Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:52 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH dobila prvi Centar za readmisiju

  Sa otvaranja Readmisionog centra
  Sa otvaranja Readmisionog centra
  U mjestu Salakovac, oko 15 kilometara sjeverno od Mostara, uz prigodnu svečanost otvoren je prvi državni Readmisioni centar za prihvat bh. državljana koji su, u okviru Daytonskog sporazuma ili sporazuma o readmisiji, obavezni se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

  Uspostavljanje centra za readmisiju podržali su Švicarska i Lihtenštajn.

  Centar za readmisiju otvoren je u dijelu Izbjegličkog centra i njegov kapacitet je 100 osoba, koje će u tom centru, ako to bude potrebno, nakon ulaska u Bosnu i Hercegovinu boraviti najviše 30 dana.

  Damir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centraDamir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centra
  x
  Damir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centra
  Damir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centra
  „Osnovni značaj otvaranja ovog centra je ispunjavanje uvjeta iz Mape puta i ispunjavanje uvjeta za bezvizni režim kada je u pitanju Bosna i Hercegovina“, naveo je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Damir Ljubić.

  U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu kako sada postoje uslovi za humaniji prihvat i bolju reintegraciju povratnika, bh. državljana, kada se vrate u zemlju.

  „Do otvaranja ovog Centra, mi smo jednostavno bili u situaciji da državljane BiH, bez obzira da li imali oni nekakav smještaj ili nemali nikakav smještaj, da prihvatimo na graničnom prelazu u BiH i da se oni poslije toga sami snalaze“, kazala je pomoćnica ministra sigurnosti, Murveta Džaferović.

  Džaferović je istakla kako Readmisioni centar nije namijenjen osobama koje su iz Bosne i Hercegovine otišle nakon uvođenja bezviznog režima, zatražile azil, pa nisu uspjele.

  „Mi imamo u povratcima osobe koje su otišle prije 20 godina, osobe koje su rođene negdje u inostranstvu, pa ovdje nemaju nikoga, tako da je otvaranje ovog Centra veoma bitno za implementaciju sporazuma o readmisiji“, navodi ona.
  Soba u Readmisionom centru u SalakovcuSoba u Readmisionom centru u Salakovcu
  x
  Soba u Readmisionom centru u Salakovcu
  Soba u Readmisionom centru u Salakovcu

  Švicarska je uspostavu Readmisionog centra podržala jer želi pomoći BiH u prijemu i integraciji bh. državljana koji se vraćaju u zemlju.

  Migraciono partnerstvo je dvosmjeran put, smatra ambasador Švicarske u BiH, André Schaller.

  „Ono takođe znači da vlasti BiH nastavljaju preduzimati efikasne mjere protiv bilo kakve zloupotrebe bezviznog režima“, istakao je Schaller.

  Kapacitet jedne sobe u tek otvorenom Readmisionom centru je tri osobe, kaže upravnik Centra, Edin Denjo.

  „Oni imaju prostoriju za korištenje, imaju dnevni boravak, kuhinju i WC muški i ženski“, naveo je Denjo.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: djuro Grad: srbija
  25.02.2013 22:38
  koce ovo financirati.....
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.