Dostupni linkovi

Kosovo primljeno u UEFA


Trenutak odluke: Kosovo članica UEFA-e
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Trenutak odluke: Kosovo članica UEFA-e

Kosovo je postalo 55. punopravna članica Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), odlučeno je u utorak na 40. Kongresu ove unije u Budimpešti. Delegati 54 članica asocijacija glasali su za takvu odluku.

Kosovo je većinom glasova primljeno, iako prethodno nisu usvojene izmene Statut UEFA-e, odnosno člana 5 koji predviđa da se u ovu Uniju mogu učlaniti samo fudbalski savezi država koje su članice Ujedinjenih nacija.

Kako su naveli iz UEFA-e, ova je izmena trebala biti usvojena kako bi se Statut UEFA "usaglasio sa odredbama statuta Međunarodnu federacije fudbalske asocijacije, FIFA-e, i Olimpijske povelje, o uslovima za članstvo".

Gorčin Stojanović o prijemu Kosova u UEFA

Prijem Kosova u UEFA je prvenstveno političko pitanje, ali će i za kosovski fudbal članstvo u ovoj organizaciji mnogo značiti, kaže za Radio Slobodna Evropa Gorčin Stojanović, reditelj i autor sportskih kolumni u jednom beogradskom dnevnom listu.

“Za sam zamah fudbala na Kosovu to sigurno mnogo znači, zato što će njihovo takmičenje postati dovoljno važno da bi moglo da privuče novac, a onda i infrastrukturu i sve ono što je za ove naše balkanske zemlje na ovaj ili onaj način neophodno. U tom smislu, perspektiva kosovskog fudbala sa ovim izgleda više nego dobro”, ocenjuje.

Članstvo u UEFA moglo bi pozitivno uticati i na ozbiljnost fudbalske reprezentacije Kosova, dodaje Stojanović.

“Vi znate da Kosovo ima jedan broj talentovanih igrača koji igraju u ozbiljnim evropskim klubovima – s obzirom na to da Kosovo ima veoma jaku dijasporu. To znači da kosovska reprezentacija može biti vrlo pristojna, bez obzira na to što je Kosovo mala zemlja. To može biti reprezentacija koja bi mogla imati izvesne šanse, ukoliko bi se ti igrači odlučili da igraju za Kosovo, a ne za Švajcarsku, Nemačku, neke skandinavske zemlje i sl”, konstatuje Stojanović.

Šef za pravna pitanja UEFA-a Alsdair Bell je, međutim, prije glasanja pojasnio:

„Ujednjene nacije nemaju nadležnosti da priznaju države, države priznaju države. Činjenica da niste deo UN, ne znači da, po međunarodnom pravu, niste država.“

„Većina država sveta priznaje Kosovo. Većina država Evrope priznaje Kosovo. Član statuta trebate da interpretirate kao ’većina država UN’-a priznaje Kosovo“, dodao je Bell.

Slično pojašnjenje dala je i Ambasada SAD na Facebook profilu, uz čestitke delegaciji Kosova na članstvu.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova, Fadilj Vokri, za RSE je izjavio da će ova odluka UEFA-e olakšati i učlanjenje Kosova u FIFA-i.

Ovo je istorijski trenutak koji je postignut sa mnogo truda. Ovo je velika pobeda za sve, pobeda svih sponzora i donatora i onih koji su mnogo dali za kosovski fudbal. Ovo je kompezacija za sve. Dobro je da smo postigli pobedu i pored nekoliko protivnika koji nisu bili laki”, kazao je on.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić pre glasanja za članstvo Kosova u UEFA pred Kongresom je rekao da se nadao da će politika ostati van fudbala, te je pozvao da članice glasaju „protiv uplitanja politike u fudbal“. Glasanje za Kosovo je ocenio ispitom za UEFA-u.

„Međutim, pošto je pitanje prijema fudbalskog saveza samoproglašene države Kosova uvršteno kao tačka dnevnog reda današnjeg Kongresa, bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je futbal danas u svetu to što jeste – mnogo više od sporta“, naveo je on.

On je dodao da u članu 5. Statuta jasno stoji da pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koje UN priznaju za nezavisnu državu.

Članstvo u UEFA omogućiće Kosovu afirmaciju na međunarodnim takmičenjima i učešće na događajima koje organizuje UEFA.

Delegacija Kosova nakon odluke o članstvu u UEFA
Delegacija Kosova nakon odluke o članstvu u UEFA

S druge strane, članstvo u UEFA otvara Kosovu i vrata za članstvo u Međunarodnoj federaciji fudbalske asocijacije (FIFA), o čemu će se odlučivati na Kongresu FIFA-e u Meksiko Sitiju, 13. maja. To je na Kongresu UEFA-e u utorak potvrdio i predsednik FIFA-e Gianni Infantino.

Kako su najavili kosovski zvaničnici, Fudbalski savez Kosova bi već krajem leta ili početkom jeseni mogao učestvovati na evropskim takmičenjima.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je odluka UEFA-e najbolja vest za navijače Kosova.

“Od sada pa nadalje igraćemo na međunarodnim takmičenjima – neke utakmice ćemo dobiti, neke ćemo izgubiti, ali nikada nećemo odustati terena”, napisao je Tači na Facebooku.

Premijer Kosova Isa Mustafa naveo je da Kosovo prolazi kroz period velikih uspeha.

“Uskoro će isto učiniti i FIFA. Ovakvi rezultati, kao proizvod posvećenosti i podrške međunarodnih prijatelja, biće zabeleženi i narednih dana. Ponosni smo domovinom”, napisao je premijer.

Sportski novinar Milojko Pantić nada se da će nakon prijema Kosova u UEFA konačno početi da se radi na uspostavljanju dobrih odnosa između kosovskog i srpskog fudbalskog saveza. Prvi korak bi, po mišljenju našeg sagovornika, trebalo da bude zvanični susret predsednika fudbalskih saveza Kosova i Srbije Fadila Vokrija i Tomislava Karadžića.

Milojko Pantić
Milojko Pantić

“Da se normalizacija odnosa uspostavi i u fudbalu. Ako se uspostavlja u politici – potpisan je sporazum o normalizaciji – najnormalnije je da to počne od fudbala i da se dogovori utakmica Kosovo – Srbija u Prištini i da se time jednom za sva vremena taj problem.”

Prva tema razgovora između dva saveza bi trebalo da bude razgovor o regionalnoj ligi, smatra Milojko Pantić.

“Da napravimo regionalnu ligu – Kosovo, Crna Gora, Srbija. To bi bila prava liga: Priština, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Kruševac, Podgorica, Nikšić, Novi Sad. Dakle, uspostavljanje regionalne lige u fudbalu.”

FIFA je u januaru 2014. dozvolila Kosovu da igra prijateljske utakmice, ali uz nekoliko ograničenja.

Prva takva utakmica odigrana je 5. marta iste godine sa Haitijem u Mitrovici, i od tada, odigran je i niz drugih utakmica.

Kosovo je 9. decembra 2014. godine primljeno u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a članica je mnogih međunarodnih sportskih federacija.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

XS
SM
MD
LG