Dostupni linkovi

Asteroidi, komete i pomračenja ove godine


Ilustracija
Ilustracija
Pored Zemlje će sljedeće sedmice na bezbjednoj udaljenosti proći asteroid Apophis, za koji se pretpostavlja da bi 2036. godine mogao udariti u našu planetu.

Osim ovog asteroida u 2013. godini će pored naše planete proći još jedan znatno manji, kao i dvije komete.

U četvrtak, 10. januara asteroid Apophis, nazvan po egipatskom bogu tame, proći će kraj naše planete na relativno velikom odstojanju (15 miliona kilometara), a astronomi namjeravaju da tada prouče njegovu putanju kako bi provjerili da li bi u nekom od sljedeći prolazaka mogao da ugrozi Zemlju - piše Deutsche Welle.

Ovaj asteroid širok oko 300 metara ponovo će proći pored Zemlje za 16 godina (13. aprila 2029. godine) kada će biti na samo 30.000 kilometara što je bliže i od njenih komunikacionih satelita.

U februaru će komitet UN dati svoje preporuke u vezi sa odbranom od prijetnji iz svemira.

Početkom godine, 10. marta, pored nas će proći kometa Pan-STARRS koja bi trebalo da bude vidljiva golim okom sa sjevere hemisfere, a stručnjaci predviđaju da će za sobom na nebu ostaviti impresivan rep.

Druga kometa ISON proputovat će 28. novembra na oko dva miliona kilometara od Sunca, a očekuje se da će oko naše zvijezde, dok se led sa komete bude topio, ostaviti bjeličasti trag vidljiv golim okom tokom dana.

U ovoj godini dogodit će se jedno prstenasto i jedno totalno pomračenje Sunca.

Prstenasto pomračenje, kada se Mjesec nađe tačno između Zemlje i Sunca, ali tako da ne zakloni cijelo Sunce, već samo njegov centralni dio, dogodit će se u maju, ali neće biti vidljivo u Evropi.

Mjesec će potpuno zakloniti Sunce 3. novembra, a moći će da ga vidi između ostalih i jug Evrope.

Evropska svemirska agencija planira da u aprilu lansira tri satelita, koji čine "Roj", koja bi trebalo da obave do sada nezamisliva istraživanja Zemljinog magnetnog polja. Oni čekaju na lansiranje već godinu dana, zbog problema sa ruskim raketama koje treba da postave "Roj" u orbitu.
XS
SM
MD
LG