Dostupni linkovi

Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratna, nema podele


Potpredsednik SAD Džozef Bajden u Skupštini Kosova, 21. maj 2009.
Potpredsednik SAD Džozef Bajden u Skupštini Kosova, 21. maj 2009.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, u četvrtak je izjavio u Prištini da je nezavisnost Kosova nepovratna dok je uspeh nezavisnog Kosova prirotet za administraciju SAD.

Poručio je da SAD podržavaju teritorijalni integritet Kosova i istakao je da ne može biti podele.

Tokom susreta sa najvišim predstavnicima institucija Kosova Bajden je rekao da njegova zemlja opredeljena da pomogne Kosovu i zemljama Balkana da se integrišu u Evropsku uniju.

Nezavisnost Kosova je kao što sam rekao i u zemljama koje sam posetio apsolutno nepovratna i ostaje jedina moguća opcija.
„Nezavisnost Kosova je kao što sam rekao i u zemljama koje sam posetio apsolutno nepovratna i ostaje jedina moguća opcija”,
rekao je Bajden za govornicom Skupštine Kosova.

Bajden je ocenio da je na Kosovu postignut veliki napredak.

„Uspeh nezavisnog Kosova je uspeh i za SAD “, rekao je Bajden ističući da je prioritet američke administracije da pomogne narodima Zapadnog Balkana da se integrišu u Evropu.

On je ocenio da je put do nezavisnosti Kosova bio težak.

„ Vaš je put prošao kroz brutalnu kampanju etničkog čišćenja od strane režima Miloševića. Trebala je intervencija NATO-a da se to zaustavi.“

Džozef Bajden, Fatmir Sejdiu i Hašim Tači u Prištini, 21.maj 2009.

Bajden je rekao da su pred Kosovom veliki zadaci i da je nezavisnost Kosova jedina opcija za stabilnost regiona.

Američki potpredsednik je istakao da je njegova zemlja zadovoljna što je 60 zemalja priznalo Kosovo i istakao da oni podstiču i druge da to učine.

„Prijem Kosova u MMF pre izvesnog vremena je još jedan dokaz da međunarodna zajednica prihvata realnost nezavisnog Kosova“, ocenio je Bajden.

Pored uspeha koji je postignu, Bajden je rekao da treba još mnogo toga što treba uraditi.

„Kao predstavnik zemlje koja je mnogo uložila na Kosovu dozvolite mi da izrazim naše nade i očekivanja koje se tiču vaše budućnosti. Prvo, mi vas podstičemo da gradite snažne institucije, koje će ostvarivati opredeljenja koja su data u deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu Kosova.“


On se založio da se snažno ostvaruju delovi iz plana međunarodnmog posrednika za Kosovo, Martija Ahtisarija, uključujući i mere koje će dati opštinskim i nacionalnim zajednicama veći stepen kontrole u lokalnim poslovima Bajden je ocenio da su ekonomski i finansijski izazovi veliki.

Kao treći izazov Bajden je spomenuo vladavinu zakona i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Američki potpredsednik je istakao da je od suštinskog značaja sledeće:

„Vi takođe treba da učinite napore da poboljšate uslove za povratak raseljenih Srba i pripadnika drugih zajednica u svoja imanja na celom Kosovu. Mi vas podstičemo da imate slobodno i otvoreno društvo. Mi vas podstičemo za sačuvate bogato kulturno nasleđe vaše zemlje i posebno da sačuvate religiozne objekte i značajnu ulogu Srpske pravoslavne crkve.“


Posle obraćanja poslanicima Skupštine Kosova Bajden je helikopterom otišao u obilazak manastira Visoki Dečani.

Posle manastira on će takođe helikopterom otići do vojne baze Bonstil, gde će o govoriti američkim vojnicima u okviru međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Bajden u petak završava mini turneju po Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu.
XS
SM
MD
LG