Dostupni linkovi

Beograd dočekao Pupinov most preko Dunava, prvi posle 80 godina


Svečano otvoren Pupinov most
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Svečano otvoren Pupinov most

Most Borča - Zemun, prva velika kineska investicija u ovom delu Evrope, otvoren je u Beogradu. Na ovaj most, koji je tek šesti preko dve reke u glavnom gradu, građani su dugo čekali pa ih je na otvaranju bilo nekoliko hiljada kako bi prvi prošetali novom građevinom preko Dunava.

Most koji povezuje beogradska naselja Borču i Zemun drugi je na Dunavu i prvi na ovoj velikoj reci koji je izgrađen posle skoro 80 godina u Beogradu. Nosi ime čuvenog naučnika iz Srbije Mihajla Pupina, dug je kilometar i po, i u investicionom smislu predstavlja svojevrsnu vizit kartu Kine za infrastukturni ulazak te ekonomske sile u Evropu.

„Boravak na ovom mostu podseća me na film 'Most' koji je u Kini bio popularan pre tridesetak godina. Podseća me i na jednu čuvenu pesmu, 'Bela ćao'... Ipak, nisam ovde da kažem svima doviđenja, već da se družim sa svojim prijateljima“, rekao je kineski premijer Li Kećijang nakon što se uoči svečanosti na okićenom mostu pozdravio sa građanima.

Li Kećijang i Aleksandar Vučić
Li Kećijang i Aleksandar Vučić

Pupinov most otvoren je posle dvodnevnog ekonomskog samita u Beogradu kojim Kina najavljuje velike investicije u centralnoj i istočnoj Evropi vredne čak deset milijardi dolara.

​Crvenu vrpcu presekli su Kećijang i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Naš nobelovac Ivo Andrić zapisao je da od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi ništa nije bolje i vrednije od mostova. Drugačije se ne bi moglo reći ni za ovaj Pupinov most na Dunavu koji su zajedno sagradile kineske i srpske kompanije“, poručio je Vučić.

Nekoliko hiljada građana, od kojih su mnogi nosili zastavice Kine i Srbije, na licu mesta pratilo je otvaranje mosta Borča - Zemun koji je pravljen tri godine. Zbog jakih bezbednosnih mera većina njih čekala je i po nekoliko sati, da bi nakon svečanog presecanja vrpce pohrlili da prvi prošetaju novom građevinom preko Dunava.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

Najveći deo radova na mostu koji spaja borčansku i zemunsku obalu izvela je kineska kompanija “China road and bridge corporation”. Ista firma u Kini je sagradila i most Hangzhou bay, koji je najduži most u svetu preko mora, dugačak 36 kilometra, a kineski izvođači tvrde da je ovaj u Beogradu istog vrhunskog kvaliteta.

Pupinov most specifičan je u građevinskom smislu, u Srbiji ima najduže šipove u reci od čak četrdesetjednog metra, a poseban je i po tome što se sastoji od takozvana tri mosta koji su izgrađeni različitim i najmodernijim tehnologijama. Očekuje se da će imati ogroman značaj za dvomilionski Beograd koji bez metroa ima sve više problema u saobraćaju.

“Sada će definitivno biti rasterećen Pančevački most, do sada jedini most na Dunavu. Omogućiće se bolja komunikacija naselja sa leve obale reke sa Novim Beogradom i Zemunom. Dakle, veliki deo tranzitnog saobraćaja koji će ići u zoni prema Zrenjaninu ili Pančevu biće izmešten na ovaj novi most,” kaže Miodrag Poledica, iz Ministarstva infrastukture.

Most Borča - Zemun, političari su tokom izgradnje nazivali mostom prijateljstva Kine i Srbije i mostom između Istoka i Zapada. Uoči njegovog otvaranja dogodilo se nekoliko kontroverzi koje su pratile anegdote na društvenim mrežama, kao što je biciklistička staza koja ne vodi nikuda jer vozače dvotočkaša usmerava na autoput. Neki su se zabavljali i činjenicom da je dan uoči svečanog presecanja vrpce sa mosta uklonjena crna mermerna ploča sa osnovnim podacima o ovoj saobraćajnici jer je podsećala na nadgrobni spomenik.

To mnogim građanima nije smetalo da sa puno emocija dočekaju otvaranje Pupinovog mosta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link

Most Borča-Zemun koštao je 260 miliona dolara. Oko 85 odsto radova kreditirala je kineska Eksim banka, dok je ostatak obezbedila Srbija. Izgradnja je počela 2011. na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Kine iz 2009.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG