Dostupni linkovi

Deset godina nezavisnosti: Demokratija štiti vječnost Crne Gore


Svečanost povodom desete godišnjice od nezavisnosti Crne Gore, 21. maj 2016.
Svečanost povodom desete godišnjice od nezavisnosti Crne Gore, 21. maj 2016.

Na jubilarnom susretu bivših članova Pokreta za nezavisnu i evropsku Crnu Goru koji je djelovao pred održavanje referenduma o nezavisnosti, saopšteno je da je referendum 2006. godine jedna od najvećih društvenih tekovina crnogorskog društva, zbog činjenice da je izvršena mirna tranzicija države iz tadašnje državne zajednice u samostalan put Crne Gore.

Učesnici, među kojima su bili Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, princ Nikola II Petrović Njegoš, koordinatori Pokreta Branko Lukovac i Rade Bojović – govorili su o dosadašnjem samostalnom putu Crne Gore i novim izazovima i potencijalnim opasnostima pred kojima je crnogorska država i društvo.

Premijer Milo Đukanović je saopštio da u narednih deset godina treba prevladati društvene podjele u Crnoj Gori.

"Kao što je prije deset godina nezavisnost bila preduslov za intenzivan ekonomski i demokratski i proevropski razvoj Crne Gore, tako mislim da za sljedećih deset godina moramo posebnu pažnju posvetiti prevladavanju društvenih podjela u Crnoj Gori. I mislim da je ova akcija uspostavljanja Vlade izbornog povjerenja jedan mali, prvi i samo politički korak na tom planu, a za taj problem se ne može recept tražiti samo u sferi politike", rekao je Đukanović.

Doskorašnji predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, je podsjetio da je u vrijeme Kralja Nikole izgubljena državnost Crne Gore, naglašavajući da opasnost od takve sudbine još nije prošla.

"Sudbina će se ponoviti kada predugo vlada jedan čovjek ili jedna partija. Onda sve greške jednog ili jedne postaju greške države, a tada je država u opasnosti. Odbrana je u institucijama koje čuvaju građani. I Crna Gora se ničim ne može braniti nego demokratijom", istakao je Krivokapić.

Nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnosti Crne Gore, Rade Bojović, ukazao je da je najvažnije za državu – da ne promaši u izboru spoljne politike.

Bojović je ujedno iznio niz problema u unutrašnjem društveno političkom životu Crne Gore: "Očigledno je, da je sadašnja Crna Gora razapeta između spoljnopolitičkih dostignuća i prisutnog unutrašnjeg nezadovoljstva. Za malu zemlju je, ipak, najvažnije da ne promaši u izboru spoljne politike. Naše sadašnje razmirice, afere i problemi predstavljaju zbir negativnog nasljeđa i postreferendumskih promašaja, loših namjera i neuspjeha, ali i i tipičnih crnogorskih mentalitetskih ograničenja".

Branko Lukovac, bivši koordinator Pokreta za nezavisnost, iznio je više zadataka koje tek treba obaviti u narednoj dekadi nezavisnosti Crne Gore i buduće generacije.

Branko Lukovac
Branko Lukovac

"Tek treba da se dese bitne i nužne promjene u sistemu vrijednosti kako bi znanje i sposobnost, rad i rezultati, pravda i pravdnost, moralnost i etika, obnovljeni ili neki novi humanizam, empatija i solidarnost bili najvažnije vrijednosti i kriterijumi. Umjesto dominacije partijske pripadnosti, raširenog nepotizma, pohlepe, korupcije, kriminala", poručio je Lukovac.

Princ Nikola II Petrović Njegoš je pozvao javnost da se okrene budućnosti, više nego prošlosti, prije svega, na očuvanje izuzetno bogatog prostora Crne Gore, jer je ekološka država obezbjeđuje prosperitet.

"Upravo ova izvanredna priroda za sve nas je od vitalnog značaja koju treba da sačuvao i valorizujemo. To je jedini način poboljšanja životnih uslova ne samo za najugroženije već i za bogate. Jer biti bogat, a okružen siromaštvom, žrtvovanom i devastiranom prirodnom okruženju, nije dobar život. Neka je vječna ujedinjena i ekološka Crna Gora", konstatovao je princ Nikola.

Političke grupacije koje su se u vrijeme referenduma zalagale za opstanak državne zajednice Srbije i Crne Gore kažu da su se, u prethodnih deset godina, ostvarile njihove crne slutnje tog pokreta.

Na čelu Pokreta za očuvanje zajednice Crne Gore i Srbije bio je Predrag Bulatović.

Ukupnu situaciju u Crnoj Gori Bulatović danas vidi ovako: "Naša parola je tada bila da Crna Gora nije na prodaju. I naše najveće razočarenje je što je ona rasprodata što se velikih privrednih subjekata tiče, a i što se tiče naše obale i mnogo čega drugog. Tako da sa žaljenjem moram da konstatujem da je nezavisnost bila u interesu bila samo u interesu DPS-a (Demokratska partija socijalista) i premijera lično".

(Proslava u Ulcinju, RSE/Video: Esad Krcić)

Ulcinj: Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00


Nizom svečanosti, manifestacija, protokolarnih prijema u Crnoj Gori se obilježava deset godina nezavisnosti države i odluka koja je donesena na referendumu 21. maja 2006. godine.

Centralna svečanost se održava na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, a u drugim gradovima jubilej je obilježen koncertima i umjetničkim programima.

Proslavi prisustvuje veliki broj diplomata i predstavnika zemalja regiona, Evropske unije i Sjedinjenjih Država, među kojima je Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
Direktan link


Da li je Crna Gora, nakon deset godina nezavisnosti, ispunila očekivanja onih koji su u njoj tražili okvir za bolji život svih njenih građana.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG