Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:15 CET

  Srbija

  Berlin: Datum zavisi od pregovora Prištine i Beograda

  Guido Westerwelle i Aleksandar Vučić, foto: novosti.rs
  Guido Westerwelle i Aleksandar Vučić, foto: novosti.rs
  Dok drugi čovek srpske vlade u Nemačkoj pokušava da pridobije glas te najmoćnije članice Evropske unije za dodeljivanje Beogradu početka pristupnih pregovora sa EU, u Briselu se odvija najteži deo dijaloga između Beograda i Prištine o ukidanju paralelnih institucija na severu Kosova, pre svega u policiji i pravosuđu, od čijeg rezultata će, kako je istakao nemački šef diplomatije, i zavisiti da li će se Srbija u junu pomeriti s mesta ili ne.
   
  Delegacija Srbije, na čelu sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, u dvodnevnoj je poseti Berlinu, gde u razgovorima sa nemačkim zvaničnicima nastoji da obezbedi ključni glas podrške za odluku da se Beogradu 28. juna dodeli datum za početak pregovora sa EU.
   
  Nemački šef diplomatije Guido Westerwelle, nakon razgovora sa Vučićem, rekao je da je Nemačka istinski zainteresovana za napredak Srbije na putu ka EU, da njegova zemlja neće postavljati nove uslove, ali da neće odustati od već postavljenih. Dobijanje datuma, podvukao je, zavisi od ishoda dijaloga u Briselu.
   
  Dodao je da se mnogi konflikti i otvorena pitanja ne mogu rešiti preko noći, što Nemačka zna iz sopstvenog iskustva, ali da je najbitnije da se kad je u pitanju odnos Srbije sa Kosovom postigne vidljiv i održiv napredak i da će se taj napredak analizirati u aprilu na osnovu izveštaja visoke predstavnice EU Catherine Ashton.
   
  Od Srbije se u Berlinu očekuje mnogo, mi takođe imamo svoja očekivanja i učinićemo sve što možemo, rekao je Vučić:
   
  „Nemačka očekuje da Srbija mnogo toga uradi u narednih mesec ili mesec i po dana. Srbija, takođe, ima svoja očekivanja. Nismo došli ovde da kažemo da smo mi sigurni ili da zaslužujemo ili očekujemo datum za otpočinjanje pregovora jer to zavisi od Nemačke, kao i od ostalih članica Evropske unije. Odluka je na njima, a ne na nama, a naš je posao da uradimo sve što možemo“, kazao je Vučić.
   
  I dok u Nemačkoj srpska delegacija radi na dobijanju zelenog svetla za datum pregovora sa EU, u Briselu se odvija ono što je glavni uslov za to, naime, peta runda dijaloga Dačić Ashton - Tachi.

  Glavna tema je najtvrđi orah u čitavom toku dosadašnjih razgovora - sever Kosova i uspostavljanje novih srpskih institucija, uz povlačenje neposrednog prisustva Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i pravosuđa, saopštili su izvori Evropske komisije. Ovo je, po oceni čelnika Evropske unije, ključna runda dijaloga za put Srbije, kao i Kosova, ka evropskoj integraciji.

  Pack: Srpske insitucije ne mogu opstati
   
  Iako se razgovori odvijaju iza zatvorenih vrata, izvori pojedinih medija prenose da Srbija insistira da Skupština Zajednice srpskih opština dobije ingerencije da odlučuje o vitalnim pitanjima građana Kosova srpske nacionalnosti, dok Priština smatra da Zajednica treba da ima samo koordinacionu ulogu, ne prihvatajući da joj se daju zakonodavna i izvršna ovlašćenja. Odbornici opština izabrani na kosovskim izborima, stav je Prištine, treba da imaju politički značajniju ulogu od Skupštine Zajednice srpskih opština.
   
  Kosovski premijer Hashim Tači je, podsetimo, uoči susreta izjavio da je cilj da se 
  Doris PackDoris Pack
  x
  Doris Pack
  Doris Pack
  "kosovski Srbi uključe u kosovske institucije", ali je i rekao da cilj dijaloga nije da Priština i Beograd "poraze jedan drugog, već da se nađe nagodba" za otvorena pitanja.
   
