Dostupni linkovi

Avramopoulos ponudio pomoć Hrvatskoj


Dimitris Avramopoulos speaks during a press conference after a visit to the migrant reception center in Traiskirchen, 07 September 2015.
Dimitris Avramopoulos speaks during a press conference after a visit to the migrant reception center in Traiskirchen, 07 September 2015.

Hrvatska treba ubrzati procedure za korištenje europskih sredstava za saniranje izbjegličke krize, poručio je europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos nakon susreta u hrvatskoj Vladi.

Hrvatska je dio Europske unije i Europska komisija će sigurno pomoći Hrvatskoj u ovoj imigracijskoj krizi iz fondova koji će biti odmah na raspolaganju, kazao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon sastanka sa europskim povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom. Hrvatska je po završetku krize nastaviti sa već dogovorenom relokacijom izbjeglica, a spremna je i poslati dodatne snage na morsku granicu između Turske i Grčke. Ostojić najavljuje nastavak dobrosusjedskih odnosasa susjedima u izbjegličkoj krizi, pod jednim uvjetom.

„Zatražili smo da oni budu iskreni, i nakon toga Hrvatska je apsolutno spremna pomoći susjedima u onom dijelu posla kojeg žele obaviti ako žele biti članice Europske unije.“

Avramopoulos je pohvalio hrvatske napore u zbrinjavanju izbjeglica i naglasio kako zidovi i ograde nisu rješenje, a da ono mora biti – europsko. On je pozvao Hrvatsku da ubrza procedure za korištenje europskog novca, i – ako želi – dobije potporu Frontexovih timova.

„Frontex može pomoći Hrvatskoj kod prihvata velikog broja ljudi na svojim granicama i osiguranja da oni koji ne žele zatražiti azil budu vraćeni.“

Izbjegličku krizu može se riješiti samo suradnjom država Europske unije i njezinih susjeda, kazao je povjerenik i pozvao Hrvatsku da intenzivira dijalog sa vlastina Srbije i drugih država zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG