Dostupni linkovi

Kreće li formiranje Zajednice srpskih opština?


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Sada pošto su u Srbiji završeni izbori, može se očekivati da će se intezivnije raditi na procesu formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Ovo je inače predviđeno Briselskim sporazumom postignutim u dijalogu Prištine i Beograda.

Kosovski zvaničnici kažu da se sa ovim do sad nije žurilo, jer su postojale šanse da dve strane ne bi pronašle zajednički jezik zbog predizborne kampanje koja je bila u toku u Srbiji.

Zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave Bajram Gecaj u izjavi za RSE je izrazio uverenje da će Vlada Kosova uskoro početi da se bavi ovim pitanjem.

Kako je dodao, najpre premijer Kosova treba da formira grupu koja će analizirati odluku Ustavnog suda o Zajednici iz decembra prošle godine, a potom će 'Menadžment tim' u kojem će biti dvoje Srba sa severa zemlje i dvoje sa juga, u saradnji sa Ministarstvom za administraciju lokalne samouprave i osobljem OEBS misije, raditi na Statutu Zajednice.

"Statut će ići na razmatranje Ustavnom sudu, i ubuduće, ukoliko bude bilo amandmana, svi ti amandmani će biti predmet Ustavnog suda“, kazao je Gecaj.

Ustavni sud Kosova je u decembru odlučio da dogovoreni principi o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom, na šta se čeka.

Na osnovu ove odluke, sporan je sporazum o principima Zajednice koji nije u skladu sa Ustavom, pogotovo u oblastima koje se odnose na jednakosti pred zakonom, osnovnim pravima i slobodama, te pravima manjinskih zajednica i njihovih pripadnika.

Zapravo sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već pod svojim okriljem okuplja opštine jedne etničke zajednice.

Pređeni svi vremenski rokovi

Srpska lista inače usaglašava stavove o daljim koracima. Iz ove liste nisu hteli ništa više da kažu u ovom trenutku osim da je formiranje Zajednice obaveza Vlade Kosova.

"Naš stav je nepromenjen. Zajednica srpskih opština je neispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma i prva tačka koalicionog sporazuma koja treba da se realizuje od Vlade Kosova“, izjavio je za RSE Ljubomir Marić, ministar za administraciju lokalne samourpave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste.

Bajram Gecaj, iako uveren da će se sada krenuti sa radom, nije mogao da govori o vremenskim rokovima, odnosno, kada bi konačno Zajednica mogla biti uspostavljena.

"Sve smo vremenske rokove prešli. Ne mogu dati neki vremenski rok kojeg možda nećemo moći da se držimo“, istakao je on.

Briselski sporazum predviđa da će, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima, opštine članice Zajednice moći kolektivno da sarađuju u vršenju svojih ovlašćenja i da će imati potpuni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja. Zajednica će na osnovu postojećeg kosovskog zakona imati svog predsednika, potpredsednika, Skupštinu i Savet.

Ranije je Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, izjavio da se srpska strana bori za to da Zajednica bude direktno finansirana iz Beograda, što znači da funkcioniše kao deo srpskog sistema.

Inače, upravo je ova Zajednica bila jedan od razloga višemesečne blokade kosovskih institucija od strane opozicije, koja smatra da se ovom Zajednicom formira država unutar države.

Zđim Hiseni iz pokreta Samoopredeljenje kaže da je Zajednica jedan od najvećih rizika koji može da se desi Kosovu, a koji je posledica dijaloga sa Srbijom.

“Ovaj dijalog je privremen, ali bez roka, ne zna se kakav će biti kraj. To najviše godi Srbiji koja će uvek ‘vezati’ Kosovo putem ovog dijaloga. Osim toga, ovaj dijalog nije recipročan, ne govori se o Kosovu ili o Srbiji, već se razgovara sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima Kosova”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG