Dostupni linkovi

Oboren svjetski rekord: Begova čorba za Guinnessa


Begova čorba za Guinnessa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

"Pobijedila je begova čorba, bosanski inat i gurmani", rekao je predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermin Hodžić koji je ozvaničio obaranje Guinnessovog rekorda u pravljenju najvećeg jela od piletine.

Begova čorba, koju je od šest sati ujutro pravilo 50 kuhara i volontera, teška je više od 4.120 kg. Dosadašnji rekord je bio 4.026 kg.

Brojne Sarajlije i turisti čekali su trenutak kada će moći probati ovo bh. nacionalno jelo pravljeno po tradicionalnoj recepturi u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine.

"Ima li repete?" bilo je suvišno pitati, budući da je napravljeno oko 15.000 porcija. Ostatak čorbe je doniran narodnim kuhinjama.

"Volim ja pitu, ćevape i ćevabdžije, ali pobijedili smo ih danas. Danas je otišla begova u eter. Danima ova vijest kruži od Brazila do Španije. Begova čorba je pobijedila, pobijedili su dobri ljudi, pobijedila je bosanska gastronomija. Imamo jako dobru i bogatu kuhinju i ne treba da se stidimo nje već da se ponosimo", ističe Hodžić.

Ipak, organizaciju ovog događaja pratili su problemi.

"Tri mjeseca pokušavamo da dobijemo podršku grada, ali je nismo dobili. Prije mjesec dana slali smo dopise da organizujemo večeru u Vijećnici i dobijemo odgovor dan prije večere. Prošli smo kroz veliki stres, ali hvala Bogu, zbog našeg prkosa i inata ovo smo uradili", ističe predsjednik Udruženja kuhara BiH.

Čin obaranja Guinnessovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe je dodatno promovisao bh. gastronomiju.

Oboren Guinnessov rekord
Oboren Guinnessov rekord

"Mi težimo nekim stranim kuhinjama, a imamo tako neiscrpnu bosansku kuhinju koja je vrlo prepoznatljiva i interesantna u svijetu. Naprimjer, bosanski sahan sa poklopcem, sada se u svijetu serviraju jela sa nekim zvonima gore, a to je u Sarajevu bilo prije 200-300 godina i stoga imamo veliku tradiciju. Nažalost, bh. kuhari vrlo malo pažnje posvećuju bosanskoj kuhinji, lakše nam je kopirati nečije tuđe nego svoje", iskreno će kuhar Zakir Rokša.

Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, 15 kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Garancije da je čorba kvalitetno izmjerena je dala firma Rol Vaga iz Kiseljaka, čiji su stručnjaci bili zaduženi za poštovanje Guinnessovih standarda.

Bosna i Hercegovina je kulinarska destinacija, najprije zbog domaćeg potencijala, ali i jedinstvene primjese perzijske, turske, austrijske, mediteranske, te kuhinja drugih evropskih zemalja.

"Prednost bh. kuhinje je ta što se hrana pretežno kuha. Osim ćevapa, sve ostalo se kuha i termički dobro obradi i jela nisu silna. Svugdje u svijetu zna se za bh. kuhinju. Namjera ovog susreta kuhara je promocija bh. specijaliteta, te da skrenemo pažnju bh. javnosti na zdravu hranu", navodi kuhar Zaim Merdan.

Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, odnosno Konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.

Sarajlije probale begovu čorbu
Sarajlije probale begovu čorbu

"Iako je begova čorba isključivo bosanskohercegovačko jelo, BiH je još nije zaštitila, čak ni bosanski ćevap. Na ovaj način želimo probuditi svijest javnosti, te ukazati da je važno zaštititi bh. prozvode i boriti se da nam to niko ne otima što se, u suštini, već radi. Naprimjer, Slovenija je već zaštitila ćevap kao da je njihov, mada to nema nikakve veze. Ljude u BiH, koji bi trebalo da se bave tim, to ne zanima. Da nije bilo sponzora iz privatnih organizacija, ni ovaj projekat ne bi zaživio", ističe Merdan.

Ovaj projekat je šansa da svi članovi Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini, pa i oni manje iskusni, kuhaju rame uz rame sa vodećim kuharima jugoistočne Evrope. Međutim, podrška nadležnih vlasti ponovo je izostala.

"Mi smo krenuli sa ovim projektom a da nismo imali nijednu marku na računu. Jedva smo skupili da platimo članarinu u Svjetskoj kuharskoj asocijaciji koja je obavezna. Organizovali smo takmičenje na evropskom i svjetskom nivou, 15 zemalja učestvuje u šatorima prekoputa nas, imamo kongres na kojem sudjeluje 50 svjetskih kuhara. Ne mogu da shvatim da ljudi nisu prepoznali značaj ovog projekta", kaže Zaim Merdan.

Sarajevo je od 15. do 19. aprila domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi - Konferencije evropskih kuharskih asocijacija. Pod sponzorstvom Svjetske kuharske asocijacije (World Association of Chefs Societies) Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini i Symbiosis agencija prirediće u ovoj godini glavni evropski gastronomski događaj što je prilika za promociju države i grada domaćina.

XS
SM
MD
LG