Dostupni linkovi

SAD ne traže od Srbije da prizna Kosovo


Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik SAD Džozef Bajden

Sjedinjene Države ne traže od Srbije da prizna Kosovo, izjavio je američki potpredsednik Džozef Bajden. Srbija želi čvrsto partnerstvo sa Amerikom, kazao je predsednik Srbije Boris Tadić. To su centralne poruke koje su dvojica političara saopštili novinarima nakon razgovora u “četiri oka” vođenih u Beogradu.

Bajden je iz Sarajeva doputovao u glavni grad Sribije. Na aerodromu su ga dočekali premijer Mirko Cvetković i šef policije Ivica Dačić. Odatle se, kao prenosi Miloš Teodorović, uputio u “Palatu Srbije” gde ga je čekao predsednik Tadić uz organizovani svečani doček:

Nakon intoniranja američke, a potom i srpske himne, Bajden i Tadić vodili su kako su nahnadno konstatovali iskren i otvoren razgovor, koji su krenuli sa najtežim pitanjem:

Tadić: “Što se Kosova tiče, želim još jednom da naglasim da Srbija smatra jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine kršenjem međunarodnog prava. Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i to nikada neće učiniti.”
Sjedinjene Države neće, naglašavam neće, očekivati od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. To nije preduslov za našu podršku nameri Srbije da postane članica Evropske unije.

Bajden: “Sjedinjene Države neće, naglašavam neće, očekivati od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. To nije preduslov za našu podršku nameri Srbije da postane članica Evropske unije.”

Dan posle posete Sarajevu, Bajden je u Beogradu sa Tadićem razgovarao i o stabilnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine:

Tadić: „Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma Srbija je garant teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. I zalaže se za rešenja koja su isključivo rezultat demokratskog sporazuma sva tri konstitutivna naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata.“

Bajden: “Želimo da Srbija pomogne Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji da unapredi svoje napore izgradnji demokratske, suverene i višenacionalne države. Nadamo se da će tako biti u Bosni i Hercegovini. Takođe očekujemo da Beograd učini sve što je u njegovoj moći da privede pravdi preostale optuženike pred Haškim tribunalom, što vi pokušavate, i da se to istorijsko poglavlje konačno završi.”

Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik SAD Džozef Bajden u Beogradu,
20. maj 2009.

Srbija želi čvrsto partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, rekao je Tadić, i dodao da bi takva politika u budućnosti trebalo više nego do sada da uzima u obzir interese Srbije kao centralnog faktora stabilnosti regiona. Na drugoj strani Bajden je ponovio da Vašingon očekuje unapređenje saradnje sa Srbijom:
Uprkos različitim stavovima po pitanju Kosova, Srbija želi najbolje moguće partnerske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tadić: “Uprkos različitim stavovima po pitanju Kosova, Srbija želi najbolje moguće partnerske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

Bajden: “Gospodine predsedniče kao što znate administracija Baraka Obame je upravo završila svojih prvih sto dana na vlasti. Mi smatramo da je veoma važno već na samom početku našeg mandata da dođemo na Balkan, da dođemo u Srbiju, da pokažemo koliko nam je stalo do ovog regiona.”

Takođe, Tadić je preko Bajdena uputio poziv Baraku Obami da poseti Srbiju. Bajden se zahvalio Tadić, koga je nazvao “starim znancem”, na „liderstvu, zagledanom u budućnost“. Bajden je dalje o ekonomskoj saradnji razgovarao sa premijerom Cvetkovićem i ekonomskim timom Vlade, a zatim i o vojnim pitanjima sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem. U prisustvu Ružice Đinđić položio je venac na mestu gde je pre šest godina ubijen njen suprug premijer Zoran Đinđić. U večernjim satima njemu u čast predsednik Tadić organizovaće večeru, na koju su pozvani i predstavnici nekih NGO organizacija. Bajden će prenoćiti u hotelu „Hajat“ u Novom Beogradu, a ujutro odlazi za Prištinu.

* * * * *
Reakcije na razgovor Tadića i Bajdena, možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG