Petak, 27. novembar/studeni 2015, 16:24 CET

Bosna i Hercegovina

BiH dobila prvi Centar za readmisiju

Sa otvaranja Readmisionog centra
Sa otvaranja Readmisionog centra
U mjestu Salakovac, oko 15 kilometara sjeverno od Mostara, uz prigodnu svečanost otvoren je prvi državni Readmisioni centar za prihvat bh. državljana koji su, u okviru Daytonskog sporazuma ili sporazuma o readmisiji, obavezni se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Uspostavljanje centra za readmisiju podržali su Švicarska i Lihtenštajn.

Centar za readmisiju otvoren je u dijelu Izbjegličkog centra i njegov kapacitet je 100 osoba, koje će u tom centru, ako to bude potrebno, nakon ulaska u Bosnu i Hercegovinu boraviti najviše 30 dana.

Damir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centraDamir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centra
x
Damir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centra
Damir Ljubić i Andre Schaller na otvaranju centra
„Osnovni značaj otvaranja ovog centra je ispunjavanje uvjeta iz Mape puta i ispunjavanje uvjeta za bezvizni režim kada je u pitanju Bosna i Hercegovina“, naveo je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Damir Ljubić.

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu kako sada postoje uslovi za humaniji prihvat i bolju reintegraciju povratnika, bh. državljana, kada se vrate u zemlju.

„Do otvaranja ovog Centra, mi smo jednostavno bili u situaciji da državljane BiH, bez obzira da li imali oni nekakav smještaj ili nemali nikakav smještaj, da prihvatimo na graničnom prelazu u BiH i da se oni poslije toga sami snalaze“, kazala je pomoćnica ministra sigurnosti, Murveta Džaferović.

Džaferović je istakla kako Readmisioni centar nije namijenjen osobama koje su iz Bosne i Hercegovine otišle nakon uvođenja bezviznog režima, zatražile azil, pa nisu uspjele.

„Mi imamo u povratcima osobe koje su otišle prije 20 godina, osobe koje su rođene negdje u inostranstvu, pa ovdje nemaju nikoga, tako da je otvaranje ovog Centra veoma bitno za implementaciju sporazuma o readmisiji“, navodi ona.
Soba u Readmisionom centru u SalakovcuSoba u Readmisionom centru u Salakovcu
x
Soba u Readmisionom centru u Salakovcu
Soba u Readmisionom centru u Salakovcu

Švicarska je uspostavu Readmisionog centra podržala jer želi pomoći BiH u prijemu i integraciji bh. državljana koji se vraćaju u zemlju.

Migraciono partnerstvo je dvosmjeran put, smatra ambasador Švicarske u BiH, André Schaller.

„Ono takođe znači da vlasti BiH nastavljaju preduzimati efikasne mjere protiv bilo kakve zloupotrebe bezviznog režima“, istakao je Schaller.

Kapacitet jedne sobe u tek otvorenom Readmisionom centru je tri osobe, kaže upravnik Centra, Edin Denjo.

„Oni imaju prostoriju za korištenje, imaju dnevni boravak, kuhinju i WC muški i ženski“, naveo je Denjo.

Mirsad Behram

Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: djuro Grad: srbija
25.02.2013 22:38
koce ovo financirati.....
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.