Dostupni linkovi

Zenički rudari nastavljaju obustavu rada


Nastavljeni protesti, traži se isplata dugovanja: Rudari u Zenici
Nastavljeni protesti, traži se isplata dugovanja: Rudari u Zenici

Rudari pogona Stara jama Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica jutros su nastavili juče započetu obustavu rada tražeći isplatu regresa. Njima se jutros pridružila i grupa rudara iz jame Raspotočje.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, Mehmed Oruč je potvrdio da će povodom najnovije situacije zasjedati sindikalni Odbor Rudnika, i da će najvjerovatnije biti donesena odluka o proširenju štrajka rudara.

Od četiri zahtjeva rudara Stare jame Uprava Rudnika spremna je ispoštovati većinu, ali ključni, isplatu regresa nije u mogućnosti zbog nedostatka vlastitih sredstava što je posljedica umanjene proizvodnje u posljednji godinu dana.

Za isplatu regresa potrebno je 1,5 milion maraka i ovo pitanje bit će upućeno Elektroprivredi BiH kao vladajućem društvu, ali i Federalnoj vladi kazao je direktor Rudnika Esad Čivić.

Povod za obustavu rada zeničkih rudara je problem sa isplatom toplog obroka, jer su banke aktivirale blokadu sredstava po osnovu prispjelih rata kredita. Rudari traže i uvođenje novog obračuna primanja proizvodnih u odnosu na druge uposlenike.

XS
SM
MD
LG