Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 07:00 CET

  Svijet

  Benedikt XVI: Odazim za dobrobit Katoličke crkve

  Benedikt XVI tokom prijema u Vatikanu, 13. februar 2013.
  Benedikt XVI tokom prijema u Vatikanu, 13. februar 2013.
  U prvom javnom nastupu od kada je objavio da napušta dužnost Papa Benedikt XVI izjavio je kako je to uradio za "dobrobit Crkve", a konklava koja treba da izabere novog papu moći će da počne sa radom između 15. i 20. marta.

  Govoreći u sredu na redovnom sedmičnom prijemu vernika u Vatikanu, Papa je rekao kako je svjestan težine svoje odluke, ali i svoje smanjene duhovne i fizičke snage.

  Poglavar Katoličke crkve je dočekan ovacijama i aplauzima kada je ušao u punu salu Pavle šesti u Vatikanu. Mnogi od 3.500 prisutnih imali su suze u očima.

  "Uradio sam to slobodnom voljom i za dobrobit Crkve", rekao je Benedikt XVI i zatražio od vjernika da "nastave da se mole za Crkvu i budućeg papu".

  "Zahvaljujem vam se za ljubav i molitvu koji su me pratili poslednjih dana, koji nisu bili laki. Snagu te molitve osetio sam skoro fizički", dodao je osamdesetpetogodišnji Papa.

  U međuvremenu je portparol Vatikana Federiko Lombardi na konferenciji za novinare u Vatikanu izjavio da će konklava koja treba da izabere novog papu moći da počne s radom između 15. i 20. marta.

  Papa Benedikt XVI podneće ostavku 28. februara u 20 časova i tada počinje period "prazne stolice". Prema proceduri, konklava može biti sazvana 15 do 20 dana od dana papinog povlačenja.

  Međutim, "odluka o datumu je u nadležnosti kardinala" koji će se okupiti u Vatikanu dan nakon povlačenja pape, dodao je Lombardi.

  Kardinali koji mogu da glasaju, starosti su do 80 godina, u Vatikanu polažu zakletvu o tajnosti. Trenutno ima 118 kardinala do 80 godina od kojih je 67 njih imenovao upravo Benedikt XVI. Četvorica od njih, međutim, napuniće 80 godina pre kraja marta. U zavisnosti od datuma konklave, njima će biti dozvoljeno da glasaju ili će im to pravo biti uskraćeno.

  Svaki kršteni katolik može biti izabran za papu. Na to mesto, ipak, od 1378. bili su birani samo kardinali. Svako jutro i svako veče održava se krug glasanja u Sikstinskoj kapeli, a za izbor novog poglavara potrebna je dvotrećinska većina. Glasački listići se spaljuju posle svakog kruga glasanja. Crni dim iz dimnjaka Sikstinske kapele poručuje posmatračima da papa nije izabran, beli - da su kardinali izabrali novog poglavara.

  Papa je iznenadio svet objavivši u ponedeljak da napušta dužnost, jer, kako je obrazložio, nije fizički i psihički dovoljno jak da nastaviti voditi Katoličku crkvu.

  Nakon Ivana Pavla i Benedikta, položaj koji je do tada bio rezervisan isključivo za  Italijane, sada je otvoren svima.

  Nedavno su dvojica visokih zvaničnika Vatikana otvoreno rekli da bi novi papa mogao biti iz Latinske Amerike.

  O tome ko bi mogao biti novi papa više u tekstu Toma Heneghama, urednika religije u Reutersu.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: vuk Grad: ch
  13.02.2013 14:25
  Neki su kod nas papinu poruku urbi et orbi pogresno razumili
  kao ubi i orobi!
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  13.02.2013 22:34
  O,boze!Prvo sam se nasmejala,a onda me uhvatila muka.
  Hvala vam za jos jedan prilog nasoj tzv.domisljatosti sto je drugi naziv za neznanje i nesto jos gore.I: veliki zal sto se u skolama slabo ili nikako uci latinski.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  14.02.2013 23:51
  A nije lose ni imati smisao za sarkasticni humor i razumeti salu.
  PAZNJA ovo je VIC:
  Zasto se bosanac smeje 3 puta kad cuje vic? 1. put zato što se svi smeju, 2.put kad mu ga objasne i 3. put kad ga shvati!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.