Dostupni linkovi

Najtužnija priča o svemiru: Dokle čovječanstvo može ići i zašto ćemo ostati sami?


Skrinšot iz animiranog filma Kurzgesagta
Skrinšot iz animiranog filma Kurzgesagta

Čovječanstvo konstantno pomjera granice svoga znanja i granice do kojih doseže ljudska i ruka naše tehnologije. Ali, da li ćemo jednog dana naići na barijeru koju nikada nećemo moći savladati i iza koje će zauvijek ostati sakriven jedan cijeli svijet?

Naučni YouTube kanal Kurzgesagt ove je sedmice donio sedmominutni video u kojem je rezimirana možda i najtužnija priča o našem svemiru.

Naša civilizacija obitava u Mliječnom putu koji je dio Lokalne grupe galaksija. Lokalna grupa je dio superjata Laniakee koja je, opet, tek jedna od više miliona superjata koje čine region svemira kojeg možemo posmatrati.

Čak i ako preživimo sve katastrofe i jednog dana izgradimo civilizaciju koja dominira galaksijom, nažalost nikada nećemo biti u stanju da napustimo Lokalnu grupu ako imamo u vidu fizičke zakone koje razumijemo danas.

Iako je velika, naša Lokalna grupa galaksija čini svega 0,00000000001 posto vidljivog svemira čiji je prečnik 93 milijarde svjetlosnih godina.

Za to je kriv prazan prostor koji je zapravo sve osim "prazan". U njemu obitavaju kvantne fluktuacije koje se očitavaju u kontinuiranom stvaranju i uništavanju čestica čiji je životni vijek zanemariv.

Veliki prasak i kosmička inflacija učinili su da se određene fluktuacije rastegnu stvarajući temelj budućih grupa galaksija kao što je naša.

Utjecaj gravitacije lokaliziran je upravo u grupama, a nikako između njih gdje nažalost dominira tamna energija, misteriozna sila koja širi vidljivi svemir. Dakle, kakvu god tehnologiju posjedovali, naša najbliža grupa galaksija bit će zauvijek nedostupna jer se od nas udaljava pri nedostižnim brzinama.

Budućnost će donijeti promjene u Lokalnoj grupi gdje će pod dejstvom gravitacije nastati samo jedna velika galaksija, dok će ostale grupe zauvijek nestati iz našeg vidokruga tako da će buduće generacije biti zauvijek uskraćene za posmatranje bilo čega drugog osim vlastite megagalaksije.

XS
SM
MD
LG