Dostupni linkovi

Jakovčić: I pored svih problema, EU je najbolje mjesto za život


Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić, tokom posjete Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, obratio se početkom sedmice poslanicima ovog doma. On je poručio da je interes Hrvatske da Bosna i Hercegovina bude u Evropskoj uniji, te da će se on kao evropski parlamentarac za to zalagati. Podsjetimo, Jakovčić je inicirao donošenje Rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu, uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u tom gradu.

Ivan Jakovčić dočekan je aplauzom u Parlamentu Federacije BiH, gdje je predvodio istarsku delegaciju tokom boravka u Sarajevu. Poznat je, naime, kao inicijator Rezolucije o Srebrenici koju je Evropski parlament usvojio prošle godine, uoči dvadesete godišnjice genocida u tom gradu. Zbog toga je prvi dio njegovo obraćanja bio posvećen, upravo, ovoj temi.

„Evropski parlament odbit će svako negiranje ili relativizaciju genocida. Rezolucija također podcrtava važnost da bh. vlasti, vjerske vlasti u Bosni i Hercegovini, civilno društvo BiH, obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini, stvaraju novu i uspješnu Bosnu i Hercegovinu, poziva Haški sud da ubrza svoj rad i kazni sve zločince. Rezolucijom jasno otvaramo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, a činjenica da je ona donešena prije skoro godinu dana, pokazuje da je barem nešto malo učinjeno, jer je u međuvremenu Bosna i Hercegovina napravila prvi značajan i veliki korak prema evropskim integracijama“, rekao je Jakovčić.

Osim Srebrenice, Jakovčić se podsjetio i rata u Bosni i Hercegovini. Njegova poruka je bila jasna – sadašnje generacije trebaju promijeniti istoriju zapadnog Balkana, koja je bila opterećena ratovima i stradanjima.

„Ne smijemo pasti u zamku međunacionalnih, međuvjerskih sukoba, jer ćemo se izgubiti ako se tako nešto dogodi i onda će nam se povijest samo ponavljati. U Evropskom parlamentu nam se redovito obraćaju svjetske ličnosti. Ovom prilikom želim izdvojiti dvije ličnosti koje su nam se nedavno obratile – papa Franjo i jordanski kralj Abdulah II. Papa Franjo pozvao je da svaka župa u Evropi prihvati barem jednu obitelj migranata. Isto tako jordanski kralj Abdulah II imao je veliki hrabrost osuditi sve ono što čini Islamska država, osuditi sve one zločince koji u ime islama čine zločine. Islam, kao i kršćanstvo, vjere su mira i to nam dokazuje i naš zajednički život uvijek i svugdje.“

Drugi dio obraćanja Jakovčića poslanicima u Federalnom parlamentu odnosio se na Evropsku uniju koja, prema njegovim riječima, nije više onakva kakva je bila devedesetih godina prošlog vijeka. Tome doprinose, naveo je, brojne krize koje je potresaju.

„Jedna je, svakako, financijsko-ekonomska kriza, koja prolazi, ali još daleko da je iza nas, i sigurnosna kriza, koja je jednim dijelom nastala i zbog migrantske krize – ali naš sigurnosni sustav je još uvijek nedovoljno efikasan. Naravno da vam je poznato da Evropsku uniju trese i Brexit – ne znamo da li će Velika Britanija ostati sa nama ili ne. Migrantska kriza, nažalost, rasplamsava i islamofobiju, i to je, naravno, nešto što moramo u svakom slučaju spriječiti. I moramo si staviti ruku na srce još jednom – pa znamo vrlo dobro da su teroristi u Evropi bili i ETA i IRA i Brigate Rosse i Rote Armee Fraktion. Teroristi su svi isti – oni su zločinci. I tako ih moramo nazvati i tako se moramo odnositi prema njima, a ne činiti to u ime nekoga boga, ili u ime neke vjere, jer to će značiti samo dodatnu tamu i dodatno ubijanje svega onoga što smo zajednički stvarali, a vjerujem da i Hrvatska, i Bosna i Hercegovina, i druge zemlje zapadnog Balkana danas žele stvoriti zajedničku perspektivu.“

No, i pored svih problema sa kojima se suočava, Evropska unija je, poručio je Jakovčić, najbolje mjesto za život u odnosu na ostatak svijeta. Evropski parlamentarac je rekao da su sve zemlje zapadnog Balkana dobrodošle u Evropsku uniju, a da će se on posebno zalagati za ulazak Bosne i Hercegovine u njeno članstvo.

„Dakako, najveći je interes Republike Hrvatske da upravo Bosna i Hercegovina, naša draga susjeda, čim prije ispuni svoje obaveze i postane članica Evropske unije.“

Ivan Jakovčić je kazao i kako je uvjeren da različite vjere mogu biti faktor zbližavanja i međusobnog razumijevanja, te da Bosna i Hercegovina, kao zajednica različitosti, treba biti članica Evropske unije.

„Otvorit ću najveću bocu šampanjca kada zadnja zemlja zapadnog Balkana postane članica Evropske unije. Bit ću najsretniji čovjek na ovoj planeti. Možda će ih biti još, ali ja znam da ću tada, ako budem živ, biti najsretniji čovjek na ovoj planeti“, kazao je Jaković.

XS
SM
MD
LG