Dostupni linkovi

Reakcije na Vučićevu pobjedu: Verbalno za BiH, iza paravana Dodik


Aleksandar Vučić u posjeti Sarajevu 2014. godine
Aleksandar Vučić u posjeti Sarajevu 2014. godine

Srpska napredna stranka dobila je najviše glasova birača u Bosni i Hercegovini sa dvojnim državljanstvom, koji su imali pravo glasa na izborima u Srbiji.

Od njih 668, u ambasadi Srbije u BiH, u Sarajevu, je glasalo 91,6 posto, dok je u Konzulatu u Banjaluci izlaznost bila 89 posto.

Predsjedniku pobjedničke SNS Aleksandru Vučiću su čestitali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, te Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Prvi čovjek bh. Vlade Denis Zvizdić u čestitki navodi kako je pobjeda naprednjaka važna za stabilnost cijelog regiona.

Istovremeno, Milorad Dodik, čestitku je uputio ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

"Rezultat koji ste ostvarili predstavlja čast za Vašu stranku, ali i odgovornost da se ispune očekivanja građana koji su Vam ukazali povjerenje na izborima", poručio je Dodik u čestitki.

Mladen Bosić
Mladen Bosić

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, Vučiću je čestitao još u nedjelju navečer, poručivši da svaki napredak u Srbiji, Republiku Srpsku posebno raduje.

Inače, i političari i analitičari ocjenjuju za naš program kako je Vučićeva pobjeda očekivana.

„Pitanje je samo bilo da li će on moći sam da formira vladu ili ne. Kako sada stvari stoje moguće je da SNS i sam napravi vladu, ali mislim da kod gospodina Vučića ima toliko mudrosti da uključi i neke od parlamentarnih stranaka u vlast kako bi teška pitanja koja se nalaze pred Srbijom uspješnije realizovana, ali i da bi se podijelila odgovornost“, navodi funkcioner Demokraskog narodnog saveza i poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković.

Kolumnista portala „Buka“ Dragan Bursać, kaže da je SNS i pored očekivane pobjede ostvario nešto slabiji rezultat nego na prethodnim izborima.

„Međutim, svi se možemo zapitati čemu ovi vanredni izbori. Osim što su potrošene silne pare, jedino što je Vučić izborima dobio je onaj pečat da u naredne četiri godine ima odriješene ruke da može da pokrene neke stvari. Da li će one biti pozitivne ili negativne, zavisi isključivo od njega", kaže Bursać.

I profesor na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić navodi da su rezultati izbora u Srbiji očekivani.

Na naše pitanje, hoće li Vučić voditi istu politiku prema Bosni i Hercegovini kao i do sada, Kukić odgovara:

Slavo Kukić
Slavo Kukić

Ne vjerujem da će doći do bilo kakve promjene u odnosima prema Bosni i Hercegovini. Naime, Vučić će prakticirati politiku koju je i do sada imao, a to je da u verbalnom smislu podržava integritet i samostalnost Bosne i Hercegovine, a da iza paravana ima vrlo veliko razumijevanje za politiku Milorada Dodika koja slabi Bosnu i Hercegovinu kao državu. Uostalom, jedna od njegovih posljednjih izjava prije izbora u Srbiji je bila da će Srbija pomoći jačanje policijskih struktura u Republici Srpskoj time što će dati Republici Srpskoj nekoliko oklopnih vozila. To znači pomoć oružanoj spremnosti dijelu jedne države, mimo institucija te države.

Profesor Kukić naglašava i kako bi volio da Aleksandar Vučić bude i dalje pod uticajem njemačke politike, odnosno Angele Merkel, jer, kako kaže, nije sporno da on teži ka evropskom putu Srbije, te zaključuje:

Bilo bi izvanredno ako bi ta relacija njega sa Njemačkom bila vjetar u leđa njegovim porukama poput onih koje je slao Stipe Mesić da je glavni grad bh. Srba Sarajevo, a ne Beograd, i da se u traganju za rješenjima za boljim zajedničkim životom trebaju okretati prema svom glavnom gradu, a ne prema prestonicama drugih zemalja“.

XS
SM
MD
LG