Dostupni linkovi

Bajden u Beogradu


Potpredsednik SAD Džozef Bajden po dolasku u Beograd, 20. maj 2009.
Potpredsednik SAD Džozef Bajden po dolasku u Beograd, 20. maj 2009.

Beograd je dočekao potpredsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena uz do sada nezabeležene mere bezbednosti u glavnom gradu Srbije. Kako tokom čitavog dana putem medija gradske vlasti obaveštavaju, veći deo centra Beograda, kao i Novi Beograd biće blokirani. Kontrolisaće se čak i kretanje pešaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policijska uprava grada Beograda apelovali su na građane da pokazu maksimalnu strpljivost. Takođe je sugerisano građanima da tokom dana izbegavaju korišćenje motornih vozila.

Za sada se zna da će Bajden biti smešten u hotelu “Hajat” u Novom Beogradu, dok će najveći broj susreta imati u Palati Srbije (bivši SIV) u istom delu grada. Tu će održati i zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Trasa kretanja drugog čoveka SAD i satnica sastanaka iz razloga bezbednosti nije poznata. Za sada se zna da će Bajden preći most iz Novog Beograda u centar prestonice iz dva razloga. Najpre, kako bi polozio venac na ploču koja je postavljena na mestu gde je snajperskim hicima pre pet godina ubijen prvi demokratski izbarn premijer Srbije Zoran Đinđić, dok drugi povod još nije zvanično potvrđen. Naime, iz Bele kuće je saopšteno da će se Bajden obratiti poslanicima Skupštine Srbije, ali u Parlamentu to nisu mogli da potvrde.

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, 20.maj 2009. u Beogradu


Kako je saopšteno Džozef Bajden će srpskom državnom vrhu preneti poruku da Vašington podržava evroatlantsku budućnost Srbije kao ključne zemlje u regionu.
Kako je saopšteno Džozef Bajden će srpskom državnom vrhu preneti poruku da Vašington podržava evroatlantsku budućnost Srbije kao ključne zemlje u regionu.

Seriju sureta započeće sastankom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u "četiri oka", u Palati Srbija, a potom će im se pridruziti i članovi delegacija Srbije i SAD. U Vladi Srbije Bajden će razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ekonomskim timom Vlade.

Programom posete predviđen je i odvojeni sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom generalštaba Vojske Srbije Milojem Miletićem, kao i večera koju za Bajdena priređuje predsednik Srbije Boris Tadić, a kojoj će prisustvovati i članovi Vlade, predstavnici poslovnog sveta i civilnog sektora.

Posle Beograda Bajden će otputovati i u posetu Prištini.

* * * * *
Kako je protekla poseta Bajdena Sarajevu i kakve su reakcije na njegovo obraćanje poslanicima i delegatima oba doma Parlamenta BiH možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG