Dostupni linkovi

Evropska komisija preporučuje otvaranje poglavlja 35


Zastava EU ispred zgrade Evropske komisije u Briselu
Zastava EU ispred zgrade Evropske komisije u Briselu

Evropska komisija i Evropski savet za spoljne poslove dostavili su Savetu ministara i članicama EU preporuku za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, koje se bavi pitanjem Kosova, rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini. Maja Kocijančič je, upitana da prokomentariše izjave srpskih zvaničnika da se poglavljem 35 od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova, za Danas rekla da je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju poglavlja.

Preoporuka o otvaranju 35 poglavlja, stigla je uoči susreta premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe. Oni će razgovarati u utorak uveče na radnoj večeri sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, u Briselu. Najavljen je razgovor o dosadašnjem napretku u dijalogu i budućim koracima u sprovođenju Briselskog sporazuma. Kako prenosi dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozviak, poziv dvojici premijera Mogerini je uputila kako bi u neformalnoj atmosferi pokušali da smanje tenzije, koje na Kosovu postoje zbog Biriselskog sporazuma, a u Srbiji zbog pregovaračkog Poglavlja 35.

„Radna večera, koja počinje u sedam sati, je zapravo pitanje toga da se premijeri nađu zajedno. Ne očekuju se nikakvi veliki rezultati, pre je cilj da se razgovara o pojačanim emocijama koje postoje i u Prištini i u Beogradu. I Srbija i Kosovo su imali problema nedavno, naročito Kosovo, gde opozicija pokušava da poništi pregovore i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština na severu. Praktično, Mogerini dolazi da im kaže da je to nešto o čemu moraju da razgovaraju i da im poruči da je Briselski dogovor konačan i da ga se moraju pridržavati. S druge strane, Srbija je zabrinuta oko Poglavlja 35 i šta će ono značiti kada je reč o Kosovu. Mogerini će još jednom pokušati da uveri srpsku stranu da ovim dokumentom neće biti primorana da prizna Kosovo, već da će to biti progres i proces i da je tu reč o pravnoj normalizaciji odnosa, bez pominjanja reči priznanje. Dakle, ovo će biti večera na kojoj će sesti zajedno i razgovarati o budućnosti. I pokušati da smire nervozu koja postoji i u Beogradu i Prištini“, prenosi dopisnik RSE.

RSE: Premijer Vučić je, najavljujući odlazak u Brisel, rekao da “tema razgovora svakako ne može biti platforma za pregovaračko Poglavlje 35”, koju je sačinila Evropska komisija, a koja se tiče pitanja Kosova. Naime, srpski zvaničnici, i pojedini mediji prenose da taj dokument sadrži niz stavki koje prejudiciraju status Kosova. Šta tačno u njemu piše?

Jozviak: Obično, Poglavlje 35 u pregovaračkom procesu podrazumeva „ostala pitanja“. Za Srbiju, ono će se uglavnom ticati odnosa sa Kosovom. Ono što je Evropska komisija uradila jeste ono što radi i za sva ostala pregovaračka poglavlja. Skrining, odnosno koje zakone Srbija treba da usvoji pre nego što jednog dana postane članica Evropske unije. Kada je reč o Poglavlju 35, za Srbiju je to praktično dijalog sa Kosovom. Ali, eksplicitno se ne spominje da do kraja pregovora ona mora da prizna Kosovo. Što je i jasno, jer kao što znate, zemlje članice takođe moraju da se usaglase kada govorimo o pregovaračkom procesu, a tu je pet država EU koje takođe ne priznaju nezavisnost Kosova. Tako da je ovde zaista reč o tome kako započeti primenu Poglavlja 35 i kako nastaviti dalje. Takođe, dijalog između Beograda i Prištine se nastavlja i trajaće sve dok traju pristupni pregovori.

RSE: Dakle, nema razloga za nervozu u Beogradu?

Jozviak: Naravno da postoji nervoza jer se oni očigledno plaše da bi zemlje članice EU mogle vršiti dodatni pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i tako dalje. Ali u ovom trenutku oni to ne zahtevaju od Srbije i to je veoma važno upamtiti.

XS
SM
MD
LG