Dostupni linkovi

Biden: Ukrajina ne smije propustiti još jednu šansu


Arsenij Jacenjuk i Joe Biden u Kijevu 21. novembra 2014.
Arsenij Jacenjuk i Joe Biden u Kijevu 21. novembra 2014.

Autor: Luke Johnson, priredila: Mirjana Rakela

Američki potpredsjednik Joe Biden je rekao da Ukrajina ne smije izgubiti još jednu šansu kako bi promijenila zemlju na bolje.

Govoreći na skupu u Nacionalnom demokratskom institutu u Washingtonu 9. decembra, Biden je istaknuo kako su se Ukrajinci hrabro suočili sa snajperistima, mecima, hladnoćom, kako bi osvojili priliku da iz temelja promijene svoju zemlju na bolje.

Njegova poruka je bila jasna - ukoliko prozapadna vlada, formirana ovaj mjesec, ne reformira ekonomiju i ne provede borbu protiv korupcije, napori Ukrajinaca koji su riskirali svoje živote tokom uličnih prosvjeda koji su svrgnuli s vlasti Viktora Janukoviča, mogli bi biti uzaludni.

Borba protiv korupcije i "kleptokracije" će pomoći Ukrajini da zaštiti svoj suverenitet, kojemu prijete proruski separatisti na istoku u sukobu ukojem je poginuloviše od 4.300 ljudi od početka sukoba u aprilu.

Kriza u Ukrajinije počela u novembru 2013. godine, kada je Janukovič odustao od sporazuma s Europskom unijom u korist čvršćih veza s Moskvom, što je izazvalo velike građanske prosvjede.

Sjedinjene Države, Europska unija, i druge zapadne zemlje su uvele sankcije Rusiji zbog aneksije Krima u martu i zbog podrške proruskim pobunjenicims koji kontroliraju dijelove Donjeckai Luganjska.

Moskva opovrgava da je poslala vojnike i oružje u Ukrajinu, unatoč tome što Kijev i NATO imaju dokaze o izravnom vojnom angažmanu Rusije.

Potpredsjednik Biden, poznat kao vrlo izravan čovjek, osoba bez dlake na jeziku, ustvrdio je da je Ukrajina bila "kleptokratsko društvo“.

"Neki misle da je to uvredljivo reći, ali to je realnost. Istina, ostvaren je veliki napredak. No, još je prepreka koje treba prevladati“, dodao je.

Također je izjavio da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi "kleptokraciju i oligarhiju" kao "sredstvo međunarodne prisile."

U takvoj situaciji "borba protiv korupcije ne znači samo dobr upravljanje zemljom, već je riječ o samoobrani, integritetu i suverenitetu."

Biden je istaknuo da je s ukrajinskim dužnosnicima stalno na telefonskoj vezi "doslovno najmanje sat i pol do dva sata tjedno“.

Unatoč zamjetnom smanjenju razine nasilja, proglašenju „Dana tišine“ 9. decembra, ukrajinski vojni vrh je saopćio da je bilo je 13 napada na vojne, ali i civilne položaje u područjima koja su pod kontrolom Kijeva.

Pobunjenici tvrde da se radilo o pušćanim čarkama.

Viktor Muzhenko, načelnik glavnog štaba ukrajinske vojske potvrdio je da Kijev poštuje primirje.

Ostalo je nejasno da li će se nova runda mirovnih pregovora, koji uključuju Rusiju, Ukrajinu i pobunjenike, pod pokroviteljstvom Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, održati ovaj tjedan.

XS
SM
MD
LG