Dostupni linkovi

Bez pomaka u borbi protiv korupcije, podaci poražavajući


Ilustracija
Ilustracija

Pokret ’Fol’ na Kosovu objavio je godišnje podatke kosovskih nadležnih institucija koje se bave borbom protiv korupcije.

Kako se navodi, nadležni organi su tokom 2014. godine primili preko 3.500 slučajeva u vezi korupcije, a od tog broja rešeno je 1.945 predmeta.

Na osnovu statistika ovog pokreta, Policija Kosova pokrenula je 557 slučajeva, od kojih 22 su bila u vezi primanja mita, 47 za davanje mita, a 448 predmeta ticala su se zloupotrebe službenog položaja. U vezi sa tim, policija je uhapsila 63 osobe.

U tužilaštvu je bilo skoro 2.000 predmeta u vezi davanja i primanja mita, a velika većina se ticala zloupotrebe službenog položaja. Rešeno je ukupno 767 predmeta, od kojih se 697 tiču zlupotrebe položaja.

U kosovskim sudovima rešeno je 194 od 982 predmeta.

U svim ovim institucijama najviše prijavljenih slučajeva tiču se zloupotrebe službenog položaja.

Fidan Kalaja iz ovog pokreta kazao je da se trend borbe protiv korupcije u poređenju sa 2013. nije promenio. A u objavljenim optužnicama tužilaštva u vezi korupcije, kako je rekao Kalaja, nije bilo imena visokih zvaničnika Kosova.

„Brojke govore o veoma niskoj efikasnosti ove tri institucije. To, osim što je problematično za njihovo funkcionisanje, predstavlja i problem u procesu liberalizacije viza jer je jedan od glavnih uslova EU upravo borba protiv korupcije. Nema niti političke, niti institucionalne volje da borba protiv korupcije postane ozbiljan prioritet. Postoji i nedostatak ljudskih resursa, odnosno nema dovoljan broj tužioca koji dobro poznaju zakon o javnoj nabavci. Takođe, više nije tajna da postoji i politički uticaj nad pravosudnim sistemom“, kaže on.

U kratkom pismenom odgovoru, državni tužioc Laura Pula rekla je da borba protiv korupcije ipak ostaje prioritet za tu instituciju, te da se takvi predmeti takođe tretiraju s prioritetom.

Pokret ’Fol’ je takođe nadgledao i rad Ureda nacionalnog koordinatora za borbu protiv privrednog kriminala tokom 2014. godine. Na osnovu podataka, približna vrednost zamrznute ili oduzete imovine je 31 milion eura - preko milion eura je u gotovini, 17 stanova, 8 vila, 11 kuća, 2 građevinska objekta, jedan hotel, 6 lokala, 30 kg zlata, a tu su i restorani, fabrike, klinike itd.

U poslednjem izveštaju Transparency Internationala Kosovo se nalazi na 110 mestu i deli ga sa Albanijom, Ekvadorom, Etiopijom i Malavijem. Što se regiona tiče, najbolje plasirana je Hrvatska, na 61., potom sledi Makedonija na 64., Crna Gora na 76., Srbija 78., te BiH na 80. mestu.

Nedavno je Hasan Preteni, šef kosovske Agencije za borbu protiv korupcije, izjavio da odgovornost za ovakvo stanje pripada kosovskom pravosuđu, ondosno tužilaštvu i sudovima, Ali, kako je dodao, ni 15 godina nakon rata nijedan “visoki zvaničnik na Kosovu nije u zatvoru zbog korupcije, te je problem boriti se protiv ove pojave ako si sam koruptivan i deo toga.”

Inače, pored navedenih institucija, na Kosovu postoji i niz ostalih mehanizama čiji je zadatak borba protiv korupcije, kao što su Agencija za antikorupciju, Nacionalni savet protiv korupcije, koji je osnovala predsednica Kosova Atifete Jahjaga, te Task force za borbu protiv korupcije pri Vladi Kosova.

XS
SM
MD
LG