Petak, 06. maj/svibanj 2016, 11:11 CET

  Srbija

  Beton tribina: Patriotska kultura Srbije i pokušaj subverzije

  Saša Ilić, Zlatko Paković, Irena Javorski i Dejan Ilić
  Saša Ilić, Zlatko Paković, Irena Javorski i Dejan Ilić
  Koje su posledice nacionalističkog kulturnog modela koji poslednjih nekoliko decenija dominira u srpskom društvu, postoji li alternativa ovom obrascu i u čemu se ona ogleda – neke su od tema o kojima su u ponedeljak na tribini Betona održanoj u Centru za kulturnu dekontaminaciju razgovarali pisac Saša Ilić, pozorišni režiser Zlatko Paković i Dejan Ilić, glavni urednik u izdavačkoj kući Fabrika knjiga.

  Kultura predstavlja sredstvo za izgradnju identiteta jedne zajednice, ali problem je kada taj identitet postaje ekskluzivan i namenjen samo jednoj grupi u kolektivu, poručio je Dejan Ilić. On je podsetio da na neke tačke nacionalističkog kulturnog modela iz osamdesetih godina prošlog veka, na osnovu kojeg su tokom devedesetih srpske jedinice činile zločine u Bosni, Hrvatskoj ili na Kosovu.

  "Nabijanje na kolac je takođe topos koji je osamdestih postao dominantan. Reč je opet o dželatu i žrtvi. Žrtva smo ponovo mi, ti neki Srbi koji se tako prepoznaju, a dželat je opet taj bliski drugi. to su, je li , muslimani koje možemo prepoznati kao Albance, Bošnjake, svejedno je. Umesto da odbacimo te narative, umesto da ih prokažemo i pokažemo šta oni zapravo sadrže, ne zato što su neistiniti (a, jesu i to), nego zato što na osnovui njih ne možemo uređivati odnose unutar grupe i odnose sa onima koji su izvan te grupe koju smatramo našom, mi ih institucionalizujemo i uvodimo u školske programe. Sad kad pogledate udžbenike iz istorije, geografije, iz srpskog jezika i književnosti, vi vidite da sve to što je služilo kao nekakav govor u polju politike da se opravdaju ratovi i zločini, sada postaje institucionalno znanje i ono što bih ja nazvao institucionalnom kulturom", ističe Ilić.

  Šta se dešava kada se u izgradnju kulturnog modela jednog društva uključi ekstremna desnica? Moderatorka tribine Irena Javorski je kao primer toga pročitala odlomak iz govora Vladana Glišića, pripadnika ekstremnog desničarskog pokreta Dveri Srpske, koji je nedavno na jednom skupu između ostalog poručio da je kulturni rat borba za identitet naroda:

  "Časopis 'Dveri srpske' je deset godina radio na kulturološkom preporodu srpskog naroda, na podsećanje da mi imamo sa čim da izađemo pred svoju istoriju. Da imamo sa čime da pogledamo svet u lice i da se ne nađemo u prilici da budemo neko ko bi se postideo svoje kulture, istorije i vega onoga što čini ovaj narod. I sada, kaže on, našli smo malo zatišja i odlučili smo da ponovo pokažemo da je kulturnni rat borba za identitet."

  Koliko su ovakve izjave ozbljine i treba li im davati na važnosti? Saša Ilić, koji dugo prati rad ovog pokreta, smatra da ga ne treba zanemarivati i podseća da su Dveri počele svoj rad kao mala grupa na beogradskom Filološkom fakultetu, da bi vremenom postale glavni satelit nekih desničarskih stranaka.

  "Ono što je na početku bilo zapravo jedna voluntaristička akcija štampanja tih biltena na štampaču i umnožavanje na fotokopir mašini, to je za samo tri ili četiri godine došlo do tačke velike ekspanzije kada su oni prepoznati od nekih stranaka na vlasti, kada su počeli da dobijaju novac iz budžeta i od Crkve, dakle to je onaj deo koji mi ne možemo da vidimo. Dveri su dobile savršenu logistiku tokom 2.000-tih godina, kada su ministri i obrazovanja i kulture i vera prepoznavali u tom mladom pokretu nešto što će imati budućnost. Ja sam u tom periodu bio na fakultetu i meni je sve to izgledalo smešno, ali postoji taj trenutak kada nešto što deluje potpuno marginalno u jednom trenutku doživi institucionalizaciju", ističe Saša Ilić.

