Dostupni linkovi

Dinosauri mezozoika masovno bježali iz Evrope


Tiranosaurusrex, dinosaur iz doba mezozoika
Tiranosaurusrex, dinosaur iz doba mezozoika

Tim britanskih naučnika uspio je proučavanjem fosila različitih porodica dinosaura pronađenim u različitim zemljama i koristeći "mrežnu teoriju" da prikaže vizuelno kretanje dinosaura širom svijeta tokom mezozoika, odnosno prije više stotina miliona godina.

Ovo istraživanje, koje je objavljeno u "Časopisu za biogeografiju", potvrđuje da se migracija dinosaura širom svijeta nastavila i nakon podjele superkontinenta Pangee (Pangaea) na kopnene mase razdvojene okeanom.

Naučnici vjeruju da su migracije dinosaura pomogli privremeni kopneni mostovi koji su se pojavili zbog promjena u nivoima mora, i time su privremeno spojeni prethodno razdvojeni kontinenti.

Još jedno saznanje do kojeg su došli naučnici ukazuje da su prije više od 100 miliona godina, u vrijeme rane krede, porodice dinosaura napuštale Evropu, ali u isto vrijeme nije bilo migracija novih porodica u region.

"Ovo je čudan rezultat koji nema konkretno objašnjenje. Moglo bi da se radi o pravom migratornom modelu ili o sasvim nekompletnoj ili sporadičnoj prirodi fosila dinosaura", rekao je vođa projekta doktor Alex Dunhill sa Univerziteta u Leedsu.

"Mrežna teorija" više se koristi u kompjuterskoj nauci nego u biološkim istraživanjima i ova studija je prvi projekat istraživanja dinosaura u kojem je ova metoda primjenjena.

XS
SM
MD
LG