Dostupni linkovi

RSE na blokiranom prelazu Batrovci-Bajakovo


Batrovci - Bajakovo: Kolaps zbog blokade
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Granični prelaz Batrovci deblokiran je za putnički i autobuski saobraćaj posle gotovo osamnaest sati. Teretni je međutim još u blokadi.

Kamiondžije, koje su tu provele protekle dane od nedelje, kada je Hrvatska donela odluku o obustavljanju ulaska teretnih vozila u tu zemlju iz Srbije povukli su svoje teretnjake sa „ničije zemlje“ između Srbije i Hrvatske.

Sam granični prelaz Šid-Tovarnik, otežano funkcioniše. Gužve na ovom prelazu, kako javljaju naši reporteri sa lica mesta, u sredu su bile četiri puta veće nego obično. Kolona putničkih vozila sa srpske strane duga je nekoliko kilometara, a na prelazak se čeka i do dva sata. Ovde trenutno nema teretnog saobraćaja ni sa srpske ni sa hrvatske strane. Putnici u koloni nervozni zbog zastoja i, kako kažu za RSE, žele da se ova agonija što pre okonča:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00


Kamiondžije koje su prelaz Bajakovo držale u potpunoj blokadi nameravale su da blokiraju i prelaz Šid – Tovarnik kamionima jer su nezadovoljni što političari nisu uspeli da postignu dogovor i omogućili normalan prolaz teretnog saobraćaja.

Reporterima RSE sa lica mesta neki od njih rekli su da su iscrpeljni, gladni, bez mogućnosti da održavaju ličnu higijenu. Navode da im se niko od nadležnih nije obratio, a prete da bi uskoro mogli da blokiraju i granični prelaz Šid - Tovarnik gde se saobraćaj, koliko je to moguće u trenutnim uslovima, normalno odvija.

Dragan Anđić, kamiondžija iz Novog Sada, rekao je na Batrovcima za RSE da je vozačima u blokadi strpljenje na izmaku.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00


Kan Grbović, vozač teretnjaka iz Novog Pazara, kaže za RSE da su pojedine kamiondžije u zastoju već danima.

“U vestima prenose neverovatne stvari, da ne propuštamo hitne slučajeve. To nije tačno. Svako vozilo u kom je bilo malo dete ili neko bolestan, pomerili smo kamione i propustili. Ali nas niko ozbiljno ne shvata i nadam se da ćemo posle podneva i Tovarnik da zatvorimo."

Granični prelaz Šid - Tovarnik, foto: Zoran Glavonjić
Granični prelaz Šid - Tovarnik, foto: Zoran Glavonjić

Zbog kolapsa na granici, mnogim kamiondžijama ponestalo je hrane i vode, nemaju mogućnost da odu u toalet jer su na "ničijoj zemlji", a poseban problem je što kasne za isporukama robe. U četrdesetak kamiona na granivi između Srbije i Hrvatske su hrana, živa stoka, tehnika, voće i povrće....

“Šta smo mi kome loše uradili. Šest dana smo u istoj garderobi, pola kolega koristi kartice firmi koje se koriste samo u slučaju nužnosti, gladni smo, svi smo gladni ovde na ničijoj zemlji, niko nam nije doneo ni flašicu vode. Ovde smo svi ko jedan. Nema veze da li je neko Bugarin, Makedonac, Turčin ili bilo ko. Svi shvataju koliko je ovo ozbiljna situacija”, kaže Grbović.

Reporteri RSE su na terenu i razgovarali su i sa drugim vozačima kamiona koji su već danima blokirani na prelazu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

U trenutku kada blokada bude prekinuta, očigledno je da će biti potrebno najmanje dva dana za normalizacju saobraćaja preko prelaza Batrovci - Bajakovo.

U Beogradu je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle vanredne sednice Vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti saopštio da je Vlada spremila tri vrste mera protiv Hrvatske, političke, pravne i ekonomske, ukoliko zvanični Zagreb do srede u ponoć ne ukine jednostrane mere kojima nanosi štetu interesima Srbije.

S druge strane, hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak uveče da ne veruje da će Srbija primeniti poritvmere jer je to protivno principima EU.

Hrvatska je u utorak selektivno deblokirala teretni saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci za kamione sa kvarljivom robom. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je u Briselu potvrdio da za ostali teretni saobraćaj blokada ostaje.

Evropski komesar Johanes Han će sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić razgovarati o tome da prestane hrvatska blokada granice sa Srbijom, a Beograd može očekivati i posebnu finansijsku podršku EU za zbrinjavanje migranata, rekao je u utorak u Briselu srpski ministar nadležan za migrantsku krizu Aleksandar Vulin posle susreta s Hanom.

Ambasadori Kvinte pozdravili su odluku Vlade Srbije da odloži primenu recpiročnih mera prema Hrvatskoj, saopštilo je večeras ministarstvo spoljnih poslova, nakon sastanka šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića sa diplomatama Italije, Nemačke, SAD, Francuske i Velike Britanije.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG