Dostupni linkovi

Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre u Nagorno-Karabahu


Borbe na području Nagorno-Karabakh, 2. april 2016.
Borbe na području Nagorno-Karabakh, 2. april 2016.

Azerbejdžan je proglasio “unilateralni prekid vatre” u borbama protiv jermenskih snaga na području Nagorno-Karabah, gde su u subotu izbili žestoki okršaji, javlja BBC. Kako je saopšteno u azerbejdžanskom Ministarstvu odbrane, ovaj korak predstavlja odgovor na međunarodne apele da se prekine sa sukobom.

Sporadične borbe u regionu Nagorno-Karabah su se nastavile i u nedelju, a u sukobu je poginulo 30 vojnika i dva civila. ukupno je stradalo 18 jermenskih i 12 azerbejdžanskih pripadnika oružanih snaga.

Azerbejdžanski ministar odbrane ranije je izjavio da su jermenske snage prekršile dugoročni prekid vatre više od 130 puta tokom poslednja 24 sata. Zvanični Baku tvrdi da su njihove trupe bile izložene artiljerijskoj vatri i sa jermenske teritorije i sa područja Nagorno-Karabah, koje se nalazi u Azerbejdžanu, ali je pod kontrolom etničkih Jermena od završetka rata 1994.

Podsetimo, jermenska vojska optužila je azerbejdžanske snage da su pokrenule veliku vojnu ofanzivu 2. aprila, koristeći tenkove, tešku artiljeriju i helikoptere.

Zvanični Baku, međutim, tvrdi da su Azerbejdžanske snage odgovorile tek nakon što je na njih otvorena vatra na područjima Kazakh, Goranboj, Agdam, Kojavend i Fuzuli.

VIDEO: Tokom sukoba u Azerbejdžanu stradale i civilne kuće

Civilne kuće oštećene tokom sukoba u Azerbejdžanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Azerbejdžanski ministar odbrane saopštio je da je vojska zauzela “strateška uporišta” u regionu, pošto je uništila šest jermenskih tenkova. Takođe, dodaje da su uništeni jedan azerbejdžanski helikopter i jedan tenk.

Video reporter RSE navodi, pozivajući se na svedočenje meštana na području Tatara i Agdere, da je azerbejdžanska vojska uništila jermenske tenkove.

No, vođe jermenskih separatista tvrde da su u nedelju povratili neka od strateških uporišta.

U međuvremenu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da će njegova zemlja “podržavati Azerbejdžan do kraja”.

"Molimo se da će naša azerbejdžanska braća pobediti u ovim sukobima sa najmanjim mogućim brojem žrtava. Mi podržavamo Azerbejdžan do kraja", saopšteno je iz Erdoganovog kabineta, pozivajući se na izjavu koju je on dao azerbejdžanskom novinaru tokom posete aktuelne posete SAD.

AFP podseća da je Turska, koja ima bliske kulturne i jezičke veze s Azerbejdžanom, glavni saveznik Bakua, a da Ankara nema diplomatske veze sa Jermenijom zbog sporenja oko masovnog ubijanja Jermena u Otomanskom carstvu, koje Jerevan smatra genocidom.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je duboku zabrinutost zbog sukoba koji su izbili između snaga Azerbejdžana i Jermenije u oblasti Nagorno-Karabah i pozvao strane u konfliktu da odmah obustave sukobe, saopšteno je u sedištu UN u Njujorku.

Sjedinjene Države, Rusija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvali su obe strane da prekinu borbu.

Pridružene članice Minsk grupe u okvirun OEBS planiraju da se sastanu u ponedeljak u Beču i da pokušaju da ubede Minsk grupu da 5. aprila održi sastanak o nasilju u regionu Nagorno-Karabah.

XS
SM
MD
LG