti protiv muslimana,tu ste vazda slozni ! I opet optuzujete muslimane? Koje licemjerstvo,koje floskule ti prosipas? O kojim ti medijima govoris da su pod Bosnjackom kontrolom?Sve ste bre kroatizirali,na svakom kanalu! Kako te nije sramota da tako bestidno lazes? Sve te optuzbe idu u samo jednom pravcu,da dobijete svoj entitet.Hocete ono sto niste uspjeli u ratu,drzavu u drzavi ! Zato ste se i udruzili sa Dodikom
  u zajednickom rusenju drzave,a optuzujete trecu stranu upravo
  za to ! Medjutim,znas da od toga nema nista. Washingtonski
  sporazum vam to ne dozvoljava.Tamo lijepo stoji da o tome odlucuju oba naroda u Federaciji,a ne M.Dodik,koji vam usput prodaje"rog za svijecu"! Nagovara vas na nesto sto bez dozvole muslimana ne mozete dobiti,a samo da bi ucvrstio polozaj rs-a.
  Zato,mani se supljih prica.I medjunarodna zajednica zna ko su ti koji razvaljuju drzavu,ali ne cini nista,kao i za vrijeme rata!?
  Medjutim,ne slazem se s tobom strucnjak,da ce se Bosna raspasti za 20 god. Njen status ce se rijesiti mnogo prije,ne brini.Na jedan,ili na drugi nacin ! Treci ne postoji !!
  Odgovor

  Ime: Sherlok Holms
  03.01.2013 20:26
  Ne-realnost
  BiH Srbi imaju -Republiku Srbiju, BiH Hrvati imaju.Herceg-Bosnu Knin (sami izabrali),dok Bosnjaci nemaju rezervne domovine poput njih,osim svoje jedine Bosne i Hercegovine. Ako je to
  njihova "krivica" onda bi dobro bilo da posjetite nekog psihijatra za pregled.

  Ime: . Grad: Germany
  03.01.2013 11:45
  Stefane Fila .....okreni se i Dodiku reci upri prs u Dodu ,on je kriv za ovakvo stanje ,prozovi pravog krivca...!

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.01.2013 10:37
  Svima je jasno ko koci euroatlanske integracije u BiH, pa cak i onima koji se prave da im nije jasno. Oni koji koce ove procese cak se vise ni ne kriju, nego otvoreno govore kako izmedju promicanja svog etnickog identiteta i euroatlanskih integracija biraju ovo prvo. Zasto EU koja ima moc da ovakve pojave u korijenu sasijece to ne radi, ili zasto ne dozvoli nama da to sami ucinimo valjda ona sama zna.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.