Dostupni linkovi

Balkan između Rusije i NATO


Izjava ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova da je eventualno širenje NATO-a na zemlje Balkana "provokacija", oštro je kritikovala zamjenica pomoćnika sekretara SAD Evelin Farkaš, s ocjenom da je riječ o negiranju samostalnosti u izboru budućnosti za zemlje regiona. Podsjetimo, Lavrov je kazao da se u Moskvi potencijalna ekspanzija NATO ka Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini doživljava kao neodgovorna politika i provokacija.

"Svi mi ovdje prisutni znamo da to nije tačno. Suverene zemlje imaju pravo da same biraju svoj put ka ostvarenju svoje bezbijednosti i stabilnosti. Ovi kometari ruskog ministra vanjskih poslova o integraciji Balkana u skladu su sa politikom njegove vlade vezano za sposobnost država Evrope da same biraju svoje bezbjednosne aranžmane i te aktivnosti su neprihvatljive. Ravnoteža, što se tiče evropske bezbjednosti, je na neki način podrivena od strane Rusije koja aktivno radi na destabilizaciji susjednih država, negirajući njihovo pravo da same odlučuju o njihovom putu", kazala je Farkaš.

U dijelu ministarskog skupa otvorenom za medije, predstavnici država regiona nisu kometarisali ruske reakcije na balkanske nato aspiracije, ali je za Radio Slobodna Evropa ministar odbrane Kosova Agim Čeku ocijenio da sve države, pa i Srbija, imaju jasno opredjeljenje ka evro integracijama.

Agim Čeku
Agim Čeku

"Takve komentare ja smatram provokacijama. Svaka suverena zemlja ima pravo da sama određuje svoju politiku, i jasno je da su se sve zemlje Balkana odredile da žele biti punopravne članice EU, gdje i geografski i civilacijski pripadaju. Uključujući i Srbiju. Iako Srbija ima dinamičnu saradnju sa Rusijom, osobno mislim da je to samo da bi skratila svoj putintegracija u EU. Ona je vrlo jasno opredijeljena za članstvo u EU, tako da to Rusija treba znati da je volja svih država i naroda ovdje da budu dio EU, a većine nas i da budemo u NATO".

Sastanak ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje A-5, održao se u okviru Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka koji se održava s ciljem unaprjeđenje saradnje regionalnih centara za obuku, kako bi se razvili zajednički kapaciteti za operacije podrške miru i upravljanje krizama.

Iz NATO saveza je još jednom upućena poruka da Alijansa nastavlja s politikom otvorenih vrata, što je i poručeno sa nedavnog samita u Velsu, kako bi se ostvarila vizija cjelovite i slobodne Evrope, kazao je zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džonatan Periš. "Samit je organizovan u najizazovnijem bezbjednosnom okruženju koji smo imali u Evropi u dugom vremenskom periodu: na istoku ruske ilegalne aktivnosti u Ukrajini, a na jugu terorističke aktivnosti koji sebe nazivaju iskamskom državom. To je potvrdilo važnost ključne teme samita da je naša vizija Evrope kao cjelovite, slobodne i u miru - podprijetnjom".

Igor Lukšić
Igor Lukšić

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić još jednom je ponovio odlučnost Crne Gore da ispuni sve zahtjeve NATO-a kako bi do kraja naredne godine dobila pozivnicu za učlanjenje, te da je osim u ISAF misijama u Afganistanu, Crna Gora spremna da učestvuje i u drugim međunaorodnim misijama. "Takođe smo spremni sarađivati u regionu vezano za druge globalne izazove sa kojima se svi srijećemo, bilo oni u Ukrajini, ili opasnosti koje predstavlja ISIL".

Američko-jadranska povelja uspostavljena je 2003. godine kada su ministri vanjskih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali taj dokument. Bosna i Hercegovina je, zajedno sa Crnom Gorom, pristupila u punopravno članstvo Povelje 2008. godine, a u ovoj inicijativi Srbija ima status posmatrača.

XS
SM
MD
LG