Dostupni linkovi

Inicijativa o legalizaciji silovanja opasna i anticivilizacijska


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Skup pristalica legalizacije silovanja – koji je najavljen za 6. februar širom sveta, pa tako i u Beogradu – je otkazan, navodi se na blogu kontroverznog pisca Darijuša Valizadeha. Reč je o američkom blogeru koji je poznat po tekstovima o zavođenju žena i antifeminizmu. Aktivisti za ljudska prava apeluju na institucije da spreče svaki sličan pokušaj.

Valizadeh traži legalizaciju silovanja na privatnom posedu, jer prema njegovom shvatanju, ako žena pristane da uđe u nečiji stan pristaje i na seks. On je pozvao pristalice ove ideje da se okupe širom sveta.

Na vest da bi skup mogao da bude održan i u Beogradu, regovao je i Pokrajinski serketarijat za rodnu ravnoravnost.

Ovaj sekretarijat oštro protestuje zbog ovog vida javnog pozivanja na ograničavanje prava žena i kršenja ljudskih prava, kaže Anita Beretić, pomoćnica pokrajinskog sekretara.

"Neshvatljivo je da se u 21. veku pojavljuje takva inicijativa. Ovakvi stavovi su opasnost za sve što je tekovina slobodnog i demokratskog društva. Na žalost, naše društvo je još vrlo konzervativno i patrijarhalno, a i licemerno."

"Neshvatljivo je da se u 21. veku pojavljuje jedna takva inicijativa. Ovakvi stavovi su velika opasnost za sve što je tekovina slobodnog i demokratskog društva. Na žalost, naše društvo je još vrlo konzervativno i patrijarhalno, a ja volim da kažem i licemerno. Mi imamo niz zakonskih i strateških dokumenata koja su vrlo moderna. Ali, mi imamo jednu fascinatnu pojavu - da se ti zakoni ne primenjuju, a ne primenju se zbog toga što mi imamo ljude u institucijama koji daju sebi za pravo da odlučuju da li je nešto nasilje ili nije", smatra Beretić.

Pokrajinski sekretarijat je apelovao na nadležne organe da adekvatno reaguju na ovaj, kao i na svaki drugi vid javnog podstrekivanja mržnje i pozivanja na kršenje osnovnih ljudskih prava.

Aktivistkinja za ljudska i ženska prava, Jelena Anđelovski, kaže da je neophodno da institucije deluju preventivno i da mehanzimi koji štite od nasilja budu u potpunosti iskorišćeni.

"Ova inicijativa je kriminal sama po sebi. Poziva na nasilje nad ženama. Silovanje je, inače, stigma za žene i vrlo komplikovan proces dok se žene suoče sa ovom činjenicom i javno progovore o njemu. U Srbiji recimo još uvek imamo istražne postupke u kojima sudija postavlja ona čuvena pitanja: kako je žena bila obučena, da li je izazivala i tako dalje. Na sreću, imamo inicijative koje pomažu i daju podršku žrtvama. Međutim, ono što je uvek važno reći to je da je silovanje sramota silovatelja i da žena nikad nije kriva!", naglašava ona.

Inače, prema saznanjima beogradskih medija policija zasad nije primila zahtev za održavanje navedenog skupa u Beogradu, ali je novinarima nezvanično rečeno da neće dozvoliti okupljanje koje nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Skupovi za podršku legalizacije silovanja na privatnom posedu su bili najavljeni u 43 države.

XS
SM
MD
LG