Dostupni linkovi

Beograd optimističan oko datuma, EU podseća na uslove


Ilustracija
Ilustracija
Posle umereno pozitivnih ocena u izveštaju evropskog parlamentarca Jelka Kacina ponovo je otpočeto licitiranje o tome kada će Srbija dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom. Optimistične pretpostavke, da bi se to moglo dogoditi u junu pokrenuo je izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina koji je predstavio EP. I dok srpski zvaničnici očekuju da će do toga doći upravo u junu, iz Evropske komisije u razgovoru za RSE poručuju da sve zavisi od napretka koji Srbija ostvaruje u reformama.

Datum početka pregovora za Srbiju u junu ili ne ponovo je tema koja počinje da zaokuplja ovdašnju javnost nekoliko meseci pre nego što će biti obelodanjena odluka o tome. Srpski zvaničnici koji poslednjih dana obilaze zemlje EU, ali i oni koji u Srbiji sa evropskim predstavnicima razmatraju njenu perspektivu, saglasni su u svojim prognozama da će početak pregovora biti određen uskoro, odnosno da bi se to moglo dogoditi u junu.

Uprkos optimizmu koji ispoljavaju premijer Ivica Dačić i potpredsednica Vlade Suzana Grubješić – u Evropskoj komisiji za Radio Slobodna Evropa kažu da su kriterijumi za to odavno jasni: normalizacija odnosa sa Kosovom i nastavak reformi. Bez toga o napretku ka Evropskoj uniji ne može biti reči, uverava portparol komesara za proširenje Štefana Filea – Peter Stano.

“Svakim danom države koje su u procesu pristupanja bliže su datumu početka pregovora. Njega određuju članice, na osnovu preporuke Evropske komisije da su svi uslovi ispunjeni. Uslovi za Srbiju su formulisani još prošlog decembra, njen zadatak je da njima radi, a onda će Komisija na proleće proceniti da li je ostvaren potrebni napredak. Na osnovu toga ćemo sastaviti preporuku. Konkretno, što više Srbija učini, bliži joj je datum početka pregovora”, istakao je on.

Prioritet odnosi sa Kosovom

Na putu do cilja Srbiji bi od pomoći moglo biti tumačenje koje je sačinio izvestilac EP Jelko Kacin. On je evropskim parlamentarcima predočio da je u samo nekoliko meseci aktuelna vlast postigla pomake u odnosu prema Kosovu, regionalnoj saradnji i reformama, ali se pred njom nalaze otvorena pitanja poput severa Kosova i boljih rezultata u obračunu sa korupcijom.
Peter Stano
Peter Stano

Iako se u analizi dosadašnjih dvanaestogodišnjih evrointegracija Srbije najčešće govori o krivici drugih i neprestanom uslovljavanju, često nesigurnog koračanja ka EU, u većini slučajeva sve je zavisilo od nje same. Pogotovo što EU nije celina koja među svoje članove prima države sa nerešenim problemima. To je uzrok, objašnjava portparol komesara za proširenje Peter Stano, zbog kog Srbija i Kosovo moraju postići stabilan napredak u poboljšanju svojih odnosa.

“To je ključni prioritet, a dve strane već idu ka tome. Prošle nedelje razgovore su u Briselu vodili premijeri dve države, tako da vidimo korake obe strane. Kada utvrdimo da je ostvaren održiv napredak u odnosima Srbije i Kosova, mi ćemo o tome izvestiti članice i preporučiti datum otpočinjanja pregovora, što je trenutno prevashodni cilj Srbije”, izjavio je Stano.

Ono što bi se u prvom trenutku moglo tumačiti kao iznenađenje, s obzirom na to da su činioci aktuelne vlasti stranke i kadrovi nekada izrazitog antievropskog opredeljenja, jesu česte pohvale koje dobijaju zbog prikazane posvećenosti evropskim integracijama, što je u svom izveštaju primetio i Jelko Kacin. Spoljnopolitički analitičar Bojan Al Pinto Brkić, podseća da se uoči izbora prošlog maja tako nešto nije moglo naslutiti.

“Partije koje su do skoro imale izvesnih dilema gde Srbija treba da ide, u kom pravcu i kojom brzinom, sada izgleda više nemaju tu dilemu. Čini se da je čak i u Srpskoj naprednoj stranci došlo do nekog značajnijeg preokreta u smislu određenja Srbije i njene evropske budućnosti. Verovatno je da vlada Srbije zbog toga čini te poteze u dijalogu sa Prištinom i isto tako, verovatno je da će u narednom periodu doći do konkretnih rešenja koja će biti u interesu kako Beograda, tako i Prištine”, ocenjuje Bojan Al Pinto Brkić.

Srbija je putem evrointegracija krenula pre 12 godina i za to vreme postigla mnogo manje od prvobitnih očekivanja. Neke od prepreka koje je sama sebi postavljala bile su odugovlačenje izručenja haških optuženika zbog čega je izgubljeno nekoliko godina i nepostojanje volje za konstruktivnost u rešavanju problema Kosova. Sada se iako maglovito, ipak nazire naredna stepenica u njenim evropskim aspriracijama.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG