Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 01:08 CET

  Bosna i Hercegovina

  Banjaluka: Sastali se zvaničnici Srbije i RS

  Milorad Dodik i Tomislav Nikolić
  Milorad Dodik i Tomislav Nikolić
  Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić doputovali su oko 12 sati na banjalučki aerodrum, gdje ih je dočekao premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić. 

  Oni su se potom uputili u Palatu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, gdje će biti održana sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

  Sjednica Savjeta počela je u 13 časova, a iz Vlade RS najavljeno je da će predsjednici i premijeri RS i Srbije analizirati dosadašnje aktivnosti u provođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i planove buduće saradnje.

  Pred svoju prvu službenu posjetu BiH, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da dolaskom u Banjaluku želi jasno da pokaže da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi.

  Nakon sjednice Savjeta, biće potpisan memorandum o saradnji između Ministarstva pravde i Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.

  U prijepodnevnim satima ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković sastao se sa predsjednikom entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem, nakon čega je izjavio da memorandum o saradnji kao ključni momenat sadrži razmjenu iskustava:

  „Ta razmjena iskustava, neke zajedničke tendencije u razvoju zakonodavstva - u krajenjem, sve su ovo države nastale na prostoru jugoslovenske škole prava, koja je jedinstvena, koja baštini dosta sličnosti, pripadamo jednom pravničkom kulturnom miljeu i prednosti te pripadnosti treba iskoristiti maksimalno“, rekao je Selaković. 

  Ministar Selaković najavio je i da će uskoro biti potpisan protokol između Srbije i BiH u vezi sa pitanjima procesuiranja ratnih zločina:

  „Srbija takav sporazum već odavno ima sa Republikom Hrvatskom. Šta će on promeniti? Promeniće u tom smislu što ćemo moći mnogo adekvatnije, mnogo bolje, mnogo efikasnije da razmenjujemo dokaze, da jedni drugima ukazujemo na stvari koje je potrebno procesuirati. Ako prilikom pružanja takvih dokaza neko nije u stanju nešto da procesuira zato što je skloniji političkom gledanju na zločin, a ne pravničkom, onda će to biti samo ljaga više na njegovim imenu i na imenu te institucije.“

  U delegaciji Srbije nalazi se i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji će se u večernjim satim sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom  Dodikom.

  Erduan Katana

  rfebl+blic.net

  U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: EUropljanin-Erol Grad: Balkan
  30.12.2012 19:04
  Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas u Višegradu da RS „neće ostati mirna na najave da se ovdje dovede 100.000 Bošnjaka koji će glasati, da bi napravili novu političku strukturu, a zatim otišli".
  "Nećemo ostati mirni na tu aktivnost i za nas je to neprihvatljivo", rekao je Dodik.
  Dodaje da svaki Bošnjak, koji hoće da se vrati i živi u RS je dobro došao i može da živi slobodno, ali da je neprihvatljiva „svaka spekulacija iz Sarajeva o dovođenju 100.000 ljudi koji bi glasali, a nakon mjesec dana bi se vratili u Federaciju“....ovo neije niko i nikad nije izjavio izjavio i trazio od bosnjacki politicara ali su bosnjacki politicari vec dugo traze da se obzbedi povratak i opremi i poprave razarusene kuce onih progananih bosnjaka,hravata,roma,jevereja i ostalih sto su prognani sa teritorije republike srpske od 1992 -1995....i trebamo svi upitati i dodika i SNSD a i vlast srpske prije njih kako i zasto su trosili milione eura i dolara ( a to su bile pare ezervisane za obnovu kuca prognanih hrvata i bosnjaka sa teritorije RS) i pravili na hiljade kuca srbima iz hrvatske i kosova-samo dodjite u prijedor i imamte veliko naselje na Urijama koje nije bilo pre 2001 a napravljeno je na drzavnoj zemlji i ima preko 5000 srbski stanovnika iz Knina...i to samo u jedan grad prijedor a gde su ostali Banja Luka,Bijeljina,Novi,Dubica,Trebinje,Nevesinje,Foca, i na citavoj teritoriji srpske zivi preko 200,000 srba iz hrvatske i kosova...malo se upitajmo ko je ovo uradio a sad neda da se mi Hrvati,Bosnjaci ,Romi sto smo zivjeli ovdje stoljecima vratimo i obnovimo svoje kuce....Moto izbjeglica Balkana je :Svi na Svoje...molimo EU i medjunarodnu zajednicu da zaustavi dodika,nikolica i njihove da ne zaustavljaju nasu demokraciju i povratak i trazimo isto da imamo zaposljenje u svim institucijama i fabrikama na teriroriji srpske jer tamo nema povratnika skoro pa nikako 0.002%
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.