Dostupni linkovi

Berlinski samit kao agenda, bez rešavanja teških balkanskih pitanja


Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije
Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije

Na pretstojećem Samitu zemalja iz Zapadnog Balkana u Berlinu Makedoniju će predstavljati premijer Nikola Gruevski, ministar spoljnih poslova Nikola Poposki i vicepremijer za ekonomska pitanja Vladimir Peševski.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da će oni imati susrete sa predstavnicima nemačkog državnog vrha i da je ovaj samit za Makedoniju važan iz dva aspekta.

Prvi, odnosno politički, je to da ovim Nemačka želi da uputi jasan signal da je budućnost zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da se, iako se u ovom trenutku ne predviđa dalje proširenje, ipak daje snažan impuls da trebamo nastaviti sa radom i da ćemo jednog dana biti deo Unije.

Drugi aspekt, ističu u Ministarstvu, je ekonomski, odnosno da je samit mogućnost da se razgledaju uslovi o zajedničkoj ekonomskoj saradnji i da se razgovara o načinima poboljšanja ekonomskog stanja u zemlji do nivoa koji je potreban za integrisanje u Uniju.

Još nije jasno da li na samitu u Berlinu može biti otvoreno pitanje o imenu Makedonije, naročito nakon povećanog interesovanja nemačke kancelarke Angele Merkel da pomogne u rešavanju ovog problema.

Bojan Maričić iz Centra za evropsko obrazovanje kaže da se ne treba očekivati da se na samitu rešavaju teška pitanja, kao što je ono u vezi imena. On smatra da je cilj Unije da pošalje političku poruku ovim zemljama da je njihova budućnost u Evropi, ali da to što dugo čekaju pred vratima Unije ne znači da će biti brzo ili preko reda primljeni.

“Ne verujem da će biti mogućnosti za otvaranje pitanja o imenu, kao problemu koji bi bio rešen tamo, niti da će bilo koji problem biti rešen sada, ali mislim da će se u Berlinu postaviti agenda za narednih nekoliko godina ili bar za nekoliko meseci”, ocenjuje Maričić.

Maričić ukazuje na to da su Makedonija i BiH označene kao najproblematičnije tačke na Balkanu i da se za njih na samitu očekuje da bude kreirana agenda o rešavanju krupnih pitanja.

“Deo agende će biti i kako da se lakše prelaze granice, kako da se poboljša ekonomska saradnja između država u regionu, jer u Briselu smatraju da i to nije na dovoljnom nivou”, navodi Maričić.

Upućeni ističu da će na dnevnom redu berlinskog samita biti i ekonomska saradnja i prevazilaženje ekonomske krize, te da su zato pozvani i ministri iz ovog sektora.

XS
SM
MD
LG