Dostupni linkovi

Od Beograda na vodi samo maketa opipljiva


Maketa Beograda na vodi
Maketa Beograda na vodi

Kako vlast gura svoj projekat “Beograd na vodi” bez obzira na sve kritike stručne javnosti, arhitekte primećuju da jedan čovek maketama nameće svoja rešenja. Ključno je da li ovaj projekat ruši pravni poredak ili ne, te da li je ekonomski rentabilan, rečeno je na okruglom stolu "Mutne vode beogradske", povodom leks specijalisa za “Beograd na vodi”.

Premijer i gradonačelnik ponosno predstavljaju maketu “Beograda na vodi” u zemlji i svetu i ne haju ni za kritike i upozorenja stručne javnosti, ni za negodovanje dobrog dela građana.

Sve prepreke koje su bile u Generalnom planu za ovaj projekat izbrisane su, kaže predstavnik Akademije arhitekture Srbije Branislav Jovin, te konstatuje da onda za Beograd više ne postoji urbanizam i da gradu ne trebaju nikakvi urbanistički planovi. Imamo čoveka koji nam maketama nameće svoja rešenja, kaže Jovin, očigledno aludirajući na premijera Aleksandra Vučića, koji je “Beograd na vodi” proglasio projektom od nacionalnog značaja.

Ne može da se tu gradi kako nekome padne na pamet, niti po broju kvadrata koliko nekome padne na pamet, nego se tačno zna koliko je moguće kao pristupačnost obezbediti na tom prostoru. A onda je tada on izjavio da se država i državni organi neće obazirati na sve prepreke, da će se zakonske procedure, ali i tuđ novac poštovati, a da će posao biti završen. To je bila maltene kao direktiva. Umesto da se rešenje prilagodi uslovima iz Generalnog plana kod nas se desilo obrnuto zato što je on tako naredio. Posle toga, vrlo brzo je to proglašeno za nacionalni razvojni projekat koji nam je vezao ruke i to je proglašeno planom od posebne namene”, kaže Jovin.

Osim makete nikada nismo videli stručno urađen projekat ili plan koji bi ukazivao na čemu se tu radi, naveo je arhitekta Marin Krešić, predsednik Odbora za urbanizam i planiranje Nove stranke, koja je organizovala okrugli sto "Mutne vode beogradske", povodom leks specijalisa za "Beograd na vodi".

Ovo što se sada dešava sa stručnog stanovišta je prvi put da neki amater sam pokušava da napravi neki stari deo te iskonske kamene knjige tako što baci pola i ugradi nešto novo, metalno ili plastično, ili ne znam ni kako bih opisao, u svakom slučaju kao notornu glupost. Na primer, detalj je da je ta najviša kula onako smešno oblikovana, kao naopako okrenut deteržent, oko 70 metara iznad vrha kupole Hrama Svetog Save iako je u udubljenju i niže. Znači, to je jedno strano telo u svakom smislu. Što se tiče funkcionalnosti, tih spominjanih 2 miliona kvadrata koji indikuju i potrebu za 40.000 parking mesta, što je još milion kvadrata, a 40.000 parking mesta je oko 40 odsto više nego što danas u Beogradu ima registrovanih parking mesta. To je samo da se stekne predstava o tome koliko je ta glupost enormna”, navodi Krešić.

Osim urbanističkih razloga jedno od ključnih pitanja je i da li ovaj projekat ruši pravni poredak ili ne. Uz ta dva elementa ekonomista Miodrag Zec ističe i da ne postoji ni jedan kvantitativno definisan element na osnovu koga se može pouzdano tvrditi da li je projekat ekonomski rentabilan ili nije. Ne može se govoriti o ekonomskim aspektima projekta kada je jedino opipljivo od projekta maketa, kaže Zec.

Znači, ne znamo šta su ulozi. Ne znamo kako će se kreirati sredstva za investicije. Pa se kaže to pomaže našoj građevinskoj operativi, to je dobro, ali zašto se sada ide po svetu pa se animiraju građevinari od Norveške do Portugala. Mora biti jasan taj osnivački akt kako se tu deli dobit. Ja ne vidim kako se deli. Kako se država kompenzira, kako država može da izađe iz udela, da li može da proda udele. Ovde ima više pitanja nego odgovora”, zaključuje Zec.

Vlada Srbije je najpre pokušala da najavljeni leks specijalis – Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta „Beograd na vodi“ usvoji u parlamentu po hitnoj proceduri, ali je nakon reagovanja opozicije, Zaštitnika građana i nevladinih organizacija taj predlog ipak vraćen u redovnu proceduru. Obrazlagaće ga i braniti pred poslanicima lično premijer Aleksandar Vučić, kako je već najavio, svim srcem, svom snagom i voljom.

XS
SM
MD
LG