  Na priču o Dverima nadovezao se i Zlatko Paković koji je podsetimo da je ovaj pokret doživeo ekspanziju tokom osmogodišnje vladavine Demokratske stranke.

  "Za to vreme su se Dveri konstituisale i počele da govore ovo što govore. Ako pogledate šta je zapravo činila Demokratska stranka sa Borisom Tadićem, onda vidite da to nije daleko od ideologije Dveri. Upravo u toj građanskoj inteligenciji se zapatila ideologija koja svoje nesvesno ima u Dverima. Kada kažem građanska inteligencija, mislim na pisce koji dobijaju nagrade, otvaraju skupove... Oni, dakle, nesvesno, ili iz nekog svog komformizma, zapravo podržavaju sve ovo, čitavo to 'bitovanje', jer nikad nisu svoju publiku uputili na ono što je suština ljudske egzistencije, a to je slobodan čin. To je jedina moguća identifikacija, a ne tako što ću preslikavati svoje pretke", kaže Paković.

  Lepi Srednji vek i ružne devedesete

  O odnosu države prema kulturi dovoljno govori to što su državne institucije, u trenutku kada Vlada Srbije izdvaja tri miliona evra za proslavu jubileja Milanskog edikta, istovremeno propustile da ispune osnovne obaveze prema ustanovama kulture, kaže Saša Ilić.

  "Jedna od tih stvari je otkup za knjige.Otkup za knjige reda veličine 89 miliona dinara godišnje koliko je iznosio 2011. godine i od tada se nije dogodio. Izgovor je bio da država nema para. Ukoliko nema para, onda bi bilo logično da nema para ni za ovo. Onda se pitamo zbog čega je proslava Milanskog edikta toliko važna, važnija i od rekonstrukcije nesrećnog Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti i svega ostalog?", zapitao se Ilić.

  Problem je, prema mišljenju Dejana Ilića,u tome što takozvana građanska opcija do danas nije bila u stanju da ponudi suvisao kulturni model koji će biti alternativa nacionalističkom obrascu. Prosečan građanin Srbije, pojašnjava urednik u Fabrici knjiga, živi u egzistencijalnoj neizvesnosti sadašnjice i vuče traumu zbog počinjenih ratnih zločina iz devedesetih sa kojima se nije suočio, pa je beg u nacionalne mitove recept koji još uvek funkcioniše.

  "Šta je naša pogodba? Šta je naša ponuda građanima? Je l' možemo da im garantujemo da će živeti dobro? Ne, mi im zapravo kažemo - nećete sigurno živeti dobro. On kaže, skloni se, neću da pričam s tobom. To mi radimo! On kaže, vidi što sam bio lep u Srednjem veku, a mi kažemo - ne, bre, pogledaj se, vidi kako si bio ružan u devedesetima. On kaže, ja hoću da budem lep, neću da budem ružan. Kako mi njih da uverimo da treba da prihvate tu istinu koju mi kao nekakvi misionari širimo po ovom društvu? E, to treba da se zapitamo. Kad počnemo to da se pitamo, onda će naša poruka postati malkice jača", zaključio je Dejan Ilić.

  Dušan Komarčević

  Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE postao 2012. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: katica popović Grad: beograd
  28.02.2013 01:25
  A gosti tribine kao nisu "deo režima" u Srbiji? Taka šarena-laža evo traje već 32 godine. I sada treba da na "Slobodnoj Evropi" pratim promociju "režimskih ljudi", Režm ima razne kadove: fašiste, naciste, ali i komuniste, ljude u odelima (lepo obučeni i očešljani) da zapad lako "proguta", pitome uljudne ljude načitane. Ali gle čuda (kao slučajno) u Orvelovskoj državi imaš Izdavačku kuću, ili se reditelj, pa još kolunista u Danasu i Politici.... E "Slobodan Evropo" nisi ni ti bolja od njih! Ajde zdravo!

  Ime: VB Grad: Beograd
  26.02.2013 16:22
  Manje sam u toku sa stvaralastvom zveri,ali mi je jos uvek u secanju sve ono sto se objavljivalo u (bez)obrazu i ko su bili vrli saradnici istog.Pretpostavljam da se samo recikliraju iste zvake,posto tu nikad nije bilo niceg stvarno pametnog a ni originalnog.To ni na koji nacin ne osporava jednu od teza o ekspanziji mraka u vreme vladavine nakazne DS pod vodjstvom dezorjentisanog Tadica kome je na umu bilo samo kako da se on i drugari sto duze i lepse igraju arceci ovo malo sirotinje.Ako je to znacilo priredjivanje nikom potrebne drzavne sahrane jednom nebitnom poglavaru kakav je bio patrijarh Pavle,izdavanje pisanija svih tatinih prijatelja,bez obzira da li su stvaralacki sposobni ili ne.U svemu tome smo dobili i Homena i rehabilitaciju cice,nicanje sramotnih spomenika istom diljem Srbije i prekrivanje maskirnim pokrivalima kad nailaze pravi antifasisti ili braca Rusi!Da ne pominjem skupi antifasisticki igrokaz za,mislim,Medvedeva,koji nikad vise nije izveden,u maniru socrealistickih lakirovki.
  A sto se tice lepota srednjeg veka,to je vec stvar ugla iz koga gledate,kao i stari vek.Osedeli smo slusajuci Dragoljuba Micunovica o lepoti zivota anticara,a onda smo otkrili anticke stvaraoce,udzbenike u kojima se pominju robovi...Ista matrica kao i danas:Kosovo je lepo i nase ali bez Albanaca.
  Nego:sta da radimo kad opisemo stanje jada i uzasa?Kako i cime a bogami i skime napred,umesto u provaliju zvanu:i Kosovo i EU,pa nigde,u nigdinu.

  Ime: P. A.
  26.02.2013 13:42
  Uvazeni intelektualci, ucesnici skupa. Ja se u potpunosti slazem sa vasim opisom situacije i sa kritickim tonom usmjerenim ka ovom tipu kulture.
  Ali mislim da ste jedan korak prebrzo skratili analizu. Ovo kroz sta Srbija sada prolazi, jeste jedna neminovnost. A uloga inteligencije je prvo, da to razumije, a drugo da pomogne da na tom putu ne nastanu prevelike stete i devijacij. Jer Srbija prolazi kroz zavrsnu fazu svog sticanja nacionalnosti i drzavnosti. Zavrsnu fazu jednog procesa koji je poceo u vrijeme bune protiv dahija, ali je uskoro brutalno prekinut i mrcvaren u raznim neuspjelim politickim projektima. Da se razumijemo, to sto su ti projekti na kraju ostali kao neuspjeli, velikim je dijelom zasluga Srba. Ali nisu uspjeli i sada se nastavljaju. I sada kao svaka nova drzava koja nastaje iz pepela, trazi se neka tacka oslonca u istoriji kao novi pocetak. Nazalost u slucaju Srba, zbog 500 godina vladavine Turaka, moramo ici toliko daleko sve do cara Dusana da bi se nasa nacionalna psihologija osjecala dobro (Hrvati su potegli do Tomislava, Bosnjaci do Tvrtka...). I zato se ta vremena glorifikuju javlja se neka vrsta karikature od nostalgije. U isto vrijeme nova politicka elita, radi na stvaranju nove kulture. Njiova tehnika je drugacija: upravo da ne bi bilo kontinuiteta, ide se daleko u proslost i onda svi vidovi te kulture postaju targikomicni. Prica se o domacinu, ognjistu, porodici i bratstvu. Govor postaje smijesan. Gramatika se siluje. Namjerno se sklanja pogled sa svih tekovina kulture nastalih u medjuvremenu. To je tzv. drzavna kultura koja je uvijek po definiciji smijesna.

  Ime: Jovana Grad: Niš
  26.02.2013 13:41
  Hoće li negde biti snimka?
  Odgovor

  Ime: Milan Marinković Grad: Srbija
  26.02.2013 16:11
  Obično na e-novinama bude snimak svih tribina koje organizuje Beton. Pretpostavljam da će tako biti i ovog puta. Možda ga objave već sutra, ako ne i večeras.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Posledice rastućeg političkog haosa u Iraku

  Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država.

  Izbori konačno završeni, DSS-Dveri u parlamentu

  Nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

  Kanada: Vanredno stanje zbog požara

  U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vandredno stanje zbog ogromnog požara koji je uzrokovao najveću evakuaciju u istoriji te oblasti.