Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:14 CET

  Srbija

  Beograd optimističan oko datuma, EU podseća na uslove

  Ilustracija
  Ilustracija
  Posle umereno pozitivnih ocena u izveštaju evropskog parlamentarca Jelka Kacina ponovo je otpočeto licitiranje o tome kada će Srbija dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom. Optimistične pretpostavke, da bi se to moglo dogoditi u junu pokrenuo je izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina koji je predstavio EP. I dok srpski zvaničnici očekuju da će do toga doći upravo u junu, iz Evropske komisije u razgovoru za RSE poručuju da sve zavisi od napretka koji Srbija ostvaruje u reformama.

  Datum početka pregovora za Srbiju u junu ili ne ponovo je tema koja počinje da zaokuplja ovdašnju javnost nekoliko meseci pre nego što će biti obelodanjena odluka o tome. Srpski zvaničnici koji poslednjih dana obilaze zemlje EU, ali i oni koji u Srbiji sa evropskim predstavnicima razmatraju njenu perspektivu, saglasni su u svojim prognozama da će početak pregovora biti određen uskoro, odnosno da bi se to moglo dogoditi u junu.

  Uprkos optimizmu koji ispoljavaju premijer Ivica Dačić i potpredsednica Vlade Suzana Grubješić – u Evropskoj komisiji za Radio Slobodna Evropa kažu da su kriterijumi za to odavno jasni: normalizacija odnosa sa Kosovom i nastavak reformi. Bez toga o napretku ka Evropskoj uniji ne može biti reči, uverava portparol komesara za proširenje Štefana Filea – Peter Stano.

  “Svakim danom države koje su u procesu pristupanja bliže su datumu početka pregovora. Njega određuju članice, na osnovu preporuke Evropske komisije da su svi uslovi ispunjeni. Uslovi za Srbiju su formulisani još prošlog decembra, njen zadatak je da njima radi, a onda će Komisija na proleće proceniti da li je ostvaren potrebni napredak. Na osnovu toga ćemo sastaviti preporuku. Konkretno, što više Srbija učini, bliži joj je datum početka pregovora”, istakao je on.

  Prioritet odnosi sa Kosovom

  Na putu do cilja Srbiji bi od pomoći moglo biti tumačenje koje je sačinio izvestilac EP Jelko Kacin. On je evropskim parlamentarcima predočio da je u samo nekoliko meseci aktuelna vlast postigla pomake u odnosu prema Kosovu, regionalnoj saradnji i reformama, ali se pred njom nalaze otvorena pitanja poput severa Kosova i boljih rezultata u obračunu sa korupcijom.
  Peter StanoPeter Stano
  x
  Peter Stano
  Peter Stano

  Iako se u analizi dosadašnjih dvanaestogodišnjih evrointegracija Srbije najčešće govori o krivici drugih i neprestanom uslovljavanju, često nesigurnog koračanja ka EU, u većini slučajeva sve je zavisilo od nje same. Pogotovo što EU nije celina koja među svoje članove prima države sa nerešenim problemima. To je uzrok, objašnjava portparol komesara za proširenje Peter Stano, zbog kog Srbija i Kosovo moraju postići stabilan napredak u poboljšanju svojih odnosa.

  “To je ključni prioritet, a dve strane već idu ka tome. Prošle nedelje razgovore su u Briselu vodili premijeri dve države, tako da vidimo korake obe strane. Kada utvrdimo da je ostvaren održiv napredak u odnosima Srbije i Kosova, mi ćemo o tome izvestiti članice i preporučiti datum otpočinjanja pregovora, što je trenutno prevashodni cilj Srbije”, izjavio je Stano.

  Ono što bi se u prvom trenutku moglo tumačiti kao iznenađenje, s obzirom na to da su činioci aktuelne vlasti stranke i kadrovi nekada izrazitog antievropskog opredeljenja, jesu česte pohvale koje dobijaju zbog prikazane posvećenosti evropskim integracijama, što je u svom izveštaju primetio i Jelko Kacin. Spoljnopolitički analitičar Bojan Al Pinto Brkić, podseća da se uoči izbora prošlog maja tako nešto nije moglo naslutiti.

  “Partije koje su do skoro imale izvesnih dilema gde Srbija treba da ide, u kom pravcu i kojom brzinom, sada izgleda više nemaju tu dilemu. Čini se da je čak i u Srpskoj naprednoj stranci došlo do nekog značajnijeg preokreta u smislu određenja Srbije i njene evropske budućnosti. Verovatno je da vlada Srbije zbog toga čini te poteze u dijalogu sa Prištinom i isto tako, verovatno je da će u narednom periodu doći do konkretnih rešenja koja će biti u interesu kako Beograda, tako i Prištine”, ocenjuje Bojan Al Pinto Brkić.

  Srbija je putem evrointegracija krenula pre 12 godina i za to vreme postigla mnogo manje od prvobitnih očekivanja. Neke od prepreka koje je sama sebi postavljala bile su odugovlačenje izručenja haških optuženika zbog čega je izgubljeno nekoliko godina i nepostojanje volje za konstruktivnost u rešavanju problema Kosova. Sada se iako maglovito, ipak nazire naredna stepenica u njenim evropskim aspriracijama.

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  23.01.2013 21:31
  Bliza je Belorusija Evropskoj Uniji nego Srbija. Srbija i Evropska Unija su kao kazandzija i moderna /digitalna/ televizija. Treba pustiti kazandziju da i dalje udara po kazanima i tupanima.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  23.01.2013 19:48
  Srbijanska zastava je bolje da se veze sa zastavom Moldavije ili Belorusije ili mozda severne Koreje -jer sa zastavom Evrope Unije nema nikakve veze.
  Odgovor

  Ime: Srbin Grad: Mitrovica
  26.01.2013 21:17
  mi srbi na Kosovu trazimo od EU i apeliramo na EU da nam da kosovskim srbima i da nas pripoji Kosovu i da nam siroke lokalne vlasti kao srbima u slavoniji Erdutski sorazum:Potpisivanjem Erdutskog sporazuma pokrenut je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

  Sporazumom je predviđeno prijelazno razdoblje u trajanju od jedne do dvije godine u okviru koga bi područje hrvatskog Podunavlja bilo pod administrativnim nadzorom UN-a. Tijekom toga perioda UN je trebao ustrojiti višenacionalnu policiju, provesti demilitarizaciju i organizirati lokalne izbore. Čak sedam (od četrnaest) odredaba Erdutskoga sporazuma odnosilo se na različite aspekte zaštite ljudskih prava....jer ako budemo cekali Nikolica, Dacica i Srbiju izvesicemo ko srbi u kninu 1995.....

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Keri čestitao Vučiću pobedu na izborima

  Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću izbornu pobedu i poručio da će njegovo lidestvo i ubuduće biti od suštinskog značaja da se održi fokus i zamah za postizanje postavljenih ciljeva

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.