Dostupni linkovi

Beograd: Jake mere bezbednosti pred utakmicu Srbija - Albanija


Stadion Partizana, poprište meča Srbije i Albanije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Stadion Partizana, poprište meča Srbije i Albanije

Srbija i Albanija igraju kvalifikacioni meč za plasman na sledeće Evropsko prvenstvo koji je proglašen utakmicom visokog rizika. Zbog toga je zabranjeno gostovanje albanskih navijača u Beogradu, što će biti slučaj i u uzvratnom meču koji se igra narednog oktobra. To je u skladu sa preporukama koje je dala UEFA. Utakmicu prate opsežne mere bezbednosti kako bi bili sprečeni bilo kakvi incidenti.

Broj policajaca i pripadnika redarske službe koji obezbeđuju meč Srbije i Albanije meri se hiljadama kako u okolini, tako i unutar stadiona Partizana. Zdanje u Humskoj okružuju tri bezbednosna prstena. Nikome bez karte nije dozvoljen pristup, a policija sprovodi rigorozne kontrole, kaže Nikola Popovac iz Policijske uprave Beograd.

„Bez obzira koji su navijači primenjuje se zakon. Ono što želim da vam kažem jeste da će policija u saradnji sa Fudbalskim savezom izvršiti rigoroznu kontrolu u smislu duplog pregleda. Prvo će pregledati redarska služba a potom i pripadnici MUP-a. Svi će biti snimani.“, kaže Popovac.

Dva fudbalska saveza Srbije i Albanije postupili su po preporuci krovne organizacije UEFA-e da se zbog bezbednosnih rizika zabrani organizovani odlazak navijača na gostujuće utakmice u ovom ciklusu kvalifikacija. Istovetan sporazum važio je i za mečeve Srbije i Hrvatske koje su se borile za odlazak na letos održano Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Međutim, nekoliko medija u Srbiji je, uz fotografije, prenelo da se navijači reprezentacije Albanije, mahom sa Kosova, već nalaze u Beogradu, o čemu policija, niti Fudbalski savez Srbije nemaju nikakvih zvaničnih potvrda.

Srbiji, koja je poslednjih godina propustila dva velika takmičenja, ova utakmica bi mogla biti prekretnica u zauzimanju novog kursa ka boljim rezultatima i značajnijoj ulozi na međunarodnoj sportskoj sceni.

Prethodila joj je slaba igra protiv Jermenije u subotu, zbog čega navijači sa kojima smo razgovarali očekuju bolju utakmicu, na kojoj ne bi trebalo da bude incidenata.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Direktan link

Meč je zbog preplitanja sportsko-političkog konteksta ustalasao i privukao pažnju u regionu. Dok reprezentativci Albanije neće moći da računaju na organizovanu podršku svojih simpatizera, fudbalerima Srbije je stigla i iz Crne Gore. Stotinak navijača se tokom ranog popodneva tiskalo na biletarnici stadiona kupujući ulaznice.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00
Direktan link

Srbija i Albanija do sada nikada nisu igrale jedna protiv druge. Skoro pedeset godina je prošlo od kada je 1967. reprezentacija bivše Jugoslavije u kojoj su bili legendarni Dragan Džajić i Ivica Osim, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo na stadionu Partizana porazila sa 4:0.

Utakmica koja se igra u utorak uveče nije samo premijerni meč dve države, već i debi novog selektora Srbije, holandskog stručnjaka Dika Advokata, pred beogradskom publikom, posle kritika zbog nerešnog rezultata u Jerevanu. Advokat je uoči utakmice rekao da je iznenađen pritiskom koji se stvorio u javnosti.

„Važno je da se koncentrišemo na fudbal. Igra se 11 na 11 veoma je važna utakmica za obe selekcije. Ne želimo da razmišljamo o drugim stvarima. Za nas je važno da osvojimo tri boda i to je razlog zbog kog sam ovde. Ne da bih govorio o politici. To ne znam.“, rekao je Advokat.

Albanija je trenutno prvoplasirana u kvalifikacionoj grupi sa osvojena četiri boda, dok Srbija za sada na kontu ima bod i utakmicu manje.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG