Dostupni linkovi

Većina građana BiH bi u EU


Zastava EU ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu
Zastava EU ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije nakon istraživanja o tome šta građani misle o članstvu svoje zemlje u Evropskoj uniji, koje potvrđuje dalje visok procenat podrške ali ipak za dva posto niži nego prošle godine. Ključne podatke iz istraživanja prenosi glasnogovornica Direkcije Marina Kavaz – Siručić.

„Direkcija za evropske integracije je u prvom kvartalu ove godine provela redovno godišnje istraživanje javnog mnijenja. Rezultati pokazuju da bi 76 posto građana, da je sutra referendum o ulasku u Evropsku uniju, glasalo sa DA, odnosno podržalo ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Pedeset jedan posto stanovnika Federacije BiH podržava ulazak u EU, 90 posto ljudi u Brčko Distriktu također podržava, što je skokovit pomak u odnosu na prošlu godinu. Negdje oko 50 posto građana Republike Srpske podržava ulazak u EU, što je također na trendu prošlogodišnjeg istraživanja“, kaže Marina Kavaz – Siručić.

RSE: Šta su najčešći razlozi za podršku članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji?

Marina Kavaz – Siručić: Kao razloge podrške ispitanici najčešće navode stvaranje većeg broja kvalitetnih radnih mjesta i garanciju trajnog mira i stabilnosti. Među građanima koji ulazak u Evropsku uniju ne podržavaju, najviše je onih koji takav stav obrazlažu povećanjem poreza i troškova. Interesantno je da kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima skoro polovina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma u Bosni i Hercegovini, a čak 73 posto građana – što je vrlo visok procenat – vjeruje da bi reforme trebalo provoditi i da nisu uslovi integracije u Evropsku uniju, i to zarad boljih uslova za život bh. građana.

Po mišljenju ispitanika, najveću korist od ulaska u EU imali bi mladi, skoro 42 posto, a najinteresantnija tema u vezi sa integracijom je pretpristupna pomoć, odnosno finansijska pomoć Evropske unije. Kanali kojima se građani najčešće informišu o ovom procesu i dalje su televizija i internet, s tim da internet sve više zauzima mjesto u najvažnijem kanalu informisanja građana. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje čak 11 posto više ispitanika je čulo za Direkciju za evropske integracije. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana Bosne i Hercegovine, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom.

RSE: Da li ste postavljali pitanja o tome kako bh. građani vide budućnost evropske zajednice?

Marina Kavaz – Siručić: Jesmo i to. Oko trećine građana, oko 37 posto njih, vjeruje da će Evropska unija, koju potresaju unazad nekoliko godina migrantska i ekonomska kriza unutrašnjeg porijekla, učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem, dakle, optimistično gleda na Uniju kao integraciju, dok 17 posto građana smatra da Evropska unija neće opstati.

XS
SM
MD
LG