Dostupni linkovi

Izbori u SAD: Bez suštinske promjene politike prema Balkanu


Bijela kuća
Bijela kuća
Iako većina sagovornika RSE priželjkuje da i u naredne četiri godine u Bijeloj Kući ostane njen dosadašnji stanar,demokrata Barak Obama, svi su saglasni u zaključku da epilog izbora neće donijeti suštinsku promjenu u politici Sjedinjenih Država prema Balkanu i Crnoj Gori.

”Bilo mi je jako drago kada je Barak Obama pobijedio i osvojio prvi mandat, mislim da je to bio jedan presedan i dokaz da se demokrtija ipak može i suštinski primjenjivati”, kaže Dritan Abazović, član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore i najmlađi poslanik u novom sazivu crnogorske Skupštine.

Simpatije prema dosadašnjem predsjedniku, prvom afroamerikancu koji je sjeo u fotelju prvog čovjeka najmoćnije sile svijeta, ne kriju ni u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

“Očekujem da će pobijediti dosadašnji predsjednik Barak Obama.Prateći informacije koje su nam dostupne iz SAD, sve su prilike da će on pobijediti, doduše dosta tijesno”, kaže visoki funkcioner te stranke Zoran Jelić.

A šta građani Podgorice misle o izborima u SAD poslušajte u anketi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link



Sagovornika na ovu temu u trenutku dok se konstituše novi crnogorski parlament u opozicionom savezu Demokratski Front nijesmo uspjeli da dobijemo .Ima li donedavno najjača opoziciona Socijalistička narodna partija svog aduta na američkim izborima, odgovara Danijela Pavićević:

”Nadam se da građani Amerike danas biraju ono što je nabolje za njih, odnosno predsjednika koji će nastviti da vodi tu zemlju u dalji progres.A imajući u vidu jedan visok stepen demokratije u toj zemlji, sigurna sam da će rezulati predsjedničkih izbora tamo , a nasuprot izborima u Crnoj Gori, predstavljati slobodnu i realno izraženu volju građana, bez ikakvih pritisaka ucjena, kupovine ličnih karata i ostalog….“

Ko god bude trijumfovao na američkim izborima, naši sagovornici su saglasni da to neće bitnije promijeniti spoljnu politiku Vašingtona, posebno ne odnos prema Balkanu i Crnoj Gori. Dritan Abazović smatra kako će Sjedinjene Države ostati najvažnijih činilac u međunarodnim odnosima, ali kada je riječ o politici prema Balkanu tu su inicijativu prepustile Briselu .

Dritan Abazović
Dritan Abazović
“Što se konkretno Crne Gore tiče i njenog evroatlanskog puta tu nema nikakve brige i mislim da će podršaka Vašingtona u tom prvacu biti bezrezervna. I to je nešto što je dobro za Crnu Goru,i Crna Gora će moći na nju da računa bez obzira na ishod ovih izbora, i to je nešto što je vrlo značajno.Ali ono što je još značajnije za nas jeste da se sve manje oslanjamo na strane partnere i da više pokušavamo da mi jednostavno budemo partner drugim državama kroz svoje institucije i kroz jačanje ukupnih demokrtaskih kapaciteta cijelog društva.“

Ipak, koliko će politika koja se kreira u jedinoj globalnoj supersili uticati na kreiranje politike nove Vlade Crne Gore čiji će dominatni dio, po svemu sudeći, ponovo činiti Demokratska partija socijalista?

“Ova vlada će nastaviti putem koji je i prethodna vlada zacrtala, put EU integracija i približavanje NATO savezu.U svakom slučaju politika koju ćemo ovdje voditi prema evropskim integracijma , mislim da će biti potpuno kompatibilna sa očekivanjima u SAD jer je to i interes Sjedinjenih država , da se obezbijedi stabilnost na Zapadnom Balkana“, smatra Zoran Jelić.

I na kraju,generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović konstatuje kako će nova američka administracija, bila ona demokrata ili republikanaca, bez obzira što geostrateške interese pomjera ka drugim područjima, zadržati određeni intervencionizam u zemljama regiona.

”Vidjećemo to, jer ipak u nekim situacijima, gdje Evropska unija kojoj je da tako kažemo prepušteno rješavanje unutar -regionalnih problema i pitanja nije na određene izazove odgovorila na najbolji način u takvim kriznim momentima američka administracija jeste u jednoj određenoj mjeri intervenisala i pogurala određena pitanja naprijed ka rješavanju”, zaključuje Radaković.
XS
SM
MD
LG