Dostupni linkovi

Novo iz svijeta nauke i tehnologije


Arhivski snimak: Discovery, 23.oktobar 2007. godine.
Arhivski snimak: Discovery, 23.oktobar 2007. godine.

Pentagon razmatra razmještanje solarnih 'antena' u svemiru. NASA je objavila novi zemljovid Antarktike koji je deset puta točniji od ranijih karata. U utorak je u Tokiju robot podignuo čovjeka iz kreveta, popričao s njim i spretnim rukama mu pomogao napraviti doručak...

Desetljećima znanstvenici i zaštitari okoliša zagovaraju sunčevu energiju kao alternativni izvor energije koji bi osvjetljavao naše domove, no sada i američko ministarstvo obrane ozbiljno razmatra tu mogućnost.

Malo poznat odjel u Pentagonu, Svemirski ured Nacionalne sigurnosti (NSSO) želi razviti "antene" koje bi se lansirale u svemir i skupljale sunčeve zrake, skladištile ih i potom emitirale natrag na zemlju. Radi se o nekoliko kilometara dugim antenskim nizovima koji bi lebdjeli u svemiru i pohranjivali energiju u satelit čija bi zadaća bila emitiranje sunčeve energije natrag na zemlju pomoću lasera ili mikrovala. Radi se o konceptu čišćeg izvora energije koji bi pomogao i u borbi protiv globalnog zatopljenja, no zasigurno je glavni razlog činjenica da je opskrba Zapada naftom često ugrožena zbog političkih potresa na Bliskom istoku i ostalim dijelovima svijeta bogatih naftom. Nacionalna svemirska udruga (NSS) opetovano traži od vlade i privatnih kompanija da financijski podupru inicijativu o solarnoj energiji iz svemira kako bi se prionulo razvoju nužne tehnologije. Preostaje tek vidjeti da li su kompanije zainteresirane za to istraživanje i razvoj sustava, jer bi se na mogući profit moglo čekati godinama ako ne i desetljećima.


Zašto se Venera toliko razlikuje od zemlje?

U dalekoj prošlosti Venera je bila prekrivena oceanima, ali umjesto da na njoj nastane život, ona se pretvorila u užarenu peć čiju atmosferu, koju od travnja 2006. ispituje europska sonda Venus Express, čini 96,5 posto ugljikova dioksida.
Na površini zvijezde Danice, srodne našem modrom planetu po masi i po veličini, vlada temperatura veća od 450 stupnjeva Celzijevih.

"Voda koja je nekad postojala na Veneri jednostavno je isparila. U njezinoj atmosferi još postoje tragovi vode i još možemo promatrati kako teče taj proces", kazao je Hakan Svedhem, istraživač u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA).

U početku, "vjerojatno zato što je Venera bliža Suncu (108 milijuna kilometara je udaljena od Sunca, a Zemlja 149 milijuna), atmosfera je bila vruća, prema tome i zasićenija vodenom parom, čiji je staklenički efekt još jači od efekta CO2," dodaje Svedhem koji ovog tjedna u britanskom časopisu Nature objavljuje niz napisa o Veneri.

Venera, koju je od 1962. istraživalo više od 30 sondi, nije ni izdaleka otkrila sve svoje tajne: debeo sloj oblaka sumporne kiseline, vjerojatno vulkanskog podrijetla, dosad je onemogućavao da se načine dobre snimke njezine atmosfere i površine. Zahvaljujući primjeni drugog dijela svjetlosnog spektra, Venus Express "danas može izraditi trodimenzionalnu kartu Venerine atmosfere koja nam doista omogućuje da puno bolje nego prije shvatimo vremenske uvjete i vjetrove" na tom planetu, dodao je Svedhem.


NASA objavila točniji zemljovid Antarktike

NASA, američka svemirska agencija, objavila je novi zemljovid Antarktike izrađen na temelju 1.100 satelitskih snimaka koji je deset puta točniji od ranijih karata i stubokom će promijeniti istraživanja na tom ledenom kontinentu.

Zemljovid nazvan "Landsat Image Mosaic of Antarctica" je nastao snimanjem pomoću NASA-ina satelita Landsat 7 čiji su objektivi kadri prikazati vrlo detaljnu sliku terena veličine polovice košarkaškog igrališta.

"Ova karta nudi novi pogled na Antarktiku i otvara nove vidike u znanstvenom istraživanju omogućujući javnosti da se dobro upozna s tim područjem", istaknuo je Robert Bindschadler, znanstveni voditelj laboratorija za hidrosferu i biosferu Goddard Space Flight Centera NASA-e u Greenbeltu u saveznoj državi Maryland, SAD.

"To je kao da gledate snimke u boji na televizoru visoke rezolucije u usporedbi s crno-bijelim slikama na starom televizoru", dodao je.

Prema njegovim riječima, ta će karta omogućiti znanstvenicima da bolje promatraju i prate promjene na Antarktiku. NASA trenutačno ima 14 satelita za promatranje Zemlje. "Landsat Image Mosaic of Antarctica" dostupan je na internetskojstraniciwww.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/lima_feature.html


Kina slavi prve snimke svog satelita oko Mjeseca


Kineski čelnici proslavili su prve snimke poslane s kineskog satelita koji se nalazi u orbiti oko Mjeseca, ističući kako je to svrstalo Kinu među globalne tehnološke velesile.

Tijekom susreta sa znanstvenicima koji su satelit Chang'e 1 poslali u orbitu oko Mjeseca, premijer Wen Jiabao proglasio je misiju uspješnom, prenosi agencija Xinhua.

"Puni uspjeh naše prve misije istraživanja Mjeseca približilo nas je ostvarenju tisućljetnog sna kineskog naroda da dosegne Mjesec," rekao je Wen.

Na fotografijama se vidi dio sive Mjesečeve površine prekrivene kraterima. Iako stotine milijuna kineskih seljaka teško rade za svakodnevni život, vladajuća Komunistička stranka pod svaku cijenu želi doseći status globalne svemirske sile, pa je mislija Chang'e 1 bila popraćena lavinom patriotske propagande.Kina je 2003. godine, uz Rusiju i SAD, postala treća zemlja na svijetu koja je poslala čovjeka u svemir pomoću rakete vlastite proizvodnje. U kolovozu 2005, na petodnevni put u svemir otišla su dva kineska astronauta na raketi Shenzhou VI.Treću raketu s ljudskom posadom Kina planira lansirati u svemir u kolovozu 2008. godine, a njezini astronauti mogli bi izvesti i prvu svemirsku šetnju, piše list Shanghai.


Internet narastao na 150 milijuna stranica

Internet u ovom trenutku sadrži gotovo 150 milijuna stranica, a samo u 2007. godini broj se povećao za 50 milijuna, procjenio je britanski internetski ponuđač Netcraft.

Prema podacima za studeni 2007. godine, koje je Netcraft objavio u rezultatima istraživanja 'Web Server Survey', samo u proteklih mjesec dana na internetu se pojavilo oko sedam milijuna novih 'siteova'. Najveći rast stranica zabilježen je u područjima blogova, kao što su 'Blogger' i 'MySpace'. U studenom su blogovi premašili broj tradicionalnih stranica, objavio je Netcraft.


Japanski robot sa spretnim rukama može pomagati ljudima

Biserno bijeli robot koji podsjeća na ET-a podignuo je čovjeka iz kreveta, popričao je s njim i pomogao mu napraviti doručak svojim spretnim rukama u Tokiju u utorak, što pokazuje da su roboti sve više slični svojim izumiteljima ljudima.

Robot Twendy-One, nazvan po novom izdanju za 21. stoljeće prijašnjeg robota Wendya, ima meke ruke i prste koji nježno hvataju, a opet imaju dovoljno snage da pomogne ljudima prilikom sjedanja i hodanja. On može uzeti komad kruha a da ga pritom ne zgnječi, može poslužiti tost i pomoći ljudima da ustanu iz kreveta.

"Ovo je prvi robot na svijetu s toliko puno sustavne integracije," rekao je Shigeki Sugano, profesor na sveučilištu Waseda koji je vodio projekt Tweny-One i predstavio rezultate u utorak. "Teško je uravnotežiti snagu s fleksibilnošću," istaknuo je.

Robot je malo niži od prosječne Japanke - 1,5 metar, ali je težak 111 kilograma. Ima dugačke ruke i lice u obliku divovskog spljoštenog zrna graha i posjeća na slavnog ET-a iz filma o izvanzemaljcima.

XS
SM
MD
LG