Dostupni linkovi

Bećirović: Poplašen neprihvatljiv u Agenciji za visoko obrazovanje BiH


Denis Bećirović
Denis Bećirović

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Nikola Poplašen bio je predsjednik RS-a od novembra 1998. do septembra 1999. Sa te ga je funkcije smijenio nekadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp, a Vojislav Šešelj mu je dodijelio titulu četničkog vojvode. Nakon što je Dom naroda državnog parlamenta podržao odluku komisije da Poplašen bude jedan od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje, uslijedile su burne reakcije javnosti. O odluci da odbiju ovakav prijedlog u Predstavničkom domu za RSE govori zastupnik SDP-a Denis Bećirović.

RSE: U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbijena je odluka da Nikola Poplašen bude član Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Kako ste došli do ove odluke na sjednici skupštine?

Bećirović: Nakon vrlo oštre rasprave u Predstavničkom domu, a na inicijativu nas iz SDP BIH na kraju je odbijena inicijativa da četnički vojvoda Poplašen uđe u Agenciju za visoko obrazovanje. Kao poslanik javno sam rekao da je to neprihvatljivo, da u BIH i među Bošnjacima i Srbima i Hrvatima i ostalim ima puno obrazovanih i čestitih ljudi koji svoju ni političku ni profesionalnu biografiju ne vežu za fašističke pokrete iz Drugog svjetskog rata.

U tom smislu neprihvatljivo je ono što je uradio Dom naroda - da je bez ijednog glasa protiv u tom Domu izglasano da u Agenciji za visoko obrazovanje bude čak i četnički vojvoda. Međutim, sve je to rezultat nesposobne vlasti u BiH i to sam javno rekao.

U BiH niko nije reagovao kada je u Srbiji donešen Zakon o rehabilitaciji, kada je Viši sud u maju ove godine u Beogradu proglasio rehabilitaciju Draže Mihajilovića to nije rehabilitacija samo jedne ličnosti već rehabilitacija čitave jedne četničke ideologije, a u suštini te ideologije je ekspanzionizam i to prije svega na račun države BiH i drugih država jugoistočne Evrope. To moramo znati kako bi prepoznali te opasnosti.

RSE: Ipak neke vaše kolege iz skupštinskih klupa su branile ovu odluku Doma naroda. Zbog čega?

Bećirović: Bilo je i onih koji su to pokušali da odbrane nekim tehničkim i proceduiralnim razlozima, međutim sve su to bili argumenti na staklenim nogama. Na kraju smo uspjeli da snažnim argumentima ogromna većina u Predstavničkom domu odbije ovaj prijedlog.

Neprihvatljivo je da tako kažem da se od Agencije za razvoj visokog obrazovanja pravi “agencija za razvoj ravnogorskog obrazovanja”.

RSE: Kakve sud alje procedure, postoji li mogućnost da Nikola Poplašen ponovo bude kandidat za ovo mjesto?


Bećirović: Pa naravno, sve je u rukama vladajućih stranaka. Ako se dogovore da naprave neki takav kompromis ponovo, to je moguće. Međutim, s obzirom da je to juče (24. novembar) palo na Predstavničkom domu, s obzirom na kompletnu reakciju, ne samo nas iz SDP, već cjelokupne javnosti u BIH mislim da će to sada puno teže proći.

RSE: Pomenuli ste javnost. Koliko je pritisak javnosti uticao da na kraju ovakva odluka bude donešena?


Bećirović: U svakom slučaju dobrim dijelom je uticao, kao i u svakoj drugoj državi tako i u BiH glas javnosti, glas građana se pita. Možda ne u dovoljnoj mjeri, ali kada se ljudima predoče sve činjnenice, kada se i mediji uključe u određenu stvar, jasno je da onda ni vladajuće stranke ne mogu raditi ono što su zamislile.

XS
SM
MD
LG