Dostupni linkovi

Banjaluka: Komemorativni skup Tihiću


Komemorativna sjednica povodom smrti Sulejmana Tihića. Banja Luka, 26. septembar 2014.
Komemorativna sjednica povodom smrti Sulejmana Tihića. Banja Luka, 26. septembar 2014.

Povodom smrti predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sulejmana Tihića, u petak je održan komemorativni skup u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

Nakon upisa u Knjigu žalosti, okupljenima su se obratili potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Sadik Ahmetović.

"Siguran sam da je Bosna i Hercegovina ispod nivoa napretka na kojem je bila, kada je Sulejman Tihić sjedio u Predsjedništvu BiH. Razlog je što su oni koji su došli nakon njega vratili BiH unazad. Proći će još mnogo vremena da se BiH vrati na nivo na kojem je bila 2006. godine", istakao je Ahmetović.

Ramiz Salkić na komemorativnoj sjednici
Ramiz Salkić na komemorativnoj sjednici

"Veliki gubitak za sve nas u SDA ali i za cijelu BiH. Uvjereni smo da se u političkom životu još dugo neće pojaviti neko sa ovakom spremnošću na kompromis, toleranciju i razumijevanje. Mi u ovom entitetu osjećamo da smo izgubili veliku podršku u našem radu, ali sigurno je da ćemo istrajati, i ovaj skup pokazuje ko je bio Sulejman Tihić", rekao je Salkić.

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Momir Malić sjeća se vremena kada je 1996. sjedio zajedno sa Tihićem, u klupama Narodne skupštine RS.

"Gospodina Tihića poznajem kao čovjeka koji se za svoje političke stavove časno borio, bez ponižavanja i uvrede drugih, što nije slučaj sa mnogim političarima u Republici Srpskoj. On mi je zaista i kao čovjek i kao političar ostao u najljepšem sjećanju", naveo je Malić.

Sulejman Tihić rođen je 26. novembra 1951. godine u Šamcu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1975. godine. Od 1975. do 1983. bio je sudija i javni tužilac u Šamcu, a potom advokat do 1992.

Bio je član SDA od njenog osnivanja 1990. godine. Tihić je od 1996. do 2000. bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te njen potpredsjednik od 2000. do 2002. U oktobru 2002. na opštim izborima izabran je za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Na čelu SDA bio je od 2001. godine kada je na toj funkciji zamijenio Aliju Izetbegovića.

Sulejman Tihić će biti ukopan u rodnom Bosanskom Šamcu, u haremu tamošnje džamije, u subotu (27. septembar), nakon ikindija namaza (oko 16 sati), gdje će mu takođe biti klanjana dženaza. Za subotu je najavljena komemoracija povodom smrti Tihića u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG