Dostupni linkovi

Balkanski pasoši za palestinskog političara


Pasoš Srbije, ilustrativna fotografija
Pasoš Srbije, ilustrativna fotografija

Priredila: Jasna Vukićević

Daleko od očiju javnosti, srpska vlada je odobrila državljanstvo Mohammedu Dahlanu, ključnom rivalu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i savjetniku princa Abu Dhabija – otkriva Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Od februara 2013. do juna 2014. godine, srpsko državljanstvo su osim Dahlana dobili njegova supruga, četvoro djece, nećak i pet političkih saveznika. Državljanstvo se na zatvorenim sjednicama vlade i bez pojašnjavanja razloga javnosti može dati strancima u slučaju da to koristi „državnim interesima”. Iako se Dahlan smatra zaslužnim za milijarde obećanih EUR koje se najavljuju kao investicije Abu Dhabija u Srbiju, vlada u Beogradu je odbila odgovoriti na pitanje da li je to razlog što je od 2013. darovala državljanstvo za dvanaest Palestinaca, povezanih sa ovim moćnim političarem.

BIRN otkriva i da Dahlan rentira luksuznu vilu u ekskluzivnom dijelu Beograda, donedavno boravište bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića. Potpisao je ugovor o iznajmljivanju vile za 3,600 EUR mjesečno do 2022.godine.

Poznavaoci prilika na Bliskom istoku kažu da bi Srbija mogla poslužiti Dahlanu kao baza u trci za lidersku poziciju protiv sadašnjeg palestinskog lidera Mahmmouda Abbasa. Kao bivši čelnik palestinske bezbjednosti, Dahlana su mnogi smatrali nasljednikom Yassera Arafata, ali je izgubio političku trku od Abbasa, a potom bio izbačen iz (političke partije) Fataha jer ga je Abbas optužio za korupciju, čak i za moguću upletenost u Arafattovu smrt.

Dahlan sada živi u egzilu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u odsustvu je prošle godine osuđen na dvogodišnji zatvor. Otvaranje novog procesa kojim se Dahlan optužuje za pronevjeru 22 miliona dolara, izazvalo je proteste njegovih pristalica u Gazi prošlog decembra. Portparol predsjednika Abbasa tvrdi za BIRN da posjeduju dokaze o tome da je Dahlan naredio ubistvo šest Palestinaca, što će iznijeti na sudskom procesu koji počinje u februaru. Ove optužbe je Dahlan ranije odbacio, a njegove pristalice sudske procese nazivaju politički motivisanim predstavama.

Dahlan i Balkan

Istraživanja o odobravanju državljanstva strancima ukazuju da ih je uobičajeno dodjeljivati za “specijalne zasluge”. Ali, države takođe primjenjuju i druge uslove kao što su mjesto boravka, činjenica da osoba nije osuđivana ili znanje jezika. U Srbiji, međutim, političari mogu odobriti državljanstvo samo uz ocjenu “državnog interesa”, bez daljeg objašnjenja.

Kada je riječ o Crnoj Gori, BIRN podsjeća da je pod pritiskom EU vlast odustala od ideje da odobrava državljanstvo u zamjenu za investiciju od najmanje 500,000 EUR. Umjesto toga, u Crnoj Gori je na snazi sličan propis kao u Srbiji.

Dahlanovo zanimanje za Balkan počinje 2006. Kada je sa starijim bratom Abdrabouom i nećakom počeo da otvara firme za nekretnine i izgradnju po Srbiji (Alfursan u Beogradu) i Crnoj Gori (Levant International).

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Dahlan i njegova supruga su 2010. dobili crnogorsko državljanstvo, dok je ono odbijeno za njihovu djecu. Na dokumentima je potpis premijera Crne Gore Mila Đukanovića, a u obrazloženju preporuke se kaže da je Palestinac zaslužan za uspostavljanje saradnje sa kraljevskom porodicom Al Nahyan i značajne investicije u Crnoj Gori.

Nakon toga se interesovanje Dahlana fokusira na Srbiju gdje pomaže u uspostavljanju diplomatskih I ekonomskih veza šeika Mohammed bin Zayed Al Nahyana i vlade predvođene 2012. Ivicom Dačićem i sada Aleksandrom Vučićem. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Dahlana medaljom srpske zastave 2013. za jačanje prijateljskih veza Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

No, ta obećavajuća saradnja danas ima kontroverzne rezultate, ocjenjuje BIRN.

Etihad Airways je kupio 49 posto dionica JAT-a 2013, po cijeni koju su mnogi smatraju manjom od realne vrijednosti. Prema preliminarnim dogovorima, Al Dahra Agriculture je trebao da uloži 150 miliona EUR u državne firme, što se nije desilo. Umjesto toga, firma iz Abu Dhabija je odlučila da otkupi dionice u privatnom preduzeću srpskog tajkuna Vojina Lazarevića. Obećanje o 2,8 milijardi EUR teškoj investiciji firme iz Dubaija i srpske vlade u projekat “Beograd na vodi” takođe još nema konture na terenu.

Ipak, zvaničnici se pravdaju da su u ovako velikom i skupom projektu odlaganja očekivana.

XS
SM
MD
LG