Petak, 29. april/travanj 2016, 16:02 CET

  Popularna nauka

  Astronomi prvi put snimili rođenje zvijezde

  Ilustracija
  Ilustracija
  Astronomi su prvi put snimili nastanak jedne zvijezde. Mnogi eksperti ovo otkriće smatraju najvažnijim ikada za shvatanje evolucije zvijezda.

  Ovo otkriće predstavlja do sada nepoznatu vezu koja će pomoći u shvatanju procesa u kojem od ogromnih oblaka gasa nastaju prave zvijezde.

  Disk prašine i gasa koji se kreće oko ove zvijezde je najmlađi otkriveni planetarni sistem koji se još uvijek formira, a mogao bi pružiti značajne dokaze o tome kako je formiran i naš solarni sistem.

  Ova zvijezda je stara najviše 300.000 godina. Nalazi se u sazviježđu Taurus i od našeg sistema je udaljena 450 svjetlosnih godina.

  Zvijezda nazvana L1527 IRS za sada ima masu jednaku petini mase Sunca. Međutim, naučnici očekuju da će u budućnosti privući materiju iz svog okruženja te da će naposljetku imati istu masu kao i Sunce.

  Naučnici procjenjuju da disk prašine i gasa koji kruži oko zvijezde ima masu jednaku sedam masa Jupitera.

  "Ovo je najmlađa protozvijezda do sada pronađena, koja posjeduje disk koji se kreće oko nje. Ovaj sistem po mnogo čemu izgleda baš kao i naš sistem kada je bio veoma mlad", rekao je John Tobin iz Nacionalnog opservatorija u Zapadnoj Virginiji.

  Astronomi su dobili dozvolu da ovu zvijezdu počnu istraživati najkompleksnijim sistemom teleskopa na Zemlji – sistemom ALMA, čija će izgradnja u pustinji Atakama u Čileu uskoro biti završena.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.