Dostupni linkovi

Malezijski avion MH17 iznad Ukrajine oborila raketa Buk


Olupina MH17
Olupina MH17

Holandski istražitelji objavili su u utorak, 12. oktobra, finalni izvještaj o padu malezijskog aviona MH17, iznad pobunjene teritorije Ukrajine, 17.jula 2014, kada je poginulo 298 putnika i članova posade.

Potvrđeno je da je avion oboren raketom Buk, ispaljenom sa istoka Ukrajine.

Holandski odbor za sigurnost je nakon 15-mjesečne istrage iz vojne baze Gilze Rijen, osim potvrde da je malezijski Boing oborila raketa Buk ispaljena sa istoka Ukrajine, precizirao da je eksploziju izazvala detonacija bojeve glave u kokpitu.

Prisutnim porodicama žrtava su takođe saopštili da je smrt njihovih najdražih nastupila momentalno.

Vazdušni prostor je trebalo zatvoriti ranije, naveo je predsjednik Odbora Tkkibe Joustura, a avio kompanije koje su letjele iznad zone konflikta trebalo je da prepoznaju opasnost. Ukrajina je takođe sa svoje strane trebalo da zatvori vazdušni prostor iznad istoka gdje su se vodile borbe, iako niti jedna strana nije prijetila civilnoj avijaciji.

U trenutku obaranja aviona, iznad istoka Ukrajine letjeo je ukupno 61 avion uključujući i oboreni boing MH 17. Zbog ovakvih situcija preporučuje se međunarodnoj regulaciji vazdušnog saobraćaja da razmotre promjene pravila.

Istražitelji Odbora za sigurnost sakupili su 100 djelova olupine od aviona i još uvjek rade na potpunoj rekonstrukciji.

Međutim, Holandski odbor za sigurnost, nema ovlašćenja da direktno navede koga drži odgovornim za ovu katastrofu, dok se rezultati posebne kriminalističke istrage na čijem je čelu Holandija očekuju za nekoliko mjeseci.

U preliminarnom izvještaju ranije je takođe saopšteno da je avion iznad istoka Ukrajine u vrijeme žestokih sukoba sa proruskim separatistima u regionu Donjecka, ljeta 2014., oboren izvana „objektima velike razorne moći“, već tada podgrijvajući sumnje da je oboren raketom zemlja - vazduh.

Zapad i Ukrajina krive proruske separatiste, dok je Rusija krivicu svaljivala na Ukrajinu.

Tužioci istrage su ranije sugerisali da je avion najvjerovatnije oboren ruskom raketom zemlja –vazduh Buk, koju, eksperti tvrde, posjeduju i ruska i ukrajinska vojska.

Posebna istraga koju je vodila Rusija, i čiji su nalazi, kako navode iz Moskve u koliziji sa nalazima Holandskog odbora za sigurnost, takođe ukazuje da je avion oborila raketa Buk, ali da ju ispalio Kijev, a ne proruski separatisti.

Avion Boing 777, Malaysian airlinesa MH17, letio je na relaciji Amsterdam Kuala Lumpur sa 298 putinika i članova posade. Među putinicima su najbrojniji bili Holanđani, njih 196. Niko nije preživio.

Porodice žrtava, ali i avionsko tehničko osoblje vjeruju da će konačan izvještaj okončati spekulacije o uzroku smti tolikog broja ljudi.

Zamjenik predsjednika Asocijacije za zračnu katastrofu MH17, Evert Van Zijtveld, koji je u nesreći izgubio kćer, sina i taštu i tasta, za BBC je rekao:

Sada konačno dobijamo odgovore od jedne organizacije koja može potvrditi šta se zapravo dogodilo“ dodajući: „Ali nam još uvjek trebaju dokazi.Ako kažu da su naše porodice nešto osjetile, želimo dokaze za to.“

I ruska strana će, preko svog državnog proizvođača oružja Almaz Anteja, koji proizvodi rakete Buk, objaviti nove nalaze njihove istrage.

Visoki ruski zvaničnici kažu da holanski istražitelji nijesu sarađivali sa ruskim ekspertima u ovoj istrazi, a prema riječima portparola Kremlja, Dmitrija Peskova seriju činjenica koju je predstavila ruska strana istražitelji nijesu uzeli u razmatranje iz razloga koje ne razumijemo“.

U julu je Rusija u UN uložila veto, na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti, kojim se želio uspostaviti međunarodni tribunal za obaranje aviona MH17.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, veto je obrazložio time da je „preuranjen“ i „kontraproduktivan“.

XS
SM
MD
LG