Dostupni linkovi

Stoljeće od priznavanja islama: Hrvatski model za Europu


Molitva u džamiji u Rijeci, maj 2013.
Molitva u džamiji u Rijeci, maj 2013.

Nizom manifestacija obilježava se 100 godina od priznavanja islama kao službeno priznate religije u Hrvatskoj.

Vjerski lideri i političari sugeriraju hrvatsko iskustvo integracije muslimanske zajednice kao model za druge zemlje Europe. U srijedu prijepodne u Hrvatskom saboru okupili su se prvi ljudi hrvatske države i islamske zajednice u Hrvatskoj.

Poruka Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj je da je hrvatski model integracije muslimanske zajednice najuspješniji u Europi i da može poslužiti kao uzor drugim državama, kaže Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice.

"Postigli smo vrhunac uređenih i dobrih odnosa na svim razinama u Republici Hrvatskoj i promičemo ih kao jedinstven model drugim zemljama koje, na žalost, imaju stanovite probleme sa svojim zajednicama. Vidljiva je zatvorenost kako pojedinih zemalja u pozitivnoj integraciji muslimana, ali i svojevrstan strah i nespremnost muslimanskih zajednica da se adekvatno integriraju u društvo", ističe efendija Hasanović, te dodaje:

"Islamska zajednica u Hrvatskoj potiče zemlje Istoka i Zapada na otvorenost i ohrabruje manjinske vjerske zajednice u spremnosti na istinski dijalog i iznalaženje najboljih rješenja, ohrabreni vlastitim iskustvima želimo ih podijeliti s drugima."

Ocjenu o hrvatskom modelu odnosa države i islamske zajednice kao primjeru za druge ponovio je i Tihomir Orešković, hrvatski premijer.

"Hrvatski muslimani su sastavni dio modernog hrvatskog društva, i na to smo jako ponosni", ocjenjuje Orešković.

Željko Reiner
Željko Reiner

Predsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner, posebno je zahvalio islamskim vjerskim vođama u Hrvatskoj koji, kako je kazao, islam propovijedaju kao vjeru mira, suradnje, dijaloga i tolerancije, suprotstavljajući se svim oblicima radikalizma, isključivosti i fundamentalizma.

"Pravo na različitost i prihvaćanje različitosti jedan je od osnovnih postulata demokracije. Suprotstavljajući se svakom zlu koje bi narušilo dobre odnose između muslimana i ostalih građana Hrvatske, vlastitim primjerom pokazujete da je život bez predrasuda moguć i nadasve vrijedan življenja, ali i čuvate mir i stabilnost cijele Hrvatske. Naša je prije svega moralna obveza da vam se odužimo istom mjerom, čuvajući vaše pravo da njegujete vlastiti identitet, vjerske, kulturne i druge običaje, slijedeći stazu kojom je Hrvatski sabor zakoračio davne 1916. godine", riječi su Reinera.

Rainer je izrazio nadu da će Hrvatska biti uspješna u prihvatu izbjegica i migranata iz Sirije i drugih zemalja i omogućiti im integraciju u hrvatsko društvo, i time dodatno učvrstiti mostove povjerenja s pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Prigodno se obratila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je kazala da vjerski, kulturni i prosvjetni život muslimana predstavlja doprinos pluralnosti hrvatskog društva.

Erdogan i Grabar-Kitarović, Zagreb, 26. travnja 2016.
Erdogan i Grabar-Kitarović, Zagreb, 26. travnja 2016.

Poslijepodne će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu biti središnje obilježavanje, na kojem će govoriti i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prigodno je izdana i poštanska marka sa prizorom Islamskog centra u Zagrebu.

U utorak je u Islamskom centru održan veliki skup islamskih vjerskih vođa iz Saudijske Arabije, Katara, Turske, Irana i dvadesetak europskih zemalja.

U Hrvatskoj živi oko 63.000 građana koji su se konfesionalno izjasnili kao muslimani.

Položaj Islamske vjerske zajednice uređen je ugovorom s državom vrlo sličnim onom kakav je Katolička crkva potpisala s državom koji, među ostalim, omogućuje vjeronauk u redovitoj školskoj nastavi, imenovanje vjeroučitelja od vjerske zajednice, a ne od državnih vlasti, što je slučaj i kod Katoličke crkve, vojno dušebrižništvo u Hrvatskoj vojsci i niz drugih stvari.

XS
SM
MD
LG