Srijeda, 16. april/travanj 2014, 06:14 CET

Hrvatska

Australija odlučila izručiti Kapetana Dragana Hrvatskoj

Dragan Vasiljkovi, Sidney 2009.
Dragan Vasiljkovi, Sidney 2009.
Veličina slova - +
Nakon niza pravosudnih okršaja, Australija je odlučila kako će Hrvatskoj izručiti Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, javio je The Australian.

Konačnu odluku o izručenju donio je australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare, no pri tom je naveo kako još nije sve gotovo – jer i na njegovu odluku Vasiljković može uložiti prigovor.

"Ministar je odluku donio nakon što je pažljivo proučio Zakon o ekstradiciji te uzeo u obzir Vasiljkovićeve argumente - zbog čega ne bi trebao biti izručen. Vasiljković ima pravo tražiti reviziju ove odluke", naveo je glasnogovornik australskog ministarstva unutarnjih poslova.

Prema medijskim izvorima, budući da Vasiljković ima pravo i na žalbu, koju može podnijeti federalnim i visokim sudskim instancama – na tome već radi branitelj Dan Mori.

Podsjetimo, postupak izručenja Hrvatskoj pokrenuo je prije dvije godine australski Vrhovni sud, nakon procesa na kojem su se čuli iskazi i nekih žrtava zlostavljanja od strane samog Vasiljkovića, ali i vojnika pod njegovim zapovjedništvom.

Hrvatsko pravosuđe tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik srpskih paravojnih formacija odgovoran za više ratnih zločina koji su tijekom Domovinskog rata počinjeni u Hrvatskoj, a tijekom više haških suđenja spomenut je u kontekstu kao čovjek doveden od strane srbijanskog DB-a (Državna sigurnosna agencija).

Pogotovo na suđenju bivšim dužnosnicima DB-a Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, optuženim za formiranje, naoružavanje i ostalu logističku podršku jedinicama u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Goran Jungvirth

Novinarstvom sam se počeo baviti još tijekom gimnazije, no ozbiljno tek nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu 1999., kao diplomirani politolog. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Keno
18.11.2012 23:28
Evo ispita za Hrvatsko sudstvo. Ako su po principu komandne odgovornosti oslobodjeni generali Markac i Gotovina, onda nebi trebalo ni da se sudi kapetanu Draganu, nego da se odmah oslobodi, jeli tako molim vas? Zar nije pravda univerzalna i ne poznaje granice nacije, rase, vjere, izuzev ako se ne plati xxxx miliona eura za istinu!!!!

Ime: Jagode i Televizor
18.11.2012 15:53
E pa Danijele, srecan put u postojbinu golfa :), tamo ces ga se naigrati! :))

Ime: Lesi se vraca kuci Grad: Tamo daleko
17.11.2012 18:12
Lep je Kapetan Dragan i Skolovan!
Lepo zbori Kapetan Dragan engleski i srpski.
I lepo ce Lepi i Sarmantni Dragan da odgovara za ratne zlocine i bezvezno ubijanje civila po gudurama i vukodolinama nase nam bivse zemlje.
Sretno ti sudjenje Kapetane i nemoj slucajno da napunis gace i places kao djevojka.

Ime: mišo Grad: Valpovo
17.11.2012 11:59
Suđenje nije ni počelo a svi znamo kako će glasiti presuda - 20 godina zatvora. Nema teoretske šanse za bilo kakvu drugu kaznu. Pa se pitam - zašto ga uopšte suditi? Treba ga zatvoriti bez tzv. suđenja i za 20 godina ga pustiti napolje. Ako preživi

Ime: Marko
16.11.2012 22:36
A sta je to "napravio" ovaj lik - sto NIJE napravio neki od ovih hrvatskih genarala?
Jasno generali su radili po direktnoj naredbi hrvatskog "vrhovnika" - da "srbi trebaju jednostavno nestati iz Hrvatske".

Australija je odavno jos u slucaju novinara Assanagea - javno pokazala svima da je obicni SAD/cionisticki pijun i marioneta.
Kada pod pritiskom bankrotirale cionisticke SAD imperije nisu smjeli stati u odbranu njihovog gradjanina novinara - zasto bi stali u odbranu nekom polovnom liku avanturisti koji se zove "kapetan Dragan"?


Ime: Sokrat
16.11.2012 20:58
Ako tkz kapetana Dragana izruce Hrvatskoj ne gine mu dozivotni zatvor. U Australiji bi prosao sa manjom kaznom -mozda do 10-tak god zatvora. S`obzirom na godine koje ima Vasiljkovic -isto mu dodje.Iza resetaka ce provesti ostatk zivota. Zlocin ....i kazna idu zajedno.
Odgovor

Ime: Markan Grad: Rotterdam
16.11.2012 22:24
Kad umre preparirat cemo ga i drzati kao sto je Tito drzao lovacke trofeje!

Ime: Markan Grad: Rotterdam
16.11.2012 18:37
A i vrijeme je vise bilo.Dragance,dobrodosao u Hrvatsku, malu zemlju za veliki odmor. ;)

Ime: Dino
16.11.2012 17:17
Fenomenalna vijest, posle oslobodjenja generala Gotovine i Markaca. Najveca pikanterija je da ce Australija izruciti kapetana Dragana na osnovu ugovora Velike Britanije i Kraljevine Srbije. Smjejurija.