Petak, 29. april/travanj 2016, 03:44 CET

  Srbija

  Kampanja za Kosovo, zvuci 90-ih

  Oko trideset glumaca, pevača i drugih javnih ličnosti u Srbiji okupili su se u kampanji "Solidarnost i odgovornost - Kosovo je Srbija", čiji je cilj animiranje građana u borbi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

  Kampanja pod nazivom "Solidarnost i odgovornost - Kosovo je Srbija" Kampanja pod nazivom "Solidarnost i odgovornost - Kosovo je Srbija"
  x
  Kampanja pod nazivom "Solidarnost i odgovornost - Kosovo je Srbija"
  Kampanja pod nazivom "Solidarnost i odgovornost - Kosovo je Srbija"

  I dok kampanja uključuje spotove, plakate i bilborde, koji su danas postavljeni na gotovo četrdeset mesta u Beogradu i dvadeset lokacija širom Srbije, marketinški stručnjaci ocenjuju da nije jasno šta joj je zapravo cilj.

   

  Pored toga što je Kosovo glavna politička tema u Srbiji, zbog koje su u drugi plan stavljeni gotovo svi problemi koji bi trebalo da budu primarni za jednu zemlju u tranziciji, ono je postalo tema kojom se bave i glumci, muzičari i pevači. Posle diplomatske ofanzive državnog vrha Srbije, u borbu za očuvanje Kosova u sastavu Srbije uključili su se, između ostalih, glumci Bata Živojinović, Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić, Sergej Trifunović, Dragan Jovanović, muzičari i pevači Bora Đorđević, Đorđe David, Miki Jevremović, Slađana Milošević, Merima Njegomir, režiser Emir Kusturica i drugi. Oni sa bilborda u Beogradu i drugim gradovima Srbije poručuju –  “Svi zajedno, Kosovo je Srbija”! Kampanju pored bilborda prate i spotovi i plakati sa porukama „Kad nekog tuku, ja ne okrećem glavu”, „Кad neko trpi nepravdu, ја ne zatvaram oči”, i slično. Cilj je, prema rečima Petra Petkovića, potpredsednika udruženja građana Aktivni centar, koje je pokrenulo kampanju, animiranje građana čija je, kako navodi, dužnost da se bore za očuvanje Kosova:

   

  "Ova kampanja je kampanja sviju nas zato što nam pomaže kao narodu da se ponovo izgradimo i da sačuvamo svoje dostojanstvo."

   

  Koji su lični motivi onih koji su se priključili ovoj kampanji. Glumac Dragan Bjelogrlić:

   

  "Desilo se da me je prvi put neko pitao da li želim da okrenem glavu od toga ili da zatvorim oči. Mislim da dosta dugo, a naročito u poslednjih 20 godina, živimo sa time a kao da okrećemo glavu i zatvaramo oči jer stalno smatramo da će nam neko drugi rešiti taj problem. Zaista moram da vam kažem da ovu akciju ne smatram kao neku podršku vlasti – svoje učešće u ovom projektu smatram kao svoj lični odnos prema jednom problemu koji me prati čitav život, a koji će izgleda, na nasreću, pratiti i moju decu."

   

  Marketinški stručnjak Nadežda Milenković, međutim, navodi da cilj ove kampanje nije jasan i ocenjuje da je reč o još jednoj u nizu manipulacija javnim mnjenjem u Srbiji:

   

  "Ova konkretna kampanja, po meni, ima taj problem da ne znamo šta je krajnja akcija – šta se očekuje od mobilizacije javnog mnjenja. Da svi odemo na 'administrativnu granicu' sa Kosovom? Možda je stvar u tome da se mobilišemo, da budemo ljuti, a da se za to vreme završe privatizacije, podignu plate, dignu kamate – čini mi se da je to samo jedna teška manipulacija koja će opet proći nekažnjeno kao i toliko puta do sada."

   

  Aktivizam ljudi iz sveta kulture i umetnosti na političkoj sceni Srbije ima dugu predistoriju. Prolog za kosovski sukob predstavljale su upravo protestne večeri u Udruženju književnika Srbije. Pre nego što su ratovi počeli, neki od onih koji su sebe nazivali intelektualnom elitom, sa sličnih tribina pretili su oružjem. Stoga nisu retki oni koji prema ovoj vrsti angažmana imaju prilične rezerve. Književnik Filip David:

   

  "Lično mislim da to zaista podseća na početak '90-ih kada su mnogi intelektualci i umetnici stali u službu jedne politike, jedne ideologije koja se na kraju pokazala sasvim pogrešnom - sličnosti su očigledno velike. Mislim da se sa samog političkog  vrha indukuje jedan nacionalizam koji zapravo samo produbljuje nesporazume koji već postoje. Ta agresivnost, koja proizilazi iz kampanje takve vrste, ne može više da se širi prema spolja, može biti samo verbalna, ali se može proširiti prema onima koji se ne slažu sa takvom politikom i koji će biti, a već su bili, nazivani izdajnicima – onaj rečnik koji smo imali prilike da čujemo početkom '90-ih."

  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Njujork pohapsio članove bandi

  Američke vlasti privele su više od stotinu osoba osumnjičenih da su članovi bandi u Njujorku, u okviru - kako navode - najveće racije na tu vrstu prestupnika u istoriji tog grada.

  Još jedna neuspela proba Pjongjanga

  Severna Koreja je po svemu sudeći testirala raketu srednjeg dometa, koja se srušila nekoliko sekundi posle poletanja,

  Usporila američka ekonomija

  Američki ekonomski rast usporio je u prvih nekoliko meseci 2016, a najveća svetska ekonomija rasla je po skromnoj godišnoj stopi od 0,5 odsto.