Dostupni linkovi

Bh. mladi ruše barijere


Đaci iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika u Potočarima
Đaci iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika u Potočarima
Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj realizovao je Školu solidarnosti, koja je dio projekta "Otvori oči, ovo je tvoja prošlost". Srednjoškolci iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika učili su o tranzicionoj pravdi i ratnim dešavanjima u periodu 1992. - 1995. godine na području Zvornika i Srebrenice.

Za polaznike škole je u Memorijalnom centru Potočari i stratištima u okolini Zvornika održan čas istorije.

U školi koja je priređena u Bijeljini, mladim ljudima iz Zvornika i Srebrenice je omogućeno da unaprijede dijalog baziran na utvrđenim činjenicama iz nedavne prošlosti. Aleksandra Lečić, iz Helsinškog odbora, kaže da su za mlade veoma bitne posjete stratištima:

"Posebno u ovom podrinjskom dijelu koji je još uvijek tabuiziran u jednom dijelu naše države, dok se drugi dio države suočava s tim, ili bar zna osnovne činjenice, tako da imlade generacije uopšte nisu upoznate", ističe Lečić.

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari
Ono što nema u školskim knjigama, nauči se kroz posjete mjestima gdje su počinjeni ratni zločini.

"Škole koje pohađamo ne pružaju dovoljno informacija o našoj istoriji i zbog toga mislim da su ovakve škole solidarnosti i ovi seminari dobri", smatra Vojislav Sandić, srednjoškolac iz Zvornika.

Profesorica Dušanka Lazarević naglašava da je ono što se sada uči iz istorije dovoljno.

"Ne favorizuje se nacionalizam i šovinizam, tako da su djeca zasad dovoljno informisana i u redovnom obrazovanju. Mladi, bez obzira na naciju, rasu, pol, trebaju da se okrenu budućnosti, da se bore za egzistenciju, za svjetliju budućnost - i da im bude motiv novac kako bi bolje živjeli i družili se", tvrdi Lazarević.

Druženja i međusobni dijalog

"Na ovim radionicama i seminarima steknem puno prijatelja i saznam nešto novo što nisam znao. Uglavnom se vodi otvoren dijalog", kaže Anel Muratović iz Bratunca.

"Pomaže mnogo da u budućnosti prevaziđemo neke predrasude i stereotipe samim tim što upoznajemo nove ljude i razmjenjujemo mišljenja sa osobama koje nisu iz lokalnih zajednica iz kojih mi dolazimo", riječi su Dragane Spajić iz Zvornika.

Nura Begović, iz Udruženja "Majke Srebrenice" pohvalila je aktivnost Helsinškog odbora iz Bijeljine.

"Prvi put da dođu djeca i srpske i bošnjačke nacionalnosti u posjetu Memorijalnog centra. Ovakvim posjetama se misli na bolju budućnost. Krivnja je samo na pojedincima, a ne u cijelini. Cijeli narod ne treba kriviti", kaže Begović.

Marizela Đozić, omladinska aktivistica iz Srebrenice, učestvovala je na mnogim seminarima u inostranstvu i našoj zemlji. Nastoji posjetiti što više stratišta, što preporučuje svim mladima.

"Ne izbjegavam da odem npr. bilo da je to srpsko, hrvatsko ili muslimansko groblje. Lijepo je otići, posjetiti, jer svi ti ljudi što su tu su nedužno stradali. Nastojim da se istina otkrije i da mi našim očima to sagledamo", navodi Đozić.

Ona dodaje da ratni zločinci moraju odgovarati, ali dobiti i primjerenu kaznu.

"Ružno je, naprimjer, da se kažnjavaju oni koji nisu počinili zločin, a oni što su ga počinili da su na slobodi, ili da dobiju 10 godina kazne zato što je ubio, naprimjer, 60 ljudi, a sad kada bi čovjek ubio jednog čovjeka, dobio bi doživotnu robiju."

Po završetku škole, učenici će realizovati mini kampanju "Briga me", koja podrazumijeva organizovanje izložbe i prezentacije u svojim školama, kao i održavanje uličnih akcija u Srebrenici i Zvorniku.
XS
SM
MD
LG