  Doris Pack, poslanica vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije u Evropskom parlamentu, kaže za Radio Slobodna Evropa da srpske institucije na severu Kosova ne mogu više opstati i da je to glavni uslov za naredne korake Srbije na putu ka EU, a upitana da li je Nemačka u ovom trenutku spremna da sa saglasi sa dodeljivanjem Srbiji datuma pregovora o članstvu sa EU, za Radio Slobodna Evropa kaže:
   
  “Ne mogu konkretno da odgovorim na pitanje da li su u ovom trenutku Nemačka i druge zemlje u Savetu ministara EU spremne da odobre Srbiji datum početka pregovora o članstvu. To zavisi i od rezultata ove runde razgovora premijera Dačića i Tačija, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Catherine Ashton. Dakle, nisam prorok, ne mogu predvideti ishod tih pregovora, ali ukoliko naprave korak napred koji će na kraju dovesti ne do priznanja Kosova nego do takvog ishoda da Kosovo ne bude podeljeno na dva dela, da Srbi na severu Kosova dobiju svoje samostalne instritucije, ali na isti način uređene kao i one na jugu, dakle, prema Ahtisarijevom planu, onda verujem da će i vlada u Berlinu, i u Holandiji i u drugim članicama Evropskog saveta verovatno odobriti Srbiji početak pristupnih pregovora sa EU”, kaže Pack.
   
  Naša sagovornica dodaje da nema razloga za strah Beograda da će ukidanjem paralelnih struktura nastupiti opasan vakuum na severu Kosova, na šta je ukazivao premijer Dačić, zato što se odmah mogu raspisati lokalni izbori, a KFOR i EULEX, ukoliko im Srbi sa severa ukažu poverenje i puste ih da rade svoj posao, brinuli bi se o redu i poretku i njihovoj zaštiti.
   
  Na pitanje do kada Nemačka smatra da treba da  budu uklonjene paralelne strukture na severu, kako bi Srbija dobila datum pristupnih pregovora sa EU, Doris Pak kaže:
   
  “Znate, sve ovo što sam pomenula kao uslove nije pitanje vezano za rok. Ono što je važno jeste da postoji odlučnost, da postoji nepatvorena volja da se to ostvari i da se na putu ka tom cilju prave koraci napred. Ako se zaista odlučno krene u tom pravcu, onda je svejedno da li je to maj ili oktobar. Ka tome se, dakle, ne može više ići neodlučno kao do sada, nego sa zaista nedvosmislenom i čvrstvom namerom da se ti uslovi ispune. Vlada u Beogradu, dakle, mora uveriti partnere u EU o ozbiljnosti svojih namera”, zaključuje Doris Pack.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Imer Grad: Gjilani
  21.02.2013 14:27
  Za anonimnog./Anonimni,Srbija je iz svog neznanja,i iz svog koristoljublja,i iz tog cilja da Milosevic ostane na vlast,pokrenula je ratnu masineriju na svim podrucjima ex yu,da bi osvojila sto vise teritorija tudje,i da skrene paznju od svog naroda,Ali je naisla testera u keser,i sve je izgubila,a Milosevic izgubio sve bitke,Teritorije gde su Srbi ziveli,da ne kazem vekovima,jer na Kosovu nisu imali jos nepun vek,kada su krenuli na etnicko ciscenje Albanaca.Mislim da si skroz u ZABLUDI,jer mi zivimo na svome,dok ste vi vec dosljaci.Ja sam pisao o tome vise puta,ali tebi odgovara jedino LAZ,i ako ja pisem da si ti u pravu.Ali sto cu ja da ti kazem da ste u pravu,NIKADA.Jer niste u pravu.X puta sam ti pisao da ste bili na Begradski pasaluk,i to je vase bilo.Kosovo ste prisvojili 1912 godine.Ne zavaravaj se vise nikada.Jer lagati da ste bili na Kosovu vekovima,to je GNUSNA LAZ.Evropa misli o vasem dobru.Inace,da ima Evropa malo pameti,vas ne bi ni primali,nego bi primili samo Republiku Kosova,i ostale Drzave.Jer vi cete da stvarate problem.Pa ocete izolovani,ostanite izolovani,ko vam brani.Al,i nemoj da mislis da vas Evropljani ne vide.Ja se secam reci Pokojnog Holbruka koji je reklao da cete ostati i Bez Kosova i bez EU.A ja kako vidim stvari,ostacete jedina teritorija na u Evropi izolovana i sa ogromnim problemima.Jer,Vojvodina nece da radi za vas,pa Sandjak nece da ostane izolovan.E onda cete da menjate rs.sa Sandjakom.Ne pise vam se dobro,kada vec trazite izolaciju.Mi sa vama NECEMO,ali mi van Evropske zajednice,opet necemo.Niko i nikada ne mioze vise da nas pokori,i da nas natera sa vama.Dosta nam je bilo 90 godina sa vama,i imamo jako jako lose izkustvo.Nedao bog vise nikome da bude pod vama ili sa vama.Amin
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.02.2013 00:00
  Ala ti lupetas....sram te bilo
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  23.02.2013 20:49
  Ha,ha, bas me zasmeja, idi bre, upade mi mrva u dusnik,, ha,ha
  Odgovor

  Ime: kalimero Grad: zaanonimnog
  22.02.2013 13:54
  Sta je?! Boli te istina?! A kako tebe nije sram?!
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  21.02.2013 15:51
  "Politika je k,,,,". Nesecam se ko je to rekao, ali je u pravu.
  Pravda nema nikave veza sa dogadjajima.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.02.2013 20:23
  Ipak je ovo dokaz da si citao , ali ne pamtis komso.
  Izgleda da ti je napustio simering.
  Ehhh sad ti cinim halal sve sto si pisao a nisi znao da si negde citao ili si sanjao..
  Navrati na kafu, posto smo Drzavljani iste Drzav e.

  Ime: Santa
  21.02.2013 05:51
  Ovo je pravi fol. Ako Srbija ispuni sve (trenutne) uslove, onda ce dobiti znate sta? Dobice DATUM. Super, ha, ha.
  Odgovor

  Ime: Santa-Kanta
  21.02.2013 12:41
  Sa datumom ce Srbija iz pristupnih fondova Evropske Unije dobiti milionsku pomoc (u eurima-ne dinarima) za stabiliziranje stanja u svojoj ekonomski upropascenoj zemlji. Vucica i Dacica vise interesira ovaj novac -nego datum jer je Srbija pred ekonomskim kolapsom (kasa vlade Srbije je prazna).Upoznaj se prvo sa cinjenicama pa onda diskutiraj.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  21.02.2013 15:39
  Santa-Kanta@ vidite li Vi aktuelno stanje u Bugarskoj, Grckoj, Madjarsk0j, Sloveniji, Spaniji i Portuglau sa 25% nezaposlenosti To su sve EU-drzave. Srbiju moze da digne na noge samo ekonomski oporavak cele EU a narocito susednih EU-zemalja a ne neka mizerna novcana injekcija. Pri tom je prilicno irelevantno, da li je
  Srbija clan EU ili ne.
  Odgovor

  Ime: Santa
  22.02.2013 03:39
  Pare se dobiju u startu za "prestruktuiranje" tj. za lijeganje na rudu, sto znaci preusmjeravanje svih tokova pod oklagiju stranog faktora. Kad se prestruktuiraju, onda je to to. Mogu se jos jedno vrijeme uvaljivati u dugove da bi u konacnici i gace morali rasprodati da bi dugove vracali.
  Ironija je sto se drzave same bore da dodju u tu poziciju. Nije Srbija jedina.

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.02.2013 17:16
  Gos pak ima pravo samo u njemackoj da odlucujete a na tudjoj zemlji nema sta da trazite
  Odgovor

  Ime: Djeronimo
  21.02.2013 00:08
  Nauci se prvo da necija imena i prezimena pises velikim slovom pa onda kritikuj gospodju Doris Pack.

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.02.2013 15:29
  Zasto bi se Srbija odrekla svojih gradjana na okupiranoj teritoriji zbog neke EU? Pa podrska EU nikada nije bila manja, upravo zbog ovakvih ucena. Nijedna drzava nije morala da se odrekne svoje teritorije da bi usla u EU, pa zasto bi onda Srbija? Ako EU bude spremna da prihvati celovitu Srbiju, naravno opravdano trazeci reforme i ostalo sto SVE drzave moraju da ispune, Srbija i treba da se prikljuci ako moze. Ali da se ponizvama i prodajemo teritoriju? Pa gospodo izvini te, ali EU ne vredi toliko, toliko smo godina(vekova) bili van neke EU i preziveli smo, mozemo jos 100 bez nje svakako
  Odgovor

