Dostupni linkovi

Liječnici bez granica: Aleppo bi mogao doživjeti sudbinu Srebrenice


Aleppo
Aleppo

Napadi na bolnice moraju prestati - poruka je organizacije “Liječnici bez granica” pred usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 3. maja kojom su pozvali na hitnu zabranu granitiranja bolnica u ratnim zonama.

Posljednji napad sirijskih i ruskih snaga bio je na bolnicu u sirijskom Aleppu 27. aprila. Uništen je urgentni centar u Kudsu, jedinica intezivne njege i operacijska sala. Bolnica je služila i kao dječija klinika. Poginulo je više od 50 ljudi, preko 60 povrijeđeno.

Nažalost, nije to bio pojedinačni slučaj. Bolnice, zdravstveni centri, ambulantna kola, od Afganistana do Srednjoafričke republike, od Južnog Sudana do Ukrajine, su napadani, bolnice bombardirane, pljačka ih se, spaljuje ih se, a neke od njih su sravnjene sa zemljom. Pacijenti pogibaju na bolničkim krevetima, a liječnike se napada dok pomažu ranjenima.

Međunarodni komitet Crvenog križa objavio je da je od 2012. do 2014. evidentirano 2.400 napada na liječnike i medicinsko osoblje u 11 ratnih zona u svijetu.

Direktor češkog ogranka “Liječnika bez granica” Pavel Gruber u razgovoru za RSE kaže da je tokom 2015. napadnuto više od 100 bolnica u kojima djeluje ili čiji rad pomaže ta organizacija.

“U situaciji smo u kojoj treba reafirmirati i poduprijeti Ženevske konvencije i humanitarne zakone koji zabranjuju napade na bolnice tokom ratnih sukoba. Svijesni smo da papir mnogo neće promijeniti, ali nadamo se da će Svjetska organizacija prisiliti sve strane u Siriji da prestanu s bombardiranjem zdravstvenih institucija.

Činjenica je da su ostala samo tri sigurna puta iz Aleppa prema teritoriji koja je pod kontrolom nevladinih snaga. Plašimo se da će grad ostati bez medicinske pomoći, da civilima nećemo moći osigurati zdravstenu skrb i lijekove. Zato nam je važna ova rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”.

“Liječnici bez granica” očekuju da Svjetska organizacija pošalje jasnu političku poruku da medicinska skrb mora biti zaštićena. Sve strane u oružanom sukobu trebaju u potpunosti poštivati svoje obveze prema međunarodnom pravu, uključujući i humanitarno pravo, jer svaki čovjek mora imati pravo na medicinsku i liječničku pomoć.

Zaštita ranjenih i bolesnih ljudi, kao i onih koji pružaju zdravstvenu zaštitu, trebala bi biti sveto pravilo. Kada dođe do napada na neku zdravstvenu instituciju nužno je provesti punu, nezavisnu i nepristranu istragu i razjasniti sve činjenice. Informacije o takvim napadima moraju i formalno biti predočene i raspravljane na najvišim razinama, te na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a, naglašavaju u “Liječnicima bez granica”.

Moglo bi se dogoditi da više ne bude liječnika u Aleppu, upozorila je grupa doktora u ovom gradu.

“Tko će onda spašavati živote civila? Tko će im pružiti liječničku skrb? Ukoliko se primirje ne bude poštovalo i dogodi li se još jedan masakr poput onoga u Kudsu, Aleppo bi mogao doživjeti sudbinu Srebrenice”, upozorili su u otvorenom pismu međunarodnoj javnosti.

XS
SM
MD
LG