Dostupni linkovi

Beograd u klin, Priština u ploču


"Park mira" u Mitrovici na mostu
"Park mira" u Mitrovici na mostu

Rukovodioci tehničkog dijaloga Kosova i Srbije, predstavili su različite stavove u vezi sastanka u Briselu održanog 22. jula, na kojem su glavna tema bile barikade u Mitrovici.

Dok je Edita Tahiri izjavila da je postignuta saglasnost da se uklone barikade i „Park mira“ na mostu u Mitrovici, Marko Đurić je govorio suprotno.

Iz Vlade Kosova saopšteno je u sredu da su se delegacije Kosova i Srbije složile o predlogu EU za uklanjanje barikade i revitalizacije mosta u Mitrovici tokom postepenog i paralelnog procesa. U tom procesu direktno će biti uključena EU, a predviđa se i njihova finansijska pomoć za projekte koji za cilj imaju poboljšanje života svih građana Mitrovice.

U planu kojeg je predstavio Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, stoji da se trebaju poštovati zakoni Kosova, da će se uraditi tehnička procena statičke stabilnosti strukture ibarskog mosta, kao i da se izradi projekat za revitalizaciju /restauracija ibarskog mosta – navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da će u septembru stručnjaci EU izaći sa rezultatima procene, a kako bi se potom nastavilo sa potpunom funkcionalizacijom ibarskog mosta.

Strane su se takođe složile da i dalje važi moratorijum o zabrani postavljanja bilo kakve barikade u tom delu, a ukoliko se to ne ispoštuje, relevantne kosovske institucije će reagovati.

Edita Tahiri
Edita Tahiri

Glavni pregovarač Kosova u tehničkom dijalogu, Edita Tahiri, iznela je stav Vlade Kosova da je postavljanje barikada neprihvatljivo i u suprotnosti sa zakonima Kosova, te da se one trebaju ukloniti a kako bi se uspostavila sloboda kretanja. Takav stav je na bilateralnom sastanku sa kosovskom delegacijom potvrdio i predstavnik EU, Fernando Gentilini, navodi se u saopštenju. Vlada Kosova je posvećena da zajedno sa EU rade na uklanjanju barikade na mostu i u njegovoj blizini.

„Tahiri osigurava sve građjane Mitrovice da će se ove smetnje ukloniti, i Ibarski most će biti nacionalni put kao što je to uvek bio, i građanima će se omogućiti slobodna kretanja, kao i stabilnost i mir“, navodi se u saopštenju vlade.

S druge strane, Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije je nakon sastanka u Briselu izjavio da „Park mira“ ostaje.

„Dogovoreno je da Park mira ostaje. Takođe dogovreno je da se izvrši vizuelna procena mosta u narednih nekoliko nedelja i da se o budućnosti celog tog neposrednog područja oko mosta, odnosno trajnijim aranžmanima vezano za most, rasrpavlja u narednim nedeljama i mesecima, uz to da svi akteri na terenu budu u međuvremenu pozvani na uzdržanost“, kazao je on.

I Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice koji je boravio u u utorak u Briselu, kazao je da je srpska stranka pokušala objasniti Prištini da park nad mostom ne predstavlja barikadu, već pruženu ruku za pomirenje Srba i Albanaca u Mitrovici.

Nije bilo reči oko uklanjanja Parka mira“, kazao je on.

„Cilj nam je očuvanje mira. Meni kao gradonačelniku Mitrovice prioritet mi je održavanje mira, smirivanje tenzija i normalizacija odnosa. Ovim parkom je pružena ruka pomirenja Albancima, ali ta ruka i dalje nije prihvaćena sa njihove strane. Očekujem da to urade u narednom periodu i da isto ovo što smo uradili na našoj strani mosta, urade i oni na njihovoj, tj. gradonačelnik južne Mitrovice“, kazao je Rakić.

XS
SM
MD
LG