Dostupni linkovi

BiH: Uhapšen Slobodan Pavlović, vlasnik "Pavlović banke"


Pavlović banka
Pavlović banka

Vlasnik "Pavlović banke", Slobodna Pavlović, uhapšen je u četvrtak po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog sumnji za malverzacije prilikom odobravanja kredita od 750.000 evra, Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

Prije Pavlovića, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak uhapsila i bivšeg direktora "Pavlović banke" Peru Lazića, kao i Ljiljanu Garić, bivšu referenticu za obradu kredita.

"Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, danas su na područiju Bijeljine i Mostara slobode lišili tri osobe inicijala P.L., LJ.G. i S.P., zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranja novca, a sve u vezi sa poslovanjem 'Pavlović banke'. Osobe lišene slobode biće privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate u nadležnost BH Tužilaštva", rekla je Kristina Jozić, portparol SIPA-e

U međuvremenu je Radio televizija Republike Srpske (RTRS) pohitala u odbranu Pavlovića koji je u telefonskom razgovoru za RTRS izjavio da je pozvan na informativni razgovor.

Pavlović je u decembru 2015. godine saslušan u Tužilaštvu BiH u vezi sa kupovinom vile Milorada Dodika u Beogradu, tada tvrdeći da tu nema ništa sporno, te da je tada priveden i na informativni razgovor.

Istovremeno, Pavlović je razrješio dužnosti svog advokata, Duška Tomića, koji ga je zastupao u slučaju Dodikovog kredita, jer je Tomić tvrdio da je Dodikov ugovor ovjeren pečatom Vlade RS.

Na ove Tomićeve navode Milorad Dodik je tada rekao: "Nemam pojma o čemu priča, ne znam. Kakav pečat Vlade, gluposti. Takvi smutljivci kao on samo mogu to da smisle i izmisle. Nemam pojma, ali o tom ću vam reći sve što imam poslije praznika, za sad sam usmjeren ka Danu Republike".

Prošao je Dan Republike, Tomić je razrješen dužnosti, pa je za RSE dao izjavu u kojoj navodi: "Gospodin Dodik je, po mom mišljenju, sad više ne kao advokat Pavlović, odgovoran za brojna ponašanja, pa i u slučaju Pavlović banka. Za razliku od Pavlovića, koji misli da je Milorad Dodik nevin, a da on sam snosi odgovornost. Dakle, ne mogu braniti gospodina Pavlovića da je nevin ako gospodin Pavlović misli da je kriv".

Nakon toga je i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u intervju za ATV izjavio da je aktuelna priča o kreditu podignutom kod "Pavlović banke" iskonstruisana.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

"Šta kredit? Jel kredit kriminal? Nije kredit, kredit je muka onog ko uzme taj kredit. Ja ne prihvatam da je to afera, izvinite, ja sam legalno uzeo kredit i nabavio određeni objekat i vraćam taj kredit", pojasnio je Dodik.

Treba napomenuti i da su inspektori Tužilaštva Bosne i Hercegovine obavili u četvrtak razgovore u Agenciji za bankarstvo RS u vezi sa pomenutim slučajem.

Da podsjetimo, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Milorada Dodika i više rukovodilaca u "Pavlović banci", zbog toga što je, navodno, Dodiku omogućeno da 2008. godine, kada je bio premijer RS-a, od te banke dobije kredit u iznosu od 750.000 evra za kupovinu vile u Beogradu, a da je kasnije, navodno, taj kredit banka otplaćivala u zamjenu za određene protivusluge.

Treba napomenuti i da je SIPA već nekoliko puta po nalogu Tužilaštva BiH, vršila pretrese u više poslovnica "Pavlović banke".

XS
SM
MD
LG