Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 10:47 CET

  Crna Gora

  Izbori u SAD: Bez suštinske promjene politike prema Balkanu

  Bijela kuća
  Bijela kuća
  Iako većina sagovornika RSE priželjkuje da i u naredne četiri godine u Bijeloj Kući ostane njen dosadašnji stanar,demokrata Barak Obama, svi su saglasni u zaključku da  epilog izbora neće donijeti suštinsku promjenu u politici  Sjedinjenih Država  prema Balkanu i Crnoj Gori.

  ”Bilo mi je jako drago kada je Barak Obama pobijedio i osvojio  prvi mandat, mislim da je to bio jedan presedan i dokaz da se demokrtija ipak može i suštinski primjenjivati”, kaže Dritan Abazović, član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore i najmlađi  poslanik  u novom sazivu crnogorske Skupštine.

  Simpatije prema dosadašnjem  predsjedniku, prvom afroamerikancu koji je sjeo u fotelju prvog čovjeka najmoćnije sile svijeta, ne kriju ni u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

  “Očekujem da će pobijediti dosadašnji predsjednik Barak Obama.Prateći informacije koje su nam dostupne iz  SAD, sve su prilike da će on pobijediti, doduše dosta tijesno”, kaže visoki funkcioner  te stranke Zoran Jelić.

  A šta građani Podgorice misle o izborima u SAD poslušajte u anketi:

  Anketa: Šta građani Crne Gore očekuju od izbora u SAD
  Anketa: Šta građani Crne Gore očekuju od izbora u SADi
  || 0:00:00
  ...    
   
  X  Sagovornika na ovu temu u trenutku dok se konstituše novi crnogorski parlament u opozicionom savezu Demokratski Front nijesmo uspjeli da dobijemo .Ima li donedavno najjača opoziciona Socijalistička narodna partija svog aduta na američkim izborima, odgovara Danijela Pavićević:

  ”Nadam se da građani Amerike danas biraju ono što je nabolje za njih, odnosno predsjednika koji će nastviti da vodi tu zemlju u dalji progres.A imajući u vidu jedan visok stepen demokratije  u toj zemlji, sigurna sam da će rezulati predsjedničkih izbora tamo , a nasuprot izborima u Crnoj Gori,  predstavljati slobodnu i realno izraženu volju građana, bez ikakvih pritisaka ucjena, kupovine ličnih karata i ostalog….“

  Ko god bude trijumfovao na američkim  izborima, naši sagovornici su saglasni da to neće bitnije promijeniti spoljnu politiku Vašingtona, posebno ne odnos prema Balkanu i Crnoj Gori. Dritan Abazović smatra kako će Sjedinjene Države ostati najvažnijih činilac u međunarodnim odnosima, ali kada je riječ o politici prema Balkanu tu su inicijativu  prepustile Briselu .

  Dritan AbazovićDritan Abazović
  x
  Dritan Abazović
  Dritan Abazović
  “Što se konkretno Crne Gore tiče i njenog evroatlanskog puta tu nema nikakve brige i mislim da će podršaka Vašingtona u tom prvacu biti bezrezervna.  I to je nešto što je dobro za Crnu Goru,i  Crna Gora će moći na nju da računa bez obzira na ishod ovih izbora, i to je nešto što je vrlo značajno.Ali ono što je još značajnije za nas jeste da se sve manje oslanjamo na strane partnere i  da više pokušavamo da mi jednostavno budemo partner drugim državama kroz svoje institucije i kroz jačanje ukupnih demokrtaskih kapaciteta cijelog društva.“

  Ipak, koliko će politika  koja se kreira u jedinoj globalnoj supersili uticati na kreiranje politike nove Vlade Crne Gore čiji će dominatni dio, po svemu sudeći, ponovo činiti Demokratska partija socijalista?

  “Ova vlada će nastaviti putem koji je i prethodna vlada zacrtala, put EU  integracija i približavanje NATO savezu.U svakom slučaju politika  koju ćemo ovdje voditi prema evropskim integracijma , mislim da će biti potpuno kompatibilna sa očekivanjima u SAD jer je to i interes Sjedinjenih država , da se obezbijedi stabilnost na Zapadnom Balkana“, smatra Zoran Jelić.

  I na kraju,generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović konstatuje  kako će  nova američka administracija, bila ona demokrata ili republikanaca, bez obzira što  geostrateške interese pomjera ka drugim područjima, zadržati određeni intervencionizam u zemljama regiona.

  ”Vidjećemo to, jer ipak u nekim situacijima, gdje Evropska unija kojoj je da tako kažemo prepušteno rješavanje unutar -regionalnih problema i pitanja nije na određene izazove odgovorila na najbolji način u takvim kriznim momentima američka administracija jeste u jednoj određenoj mjeri intervenisala i pogurala određena pitanja naprijed ka rješavanju”, zaključuje Radaković.

  Dimitrije Jovićević

  Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.