Dostupni linkovi

Obama i Putin o Siriji: Omogućavaju li bombe političku tranziciju


Darayya, Sirija
Darayya, Sirija

Predsjednik Rusije Vladimir Putin na državnoj je televiziji branio vojne operacije u Siriji tvrdeći da „samo pomaže legalnim vlastima Bašara al Asada, da se stabiliziraju“. Posebno je naglasio kako želi „stvoriti uvjete za politički kompromis" u Siriji.

U nedjeljnom intervjuu kojeg je dao moskovskoj televiziji, predsjednik Putin je negirao tvrdnje, prevashodno Amerikanaca, da ruski avioni više udaraju po umjerenim opozicionim grupama, nego po militantima takozvane Islamske države.

Sirijske su snage, kazao je on, napravile značajan napredak u borbi protiv optapdnika, od kada ih podupiru ruski avioni. Trenutno je prva linija fronte u blizini ključnog auto-puta koji povezuje Damask s ostalim većin gradovima, uključujući i Alepo.

Da su napredovali u područjima Idliba, Hama i Latakie, u nedjelju su objavili, kako zvaničnici u Damasku, tako i opozicioni aktivisti. U televizijskom nastupu, Vladimir Putin je kazao kako su pobunjenici bili stigli na obode Damska, te da bi Asadove snage, bez ruske pomoći, sada već bile „na ivici provalije“.

Predsjednik Rusije pozvao je i druge države „da se ujedine i priključe se Rusiji protiv terorizma". Nekoliko zemalja, uključujući Tursku i Veliku Britaniju, nazvale su rusku podršku Asadu „velikom greškom“. Koalicija koju predvode SAD, i koja provodi svoje zračne udare, ranije je objavila da neće saradjivati s Rusijom.

Gostujući u emisiji „60 minuta“ televizijske mreže CBS, američki predsjednik Barack Obama je kazao kako se Putin, kada je podržao Damask, zapravo pokazao kao slab lider. Obama objašnjava da podizanje vojske i zveckanje oružjem zapravo samo pokazuje slabost.

Ruska vojna kampanja u Siriji i ciljevi koje je objavio Putin, u potpunoj su suprotnosti s ciljevima Zapada da osiguraju političku tranziciju u toj zemlji. Posljednji su dogadjaji zato dodatno zategli odnose Moskve i Washingtona.

Barack Obama je u „60 minuta“ kazao kako vojnom akcijom u Siriji, Putin neće izazvati Sjedinjene Države da promjene politiku na Bliskom istoku.

"Ako mislite da uništavanje sopstvene ekonomije do krajnjih granica, te slanje vojnika u neku zemlju samo kako biste dokazali svoje savezništvo, predstavlja dobar primjer dobrog vodje, onda imamo potpuno različitu definiciju lidera“, rekao je američki predsjednik za TV mrežu CBS.

Međutim, u intervjuu kojega je Vladimir Putin dao državnoj televiziji Rusija 24, mnogi su u sljedećem odlomku, prepoznali odgovor ruskog predsjednika američkom kolegi:

"Kada pogledate političku mapu svijeta i znate za šta se Rusija zalaže, onda vam mora biti jasno da nama ne trebaju ni tudje teritorije, ni tudji energenti. Mi smo sami sebi dovoljni, imamo svega u dovoljnim količinama. Mi nemamo potrebu da ratujemo protiv bilo koga ili da se i s kim upuštamo u sukob."

XS
SM
MD
LG