  Ime: Amerikanac u srcu Grad: Utah
  21.02.2013 01:55
  Anonimko, Srbija ne prodaje niti se odrice svoje teritorije zbog Evrope ili bilo koga.Srbija je otjerala Albance svojim ponasanjem,glupostima,bahatoscu i nema nacina da povrati Kosovo pa cak niu ratom.Samo slijepi i glupi misle da je Kosovo dio Srbije.Milosevicu treba da zahvale Kosovari za nezavisnost a vi Srbi i dalje velicajte svog vozda.
  Odgovor

  Ime: Djoni
  21.02.2013 00:05
  Koja okupirana teritorija ?? Kosovo ?? Pokusaj tamo da odes bez pasosa. Vratice te odmah odakle si i dosao. Problem je da se o Kosovu vise "brinu" pravoslavci iz Bosne i Hercegovine nego Srbi iz Srbije.

  Ime: Djovani Kavalo
  20.02.2013 15:24
  Dosla je voda do poda. Ili interes 5-6 miliona gradjana Srbije ili i daljna finansijska i vojna podrska srpskim desperadosima sa severa Kosova.Na vlastima iz Beogrda je da odluce.

  Ime: bogdan Grad: beograd
  20.02.2013 15:13
  Не знам одакле овој индивидуи морално и свако друго право да говори шта Србија треба а шта не треба да ради,кад знамо да је реч о најпознатијој анти српски настројеној активискињи,која хоће да заврши посао који је започела још 1990.Хвала вам на еу,али ми то у Србији нећемо,поготово по цени да вам дамо своју територију.Нисмо заборавили да Немачка имао одштету да нам плати за злочине својих снага и штете направљене у 2.св.рату.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.02.2013 20:44
  Sigurno si mlad ili nisi Beogradjanin.
  Posle drugog Svetskog rata, vojni invalidi Crvene Armije ostali su u Beograd gde su dali komade svojih tela.
  Pa onako iz invalidske kolice napunili shake guze Lepih Srpkinja..i tada bilo nekih ko Ti pa su podsetili Brata Rusa da smo braca, u sta Rus mu vraca. Jesmo braca ali ja te slobodil ja te je...
  Veruj mi tako je bilo i 600 godina ispo Turaka.
  Treba da svatas da Balkanski narodi su mali da nesto urade za sebe, kamo da santazuje velike.
  Pokrij se usima i zahvali se BOGU milostivim da se nadje koja kora hleba i za Srbe.
  Odgovor

  Ime: zabogdana
  21.02.2013 17:18
  Nadam se da ne zaboravljate da i vi debelo treba da "placate" za vase monstruozne zlocine!
  Odgovor

  Ime: Damir Grad: USA
  21.02.2013 02:34
  Meni se cini da Dacic i Vucic ne misle kao ti. Cak sta vise, izgleda kao da Vucic veoma cijeni misljenje Njemacke i da je zato i dosao da ga cuje. Pozuri da izneses svoja razmisljanja Dacicu i Vucicu dok nisu uradili ono sto mislis da nije u redu. Ljutis se na pogresne ljude.
  Odgovor

  Ime: Santa
  22.02.2013 03:43
  U pravu si za Dacica i Vucica. Zato su i dovedeni na vlast, a vlast je slatka i ne odbija se.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.02.2013 00:04
  Iz interesa se svako ceni. Ne pali se.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  CG: Bez uslova za rad medija

  Zaposleni koji ne može da živi od svog rada nije slobodan, ocijenjeno je iz Sindikata medija Crne Gore i poručeno da ne može biti riječi o slobodi medija dok oni koji ih čine rade u uslovima siromaštva, korupcije i straha.

  Sloboda medija ugrožena širom sveta

  Dvadeset pet godina nakon što je sloboda medija proglašena osnovnim ljudskim pravom, novinari su pod sve većom pretnjom od zvanične cenzure, maltretiranja, hapšenja i čak ubistva.

  Jeftiniji roming u EU

  U poplavi loših vijesti, za Evropljane konačno i jedna dobra - od početka ovog mjeseca telefoniranje van matične zemlje, ali još uvijek u okviru Unije, postalo je značajno jeftinije